به گزارش خبرنگار خاورستان، وقتی کلمه روستا را میشنویم اولین تصورمان از روستا فضایی نسبتا کوچک با جمعیت کم، خوش آب و هوا، ساکت و پر از آرامش، به گوش رسیدن صدای گاو، گوسفند، مرغ و خروس، وجود زمینی برای کشاورزی و درختانی برای میوه دادن، تولید انواع لبنیات سالم، نان و تخم مرغ محلی، وجود دارهای قالی بافی و نقش آفرینی زنان هنرمند روستا از تار و پود، بازی و دویدن های کودکان در کوچه پس کوچه های روستا و ... است. اما این تصورات چند سالی میشود از روستاهای خراسانجنوبی رخت بربسته و به یادها سپرده شده است.
متاسفانه طی سالهای اخیر به دلیل خشکسالی، قهر طبیعت و مشکلاتی که در زمینههای مختلف در روستاها وجود دارد، رنگی بر رخسار روستاها و روستانشینان استان مرزی خراسانجنوبی نمانده و روز به روز رنگشان زردتر از دیروز است.
خشکسالی و کمآبی باعث کاهش کار کشاورزی و دامداری در روستاها شده و مردم روستایی به امید لقمهای نان راهی شهرها شدند. در کنار تمام این مسائل، بحث خشکسالی، بیآبی، آفتاب داغ و خاک در روستاها باعث تحت تاثیر قرار گرفتن بهداشت فردی و محیطی افراد شده و مشکلاتی از جمله بیمارهای پوستی را برای برخی از روستانشینان مرزی خراسانجنوبی به ارمغان آورده است. بیماری پوستی که یکی از دلایل آن کمبود یا نبود آب کافی برای استحمام است.

روایتی متفاوت از خدمت یک مدافع جبهه سلامت
در این گزارش میخواهم به روایتی متفاوت از خدمت خالصانه یک مدافع جبهه سلامت در این روزهای سخت کرونایی که همسنگرانش در بیمارستانها پروانهوار به دور بیماران کرونایی میگردند، به روستانشینان مرزی خراسانجنوبی همزمان با هفته مبارک وحدت بپردازم.
بحث بیماری پوستی صورت کودکان روستای ذکری واقع در 35 کیلومتری مرز افغانستان در شهرستان مرزی درمیان چند سالی میشود رسانهای شده است.

بهمن ماه سال 1396 بود که برای تهیه گزارشی در خصوص بیماری پوستی کودکان روستای ذکری عازم این روستا شدم و برای اولین بار گزارشی از بیماری پوستی کودکان این روستا و تصاویرشان و موج زدن محرومیت در این روستا در پایگاه خبری تحلیلی خاورستان منعکس شد. پس از گذشت چند ماه با پیگیریهای صورت گرفته از طریق این رسانه محمدمهدی مروجالشریعه استاندار وقت به سید مجتبی علویمقدم معاون وقت هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسانجنوبی و بیش از 20 نفر از مدیران کل دستگاههای اجرایی استان دستور داد برای پیگیری مشکل مردمان این روستا به صورت میدانی در ذکری حضور پیدا کرده و مشکلات را بررسی و برای رفع آن اقدام کنند.

در همان روزها بود که تصاویر کودکان روستای ذکری که از بیماری پوستی رنج میبردند در فضای مجازی دست به دست شد و در نهایت به دست سید ناصر عمادی پزشک داوطلب هلال احمر و متخصص پوست رسید. این پزشک به محض مشاهده تصاویر کودکان ذکری تصمیم به سفر به این روستاهای مرزی گرفت و در کوتاهترین زمان ممکن برای ویزیت و پیگیری بیماری کودکان عازم ذکری شد. علاوه بر روستای ذکری در روستاهای جلاران و گلنی شهرستان درمیان نیز تعدادی از کودکان به این بیماری پوستی دچار بودند.
این پزشک با حضور در روستای ذکری ضمن ویزیت رایگان کودکان این روستا دارو، کِرِم، کلاه لبهدار و لباس در اختیار کودکان قرار داد و با برگزاری کلاسهای آموزشی نحوه استفاده از دارو و کرم را به بیماران پوستی و خانواده آنها ارائه داد. حتی تعدادی از کودکانی که بیماری پوستی آنها شدت بیشتری داشت را برای انجام آزمایشهای مورد نیاز و معالجه به تهران برد.
پس از اولین حضور پزشک داوطلب هلال احمر در روستای ذکری و رعایت مسائل بهداشتی و استفاده از کرم و دارو توسط کودکان، بیماری پوستی آنها کاهش و وضعیت پوست صورت آنها خیلی خوب شده بود. ضمن اینکه این متخصص پوست پس از اولین سفر به ذکری از حضورش پس از سه ماه بعد برای پیگیری بیماری خبر داد و تاکنون 6 سفر به روستای ذکری داشته است.


