استفاده دولت از ابزارهای اقتصادی برای تحمیل هدف سیاسی/ دولت با بزرگکردن تحریم، قدرت پوشالی آمریکا را زیاد میکند
سید مرتضی حسینی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار خاورستان، در مورد صحبت حسن روحانی رئیس جمهور مبنی بر شکستهشدن تحریمها و اینکه کاهش قیمت طلا و دلار نشانه آن است، اظهار کرد: اگر قرار باشد به طور کلی در بحث اقتصاد تقسیمبندی انجام دهیم، یک قسمت از اقتصاد، سیاست است که در کشور ما بُعد سیاسی اقتصاد طی چند سال گذشته برجسته شده است.
وی افزود: جریانهای رسانهای، شرطی سازی اقتصاد و اقتصاد سیاسی که در بازار ما حاکم است باعث شده برخی از مناسبات سیاسی را در اقتصاد لمس کنیم؛ برخی حبابها روی قیمتها و روندهای واقعی اقتصاد شکل میگیرد که بیشتر به فضای سیاسی جامعه مربوط میشود.
کارشناس اقتصادی بیان کرد: از جمله اتفاقاتی که در مهرماه سال گذشته افتاد، با روی کار آمدن بایدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا، بدون اینکه هیچ اتفاقی بیفتد قیمت دلار نزولی شد. این به نوعی شرطیسازی اقتصاد و ترکیدن حبابهایی ناشی از مسائل سیاسی است که روی اقتصاد شکل میگیرد.
حسینی عنوان کرد: حدود ۸ سال است اقتصاد کشور را شرطی کرده و تمام برنامههای کشور را وابسته به مسائل سیاسی کردند و این موارد باعث شده حبابها روی قیمت کالا تاثیر بگذارد.
وی اظهار کرد: ماجرایی که در مورد قیمت دلار به وجود آمده حبابی است که ترکیده میشود و موقتی است.
استفاده دولت از ابزارهای اقتصادی برای تحمیل نیّت سیاسی
کارشناس اقتصادی در مورد اعتراف آقای واعظی و اظهارات رئیس جمهور در خصوص اینکه میتوانیم نرخ دلار را کم کنیم، گفت: دولت یکسری ابزارها در اختیار دارد که میتواند قیمت دلار را کاهش دهد یا از حباب ایجاد شده روی دلار کم کند.
حسینی اظهار کرد: دولت با ذخایر دلاری و طلایی که دارد میتواند با ورود این ذخایر به بازار قیمتها را کاهش داده و حتی این حبابها را کوچک کرده و حباب منفی ایجاد کند.
وی افزود: اینکه دولت این ابزار را در زمانی که مراودات سیاسی در حال اتفاق افتادن است برای اینکه بتواند نیّت سیاسی خود را به جامعه تحمیل کند، وجود دارد.
کاهش قیمت دلار با هدف سیاسی
کارشناس اقتصادی بیان کرد: طی روزهای اخیر در رسانهها شنیدیم که قرار است تزریق ارز به بازار انجام شود و این کار احتمالا باعث کاهش قیمت دلار خواهد شد. اما اینها اهرمهای موقتی است. در مدل اقتصادی واقعی و بازار از این برنامهها به عنوان اهرم موقت و گذرا یاد میشود و اگر به فکر اصلاح واقعی اقتصاد نباشیم این مباحث صرفا کارکرد سیاسی خواهد داشت و به صورت غیرپایدار اتفاق میافتد.
حسینی در مورد بحث کاهش قیمت دلار و طلا به واسطه شکستهشدن تحریمها، عنوان کرد: این اتفاق بیشتر سیاسی است و کوچکشدن حباب ایجاد شده روی قیمت ارز را ناشی میشود.
وی تأکید کرد: اگر در مولفههای واقعی اقتصاد به قیمت دلار و طلا توجه کنیم، قیمت دلار و طلا این مبالغی که اعلام میشود، نیست. به دلیل شرطیسازی فضای اقتصادی است که این حبابها شکل میگیرد و این باعث میشود یکسری امواج و فضاسازی رسانهای که در سطح کشور به وجود میآید، حبابها را کوچک یا بزرگ کند و این امر به دلیل عدمشفافیت در فضای اقتصادی و جولاندادن مسائل سیاسی در فضای اقتصاد است که متأسفانه دورشدن از ماهیت واقعی اقتصاد در فضای اقتصادی کشور باعث وقوع این موارد میشود.
