گزارش خبری/

افزایش نرخ بیکاری و اشتغال ۱۰ هزار نفری در استان هم خوانی ندارد/ افراد شاغل استان کجا هستند؟

افزایش نرخ بیکاری و کاهش مشارکت نرخ اقتصادی با اشتغال 10 هزار نفری در استان متناقص است و مسوولان باید این آمار را راست آزمایی کنند.

به گزارش خبرنگار خاورستان، چندی پیش مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی آماری از اشتغال و بیکاری در استان ارائه داد.
افزایش ۰٫۴ درصدی نرخ بیکاری خراسان‌جنوبی
سنجری اظهار کرد: نرخ بیکاری در سال ۹۴، ۰٫۴ درصد نسبت به سال ۹۳ افزایش داشته است که خراسان جنوبی رتبه پنجم به لحاظ پایین ترین نرخ بیکاری در کشور را دارد.
نرخ بیکاری خراسان جنوبی در سال گذشته ۸٫۶ درصد بوده است در حالی که طبق قانون پنجم توسعه کشور نرخ بیکاری استان خراسان جنوبی باید به ۷ درصد می رسید.
افزایش نرخ بیکاری در خراسان جنوبی براساس گزارش مرکز آمار ایران در حالی رقم خورده است که مدیرکل کار تعاون و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی از اشتغال ۱۰ هزار نفری سال گذشته در استان خبر می دهد.
آماری که ارائه آن در کارگروه اشتغال باعث واکنش استاندار شد و خدمتگزار طی این جلسه از مسوولان خواست تا لیست افرادی که برای آنها شغل ایجاد شده است ارائه شود.
که در پی این واکنش استاندار، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی گفت: این آمار توسط سامانه در وزارت خانه ثبت می شود و آنها این آمار را به استانها اعلام می کنند و این اطلاعات براساس خود اظهاری مدیران استانی است.
حال اینکه منظور از اشتغال، از نظر مسوولان در استان چه افرادی هستند جای بسی تامل است که هنوز تعریف جامع و درستی از بیکاری وجود ندارد تا به خوبی بیکاران را در جامعه معرفی کند.
با این وصف شاید بتوان افراد بین ۱۵ تا ۶۰ سال که توانایی کار داشته باشند اما شغلی و در آمدی نداشته باشند را در ردیف بیکاران تلقی کرد حتی اگر این تعریف را در نظر بگیریم طی آزمون استخدامی که ماه پیش در خراسان جنوبی برگزار شد وجود ۱۱ هزار شرکت کننده در این آزمون بیکار تلقی می شوند.
حال مسئولان امر باید پاسخ دهند که چرا برخلاف دغدغه استاندار خراسان جنوبی مبنی بر اشتغال‌زایی و بیان مصداق های عینی اشتغال در استان و وجود ۱۰ هزار فرصت شغلی در سال گذشته چرا نرخ بیکاری افزایش یافته است؟
کاهش ۶٫۲ درصدی نرخ مشارکت اقتصادی خراسان جنوبی
هم چنین بررسی نرخ مشارکت اقتصادی در خراسان جنوبی نشان می دهد که این نرخ در سال ۹۴، ۳۶٫۵ بوده است که از نرخ مشارکت اقتصادی کشور که ۳۸٫۲ است پایین تر است در حالی که طبق گفته سنجری مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی براساس قانون پنجم توسعه کشور باید میانگین نرخ مشارکت به ۴۶٫۱ درصد می رسید.
در سال گذشته ۹ هزار و ۳۴۳ فرصت اشتغال ایجاد شده است که از این تعداد به دو هزار و ۵۹۷ نفر فرصت پاسخ داده شده و بیش از ۶ هزار فرصت یعنی ۳۰ درصد بدون پاسخ ماند.
بررسی اشتغال در بخش‌های عمده اقتصادی نشان می‌دهد از میزان مشاغل ایجاد شده، ۵۴ درصد در بخش خدمات، ۴۰ درصد در بخش صنعت و ۶ درصد در بخش کشاورزی بوده است و این می‌طلبد کارآفرینان و هنرآموزان با اقدام کارشناسی و متناسب با نیاز اقدام کنند.
بررسی نرخ بیکاری جوانان نشان می دهد ۹۱ درصد جویندگان کار جوانان هستند که ۳۸ درصد آن ها فارغ التحصیلان دانشگاه هستند و این از افزایش روز به روز فارغ التحصیلان بیکار حکایت دارد.
علاوه بر این ها آمارهای مرکز آمار ایران هم حاکی از این است که نرخ بیکاری طی سال های ۹۰ به بعد در خراسان جنوبی در حال افزایش است.
طبق این گزارش افزایش نرخ بیکاری و کاهش نرخ مشارکت اقتصادی با اشتغال ۱۰ هزار نفر در سال گذشته متناقص است و این آمار اشتغال در استان باید راست آزمایی شود و مصداق این اشتغال در استان بیان گردد.
نباید از این نکته مهم غفلت کرد که بخشی از بیکاری استان به خاطر فرهنگ غلط اشتغال است و اینکه هنوز بسیاری از جوانان نسبت به ظرفیت‌های شغلی نیز آگاه نیستند اما وظیفه اصلی بر دوش مسوولان و دولت است که شرایط و منابع را فراهم کنند تا جوانان را در مسیر پر پیچ و خم ضمانت های بانکی و تسهیلات گرفتن نیندازند.
آموزش مورد نیاز و اشتغال برای بیکاران بخش تولید که بخاطر نبود نقدینگی اقدام به تعطیلی واحد تولیدی خود کرده اند می تواند از دیگر اقدامات برای رونق کسب و کار باشد.
هم چنین قرار است که وزیر کار بسته اشتغالزایی “حرکت” که برنامه جدید وزارت کار دولت روحانی است را سه شنبه هفته جاری در جلسه شورای عالی اشتغال رونمایی کند، می توان منتظر ماند و دید آیا این بسته می تواند چرخ‌های متوقف شده اشتغال‌زایی را به حرکت درآورد و سهم استان ها از این بسته حمایتی چیست؟
انتهای پیام/ ۵