طی ماههای اخیر مجدد بیماری پوستی کودکان ذکری شدت پیدا کرد و پزشک داوطلب جمعیت هلال احمر برای هفتمین بار عزم سفر به خراسانجنوبی کرد و پیگیر درمان بیماری پوستی کودکان ذکری و سه بردار به نام های احسان، عثمان و عزیز شد.
در این سفر که دو پزشک خانم متخصص پوست از دانشگاه علوم پزشکی تهران و بیمارستان رازی وی را همراهی میکردند، با حضور در روستاهای ذکری و گلینی شهرستان درمیان و کلاته بلوچ شهرستان سربیشه به ویزیت و درمان کودکانی که از بیماری پوستی رنج میبرند پرداخت.
گفتوگو با پزشک داوطلب هلال احمر
سید ناصر عمادی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، پزشک داوطلب جمعیت هلال احمر و متخصص پوست در حاشیه ویزیت بیماران پوستی روستای ذکری در گفتوگو با خبرنگار خاورستان، اظهار کرد: اولین بار در خرداد ماه سال 1397 به دنبال پیامی که در صفحه ایسنتاگرامم مبنی بر بروز زخمهای پوستی در صورت کودکان روستای ذکری دیدم از مشکل این کودکان در روستاهای مرزی خراسان جنوبی مطلع شدم و این باعث شد برای درمان این کودکان به ذکری بیایم.
وی افزود: در این سفر متوجه شدم مشکلاتی که بر سر، صورت و پوست کودکان است ناشی از آب روستا، خشکی هوا و نور خورشید بوده و علاوه بر این، زمینه احتمالی برخی از بیماریهای ژنتیکی است.
پزشک داوطلب جمعیت هلال احمر بیان کرد: چند موضوع برای من بسیار مهم بود و آن هم اینکه مردم منطقه از بیماری خود مطلع باشند و آموزش لازم برای پیشگیری از بیماری را یاد بگیرند و هم زمان درمان را انجام دهیم.
عمادی عنوان کرد: هدفم از حضور در این روستا این بود که به کودکانی که دارای بیماری پوستی هستند و خانواده آنها آموزش دهم که چگونه در این روستا با این شرایط آب و هوایی و بیماری پوستی به زندگی ادامه دهند.
وی با بیان اینکه برای هفتیمن بار به ذکری میآیم، افزود: در طی سفرهای قبلی و با توجه به آموزشهای ارائه شده، استفاده از کلاه لبهدار و کِرِم مقدار قابل توجی از بیماری پوستی برخی از کودکان برطرف شده است.
این متخصص پوست بیان کرد: در کنار توجه اهالی روستا به آموزشها، حضور و استمرار ما در این روستا بسیار مهم است. همینکه مردم مشاهده میکنند پزشکانی از تهران برای درمان آنها در نقاط مرزی حضور پیدا میکنند احساس خوب و دلگرمی به آنها داده و از طرف دیگر ما نیز با حضور در مناطق مرزی احساس آرامش داریم.