کارشناس اقتصادی در مورد علت اصلی مشکلات اقتصادی، گفت: مشکلات اقتصادی ایران در حوزه گرانی و تورم که در هیچ دولتی به آن توجه نشده، ماجرای خلق پول و رشد اقتصادی متوازن با خلق پول و هدایت به این سمت است.
تورم؛ منشأ داخلی دارد
حسینی عنوان کرد: حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهور در صحبتهای انتخاباتی خود اظهار میکرد که کشور را با ۷۰ هزار میلیارد تومان از دولت قبل تحویل گرفته و اکنون به ۴۷۰ هزار میلیارد تومان رسیده، این ۶.۵ برابر کردن حجم پول در جامعه ایجاد تورم میکند؛ در حالی که رشد اقتصادی و تولید کالایی در جامعه احساس نمیشود و ناچیز است.
وی افزود: این ۶.۵ برابر شدن حجم پول و تورم بیشتر منشأ داخلی دارد. وقتی رئیس جمهور از اینکه دولت را از ۷۰ هزار میلیارد تومان به ۴۷۰ هزار میلیارد تومان(۴۷۰ همت) تحویل گرفته انتقاد میکند، اکنون میشنویم که نقدینگی در کشور به ۳۱۰۰ (همت) رسیده است. دقیقا همان خلق پول و ۶.۵ برابرشدن نقدینگی در حال اتفاق افتادن است.
کارشناس اقتصادی بیان کرد: مقام معظم رهبری ۱۲ سال است که مؤلفه اقتصاد مقاومتی را مورد تأکید قرار میدهند و به شکلگرفتن تولید تأکید دارند. اگر تولید شکل بگیرد باعث ثبات قیمتها، عدمگرانی، ایجاد بازار کار و ایجاد شغل برای جوانان خواهد شد.
با پولپاشی و گروگانگیری اقتصادی، تولید انجام نمیشود
حسینی گفت: متأسفانه پرداختن به مولفه واقعی اقتصاد در حاشیه واقع شده است. با پولپاشی و گروگانگیری اقتصادی شاید به طور موقت قیمت دلار کاهش پیدا کند اما کار واقعی اقتصادی و تولیدی انجام نخواهد شد؛ در صورتی که کار واقعی اقتصادی، ایجاد تولید و خدمات قیمت دلار را کاهش خواهد داد.
تحریمها با برجام لغو نشد بلکه بیشتر شد
وی اظهار کرد: استفاده از الفاضی از جمله کاهش قیمت دلار و طلا به واسطه شکستهشدن تحریمها، الفاظ جدیدی نیست و قبلا نیز از آقای روحانی رئیس جمهور در دولت اوباما رئیس جمهور آمریکا شنیده بودیم که میگفت تمام تحریمها بالمره با برجام کنار میرود، اما این اتفاق نیفتاد و حتی تحریمهای دیگری را همان دولت مودب اوباما به ما تحمیل کرد.
کارشناس اقتصادی تصریح کرد: شرطیسازی اقتصاد و مسکوتگذاشتن تمام موتورهای محرک اقتصادی در فضای اقتصادی ایران برای اینکه صرفا یک فضای سیاسی را کنترل کند، آسیبها و تورم را ناشی میشود.
دولت به غلو اقتصادی نیاز داشت
حسینی گفت: به گفته کارشناسان اقتصادی کشوری در برنامههای تلویزیونی، دولت به این غلو اقتصادی نیاز داشت تا فضای سیاسی را به جامعه تحمیل کند و اینکه گفته میشود تحریمها باید حذف شود تا به بسیاری از گشایشهای اقتصادی برسند، نمونهای از این مباحث است.
وی عنوان کرد: همانگونه که مقام معظم رهبری به صورت واقعی فضای اقتصادی را ترسیم کردند، پرداختن به ماجرای تولید میتواند خنثیسازی تحریمها را به ارمغان بیاورد و منجر به این شود که حتی اوباما در اواخر دولت احمدینژاد از شکست پایههای تحریمیاش سخن به میان بیاورد.
کارشناس اقتصادی با بیان اینکه تحریمهای بانکی را میتوان با تفاهمنامههای دوجانبه از بین برد، تأکید کرد: علیرغم اینکه چندین سال است مقام معظم رهبری به بحث تولید و شعار هر سال با محوریت تولید پرداختهاند اما متاسفانه فضای سیاسی کشور کمتر به تولید پرداخته و برنامه همه جانبه اساسی برای آن تعریف نشده است.
