تحول در صنعت برق؛

به برکت انقلاب اسلامی؛ برق‌رسانی به تمام روستاهای بالای ۵ خانوار خراسان جنوبی

درحالی‌که در دوران پهلوی و قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، فقط مناطق شهری استان آن هم به‌صورت محدود و تنها 5 روستای جنوب خراسان دارای شبکه برق بودند، اما امروز تمام جمعیت شهری و روستاهای بالای 5 خانوار از این نعمت برخوردارند.

به گزارش خبرنگار خاورستان، چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را در حالی جشن می‌گیریم که شاهد دستاوردهای متعدد آن در حوزه‌های مختلف بخصوص زیرساخت‌ها هستیم. یکی از زیرساخت‌های اصلی رفاهی و توسعه‌ای که به برکت انقلاب اسلامی به اوج خود رسیده، توسعه شبکه برق‌رسانی است.

قبل از انقلاب اسلامی، کشور با کمبود تولید برق مواجه بود و از نظر برخورداری از ظرفیت تولید نسبت به سایر کشورها عقب‌تر به شمار می‌رفت و هیچ صادراتی در حوزه برق از ایران انجام نمی‌شد.

از سوی دیگر به‌رغم ظرفیت بسیار ایران در انرژی‌های تجدیدپذیر از جمله انرژی‌های خورشیدی و بادی، اقدام به بهره‌برداری از این ظرفیت‌ها نشده بود.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی با اتکا به ظرفیت‌های داخلی، تحولی شگرف در صنعت برق رخ داد به‌طوری‌که در چهل و چهارسالگی انقلاب، همه نقاط کشور به برق متصل هستند و علاوه بر خودکفایی در صنعت برق، این انرژی به کشورهای دیگر صادر هم می‌شود.

تاریخچه برق استان خراسان جنوبی نیز به سال ۱۳۳۶ بر می‌گردد که نخستین بار برق شهرستان بیرجند توسط شخصی به نام سریع‌السیر با یک مولد مارشال ۲ سیلندر تامین شد و طی سالیان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تنها چند نیروگاه دیزلی، برق برخی از مناطق را تامین می‌کرد.

درحالی‌که در دوران پهلوی و قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، تنها مناطق شهری استان آن هم به‌صورت محدود و تعداد انگشت شماری از روستاها، از شبکه برق برخوردار بود، اما امروز این شبکه به دوردست‌ترین و محروم‌ترین نقاط روستایی و کوهستانی هم رفته است و روشنایی و نور امید را به مردم رنج‌کشیده هدیه داده است.

بر اساس آمار و مستندات، قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، ۹۶ درصد روستاهای کشور برق نداشتند، اما یکی از اهداف نظام جمهوری اسلامی، برق‌رسانی به‌تمامی روستاهای بالای ۲۰ خانوار بود که خوشبختانه امروز شاهد تحقق این مهم حتی در روستاهای بالای ۵ خانوار خراسان جنوبی هستیم و حالا پس از این روستاها، نوبت به روستاهای کمتر از ۵ خانوار رسیده است.

برخورداری تمام جمعیت شهری و روستاهای بالای پنج خانوار استان از نعمت برق

مهدی دادگر مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار خاورستن، اظهار کرد: پیشرفت‌های خراسان جنوبی در حوزه برق‌رسانی نسبت به قبل از انقلاب بسیار چشمگیر و فزاینده بوده، به‌طوری که هم اکنون تمام جمعیت شهری و روستاهای بالای پنج خانوار استان از نعمت برق برخوردار هستند که این از برکات انقلاب اسلامی است.

وی افزود: در زمان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، تنها ۵ روستای منطقه جنوب خراسان از نعمت برق برخوردار بودند که اکنون این تعداد به یک هزار و ۶۵۰ روستا افزایش‌یافته است.

دادگر گفت: همچنین تعداد مشترکین برق از ۱۶ هزار و ۸۸۷ خانوار در قبل از انقلاب اکنون به ۴۰۹ هزار و ۲۸۸ مشترک رسیده است.

وی بیان کرد: در دوره پهلوی؛ طول شبکه‌های فشار متوسط و ضعیف ۲۷۸ کیلومتر بوده که اکنون به ۱۹ هزار و ۲۰۰ کیلومتر افزایش‌یافته و همه این پیشرفت‌ها و خدمات، مرهون انقلاب اسلامی است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی همچنین از بهره‌برداری از ۱۵۶ پروژه برق‌رسانی هم‌زمان با چهل و چهارمین فجر انقلاب اسلامی در استان خبر داد.

وی افزود: از این تعداد،۵۵ پروژه مربوط به ترمیم و اصلاح شبکه‌های توزیع، ۵۲ پروژه مربوط به احداث و توسعه شبکه و تا مین برق مشترکان جدید، یک پروژه مربوط به خرید تجهیز خودرو عیب‌یاب کابل، ۲۷ پروژه روشنایی معابر، ۱۰ پروژه تبدیل سیم به کابل خود نگه‌دار،۹ پروژه تأمین برق روستای جدید، یک پروژه مسکن محرومین و یک پروژه احداث ساختمان جدید است.

دادگر بیان کرد: برای اجرا و بهره‌برداری از این پروژه‌ها ۸۳٫۶ کیلومتر شبکه فشار متوسط،۲۲۳ کیلومتر شبکه فشارضعیف و ۲۱۵ دستگاه ترانسفور اجرا شده است.

وی مجموع اعتبار هزینه شده برای اجرای این پروژه‌ها را ۲۰۲ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: با بهره‌برداری از این پروژه‌ها بیش از ۳۰ هزار خانوار از نعمت برق برخوردار می‌شوند.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی گفت: همچنین ۲۲ نیروگاه خورشیدی باقدرت ۹۵۰ کیلووات و با اعتبار ۲۳ میلیارد و ۷۵۰ میلیون ریال از محل سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در دهه فجر به بهره‌برداری می‌رسد.

دادگر اظهار کرد: از ۱۵۶ پروژه دهه فجر امسال ۲۰ پروژه شهرستان بیرجند، ۲۳ پروژه در شهرستان قائن ۱۱ پروژه شهرستان نهبندان، ۹ پروژه در طبس و ۱۹ پروژه در شهرستان بشرویه، ۱۳ پروژه درشهرستان سربیشه، ۱۳ پروژه در شهرستان سرایان، ۱۲ پروژه در شهرستان خوسف، ۱۲ پروژه در شهرستان زیرکوه، ۱۲ پروژه در شهرستان فردوس، ۱۲ پروژه در شهرستان زیرکوه،  ۱۸ پروژه در شهرستان درمیان به بهره‌برداری رسید.

وی ادامه داد: همچنین ۹ روستای استان شامل جان میرزا در قاینات، حوض ریزه در طبس، کالرکی، چاه کرجو، گوگچین در نهبندان چاه رسته و خاران در سربیشه و لاته خدابخش و گل گز در خوسف در دهه فجر امسال برق رسانی می‌شود.

 

انتهای پیام/۷