زیباست اگر گاهی پزشکان به سراغ بیماران بروند
عمادی بیان کرد: امیدوارم جامعه پزشکی ایران طبابت را تنها در مطب نبینند و با حضور در بین مردم و بیماران در نقاط مختلف کشور نسبت به درمان اقدام کنند؛ قرار نیست پزشکان در مطب یا مراکز درمانی منتظر حضور بیمار باشند بلکه گاهی پزشکان باید برای درمان بیماران به سراغ آنها رفته و بگویند ما برای درمان شما آمدهایم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران بیان کرد: با توجه به مشاهداتی که طی این سفرها به ذکری داشتم با توجه به زخمهایی که در صورت کودکان مشاهده کردم به یک نوع بیماری متابولیک یا اختلال هورمونی مشکوک هستیم که چرا برای کودکانی که دارای پوست رنگ روشن با موهای قرمز هستند این اتفاق میافتد و پوست صورتشان دارای جراحات شدید میشود؟
وی خاطرنشان کرد: لازم است در این خصوص اقدامات لازم و آزمایشهای مورد نیاز انجام شود و پس از اینکه به نتیجه رسیدیم به خانوادهها اعلام میکنم که از چه غذا و داروهایی استفاده کنند که این عارضه کودکان درمان یا به وجود نیاید.
عمادی تصریح کرد: اگر به بیماری پوستی کودکان روستای ذکری توجه نشود و برای درمان اقدامی صورت نگیرد بعدا علاوه بر اینکه برای خانوادهها تبعات و هزینههای زیادی خواهد داشت برای جامعه و وزارت بهداشت نیز هزینه و تبعاتی چند برابر جهت درمان در سنین بالاتر خواهد داشت.
این متخصص پوست به سوگند نامه بقراط که پزشکان پس از اتمام دوران تحصیل یاد میکنند، اشاره کرد و گفت: در این سوگندنامه سوگند یاد میکنیم "من یک انسان آزاده متعلق به هر انسانی هستم فارغ از نژاد، مذهب، ملیت در هر زمان و مکانی که به من نیاز دارند من در خدمت آنها باشم" و این قسمت از سوگندنامه با حضور در این مناطق و خدمت به مرز نشینان محقق میشود.

ذکری پس از گذشت سه سال
قبل از سال 97 اهالی ذکری فاقد هرگونه امکاناتی از جمله گاز طبیعی، تلفن ثابت، ایستگاه گیرنده دیجیتال، خانه و جاده مناسب، مدرسه و آبرسانی سیار بودند. اما خوشبختانه با پیگیریهای صورت گرفته با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره)، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و بهزیستی برای اهالی سه روستای ذکری، جلاران و گل نی حدود 55 واحد مسکن ساخته و با تجهیز حداقل امکانات برای زندگی در اختیار اهالی این سه روستا قرار گرفت.
همچنین گازرسانی به این روستاها انجام و علمک گذاری در سطح روستای ذکری انجام شده است. ایستگاه گیرنده دیجیتال در این منطقه راهاندازی و مردم از مشاهده 19 شبکه برخوردار شدند. با همکاری هلال احمر تانکرهایی برای آبرسانی سیار در این سه روستا مستقر شده و با همکاری آب و فاضلاب شهرستان درمیان کار آبرسانی انجام میشود. تلفن ثابت در روستا فراهم و دو مدرسه پیش ساخته (یکی برای دانش آموزان استثنایی) با امکانات مورد نیاز در این روستا مستقر شده است همچنین وضعیت راه روستایی بهبود پیدا کرده و فقط نیاز به آسفالت دارد.
در حال حاضر تنها مشکل اصلی اهالی روستاهای ذکری، جلاران و گل نی عدم وجود آبرسانی پایدار است که این مسئله نیز برای رعایت بهداشت فردی اهالی بسیار مهم است و باید مسئولان شهرستان برای آبرسانی پایدار به این سه روستا و استفاده مردم از آب همیشگی جهت استحمام و موارد شست و شو اهتمام ویژهای داشته باشند چراکه یکی از دلایل شدت پیدا کردن بیماری پوستی عدم استحمام است.
از دیگر مشکلات روستای ذکری که اهالی نیز به این مسئله تاکید داشتند نبود شغل پایدار در روستا برای اهالی است.