حسینی با بیان اینکه خلق نقدینگی باید برطرف شود، تصریح کرد: چرا در شرایطی که این همه رکود داریم موتور خلق نقدینگی روشن است و هیچ نظارتی روی بانکهای غیردولتی نیست؟
وی خاطرنشان کرد: خلق نقدینگی تاثیرش را روی بازار مسکن بسیار نشان داده و ۴۷ درصد از درآمد هر خانوار جدای از موارد مصرفی و خوراکی فقط در مورد مسکن هزینه میشود و در شهرهای بزرگ این میزان به ۷۰ درصد نیز میرسد.
مسکن ارتباطی به تحریم ندارد اما قیمت آن بالاست
کارشناس اقتصادی گفت: در حوزه مسکن، بحث تامین زمین، مصالح و آهنآلات همه مربوط به داخل بوده و اصلا ارتباطی به تحریم ندارد اما قیمت مسکن و زمین به گونهای است که درصد قابل توجهی از درآمد خانوار را به خود اختصاص میدهد.
حسینی افزود: فضای دلالی و غیرشفاف بازار مسکن را باید مدیریت و نظارت کرد.
وی عنوان کرد: متاسفانه برخی موارد سیاسی غیر وابسته به مولفههای واقعی اقتصاد روی جامعه تاثیر میگذارد و متاسفانه برخی افراد اغراض سیاسی را از این طریق پیگیری میکنند.
کارشناس اقتصادی افزود: توقع بر این است که دولت آینده از هر گرایشی که روی کار بیاید به مولفههای واقعی اقتصاد توجه کند؛ اگر برنامه واقعی برای اقتصاد ارائه دهد و فضای غیرشفاف اقتصاد ایران را در حوزههای مختلف بررسی و در این زمان برنامه شفافی ارائه دهد، اتفاق خیلی خوبی خواهد افتاد.
میتوانیم تحریمها را خنثی کنیم
حسینی گفت: اقتصاد ما این قدر بزرگ است که اگر بتوانیم به مولفههای داخلی خودمان بپردازیم و تمرکز کنیم میتوانیم تحریمها را خنثی کنیم و شاکله تحریمهای جهانی را از بین ببریم.
وی بیان کرد: اگر تمام تحریمهای اقتصادی از ابتدای انقلاب اسلامی برداشته شود، با این روند اقتصادی که داریم شاید مقداری پوشانده شود اما مریضی که در ذات اقتصاد ما وجود دارد باقی خواهد ماند و همچنان درگیر مسائل اقتصادی خواهیم بود.
کارشناس اقتصادی گفت: اگر به طور متوازن به هر بعد به اندازه وزنش توجه نشود متاسفانه اتفاقات و مشکلات حوزه اقتصادی را شاهد خواهیم بود.
حسینی عنوان کرد: حدود ۸۰ درصد مسائل اقتصادی ما ناشی از عدمپرداخت به مشکلات واقعی اقتصاد و مسائل داخلی است. مباحثی از جمله عدممبادلات تجاری خارجی، FATF و … حدود ۲۰ درصد مشکلات اقتصادی را شامل میشود.
دولت میتواند آدرس غلط دهد و با بزرگکردن تحریم، قدرت پوشالی آمریکا را زیاد کند
وی اظهار کرد: دولت میتواند با استفاده از ابزارهایی که دارد توجه افکار عمومی را به این سمت سوق داده و آدرس غلط بدهد. تحریمهای آمریکا را بزرگ کرده و با بزککردن تحریمها توسط وزیر امور خارجه ایران، تأثیر تحریمها و قدرت پوشالی آمریکا را زیاد کند و در طرف مقابل توان داخلی ما را ضعیف نشان دهد.
کارشناس اقتصادی به مشکل اشتغال و عدمتوجه به توان داخلی اشاره و بیان کرد: متاسفانه در کشور شاهد تحریم داخلی هستیم. تحریمهایی که در حوزه کسب و کار و واحدهای تولیدی به وجود آمده و مقام معظم رهبری نیز بر اولویت داشتن توجه به واحدهای خرد تاکید دارند.
حسینی تصریح کرد: دولت به تنهایی نمیتواند وضعیت اشتغال و اقتصاد را سروسامان دهد اما میتواند ریلگذاری درستی را انجام دهد و موانع را برطرف کند چراکه تحریمهای داخلی بسیار قدرتمندتر از تحریمهای خارجی است.
وی افزود: امیدواریم رئیس جمهوری در ایران روی کار بیاید که بتواند با مولفههای داخلی اقتصاد مذاکره کند که بتواند این تحریمها را از پیش پای واحدهای تولیدی برای رشد اقتصادی بردارد.
انتهای پیام/۱۲۷/ ۱۴/ ۴
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0