آب و اشتغال پایدار مهمترین درخواست اهالی ذکری
علی سولابستی یکی از جوانان روستای ذکری در این خصوص در گفتوگو با خاورستان، ضمن تشکر از مسئولان برای توجه به این روستا و حضور پزشک داوطلب برای درمان کودکان، اظهار کرد: به دلیل خشکسالی کار کشاورزی و دامداری در ذکری معنایی ندارد و اصلا زمین و محصول خاصی برای کشاورزی نداریم.
وی با بیان اینکه تعداد کمی از اهالی روستا مشغول به بافت فرش هستند، افزود: تعداد زیادی از مردان روستا برای کارگری به بیرجند و حتی تهران میروند اما در این شرایط کرونایی که کارها تعطیل است همان تعدادی که برای کارگری رفتند به روستا بازگشتند لذا میطلبد در این شرایط سخت اقتصادی مسئولان به فکر ایجاد اشتغال پایدار در روستاهای مرزی باشند.
این جوان اهل روستای ذکری گفت: ماندگاری روستانشینان در مرز یکی از مسائل مهم دولت است و در این راستا برای حفظ و نگهداشت مرزنشینان طرحهای اشتغال زیادی وجود دارد اما تاکنون در این روستاهای مرزی نه پیشنهاد ایجاد اشتغال از سوی مسئولان داده شده و نه مردم در جریان اطلاعات کامل برای راهاندازی اشتغال و دریافت تسهیلات هستند.
سولابستی اظهار کرد: چند ماه قبل یک خانم خیّر ضمن بررسی برای کمک به اهالی روستا برای بانوان روستا کلاس قلاب بافی راهاندازی کرد و با در اختیار گذاشتن نخ و قلاب برای زنان روستا زمینه اشتغال خانگی و در نهایت فروش محصولات را فراهم کرد اما ادامه دار بودن اینگونه فعالیتها نیاز به حمایت و پیگیری دارد.
وی خاطرنشان کرد: اگر برای جوانان و مردان روستا نیز اشتغال پایداری راهاندازی شود که درآمدش پاسخگوی مخارج باشد بسیار ارزشمند است.


این جوان اهل روستای ذکری به افزایش بسیار زیاد هزینه گازرسانی منازل اشاره کرد و گفت: علیرغم علمکگذاری در سطح روستا اما به دلیل هزینههای زیاد گازرسانی از جمله خریداری امتیاز، لوله و اتصالات و ... ، و عدم تمکن مالی اهالی هیچ کسی نسبت به گازرسانی اقدام نکرده است.
آبرسانی پایدار به ذکری انجام شده است
شهرام خسرویبیژائم مدیر آب و فاضلاب شهرستان درمیان در گفت وگو با خاورستان، در خصوص آبرسانی پایدار به روستای ذکری اظهار کرد: آبرسانی پایدار به روستای ذکری انجام شده و آب داخل شبکه وجود دارد.
وی افزود: برای آبرسانی پایدار به این روستا از سمت روستاهای مورتیغ و رزه اقدام شده است.
مدیر آب و فاضلاب شهرستان درمیان بیان کرد: آب در شبکه وجود دارد و نیاز است اهالی برای دریافت انشعاب مراجعه کنند.
خسروی عنوان کرد: تعدادی از اهالی که برای دریافت انشعاب مراجعه کردند پرونده هایشان تشکیل و در حال پیگیری است.
بنابراین گزارش و مشاهدات میدانی خبرنگار خاورستان؛ چهره روستای ذکری پس از سه سال بسیار تغییر کرده و این نشان از توجه مسئولان به اهالی روستاهای مرزی است. اما باید هر چه سریعتر مردم نیز در بحث آبرسانی پایدار به برای خانههای خود اقدام کنند که هر چه سریعتر شاهد تغییر چهره کودکان معصوم ذکری نیز باشیم.



انتهای پیام/127/ 60/ 4
لینک های مرتبط
وقتی دستان پزشک داوطلب بدون مرز هلال احمر مرهمی بر صورت زخمی کودکان ذکری میشود
روی خوش زندگی به مردم ذکری/ خانهدار شدن اهالی سه روستای مرزی درمیان
گزارش خاورستان طاهره را به پای درمان رساند/ نور به چشمان دختر 10 ساله روستای ذکری برگشت + فیلم
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد