تامین ۱۲ هزار تن جو و ذرت برای خراسانجنوبی/ خشکسالی دو هزار و ۴۷۰ میلیارد تومان به بخش کشاورزی ضرر زد
به گزارش خبرنگار خاورستان، غلامرضا قوسی مدیرکل جهادکشاورزی خراسان جنوبی بعد از ظهر امروز در نشست خبری که به صورت زنده با موضوع پیگیریهای مدیرکل جهاد کشاورزی خراسانجنوبی “در بحث خشکسالی و تاثیر آن بر حوزه دام استان” برگزار شد، اظهار کرد: امسال استان خراسانجنوبی تحت تاثیر خشکسالی شدید است و متوسط بارندگی استان ۳۸ میلیمتر بوده که بیشترین تاثیرات را بر بخش کشاورزی و تولیدات محصولات زراعی و دامی داشته است.
وی افزود: در حوزه بخش کشاورزی، صنعت دام در معرض خسارات پدیده خشکسالی است.
مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: برای حمایت از تولید کنندگان بخش کشاورزی و دامداران با توجه به اینکه این صنعت نقش مهمی در اشتغال و درآمد خوب دارد، ما تمام توان خود را گذاشتهایم به این صنعت در سطح استان کمک کنیم که این ظرفیت درآمدی و اشتغالی در استان بماند.
قوسی عنوان کرد: در این راستا روز یکشنبه به همراه سه نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مدیرکل امور عشایری استان جلسهای با معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی و رئیس سازمان امور عشایر کشور داشتیم.
وی اظهار کرد: در این جلسه گزارش کاملی از وضعیت و اثرات خشکسالی بر بخش کشاورزی استان ارائه شد.
مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: در این جلسه مصوب شد برای اینکه در این مرحله از دامداران استان حمایت کنیم ۶ هزار تن جو و ۶ هزار تن ذرت به صورت ویژه در مرحله اول در اختیار استان قرار داده شود و بر اساس شاخص های دام و پلاک کوبی هایی که انجام شده بین شهرستانهای استان توزیع شود.
دام را بدون محدودیت منتقل کنند
قوسی گفت: در این جلسه مصوب شد در بحث محدودیتهای جابهجایی دام که طی سنوات گذشته ایجاد شده و دامداران در این خصوص مشکل داشتند، معاون امور دام محدودیتهایی که ایجاد شده بود را برای اینکه دامداران بتوانند دامهای خود را به راحتی منتقل کنند؛ چه دامهایی که قابلیت کشتار و چه دامی که قابلیت نگهداری دارد را به سایر استانها بدون محدودیت منتقل کنند چراکه این به حمایت از تولید کنندگان کمک میکند.
وی عنوان کرد: طی صحبتی که امروز انجام شده تا حدودی این محدودیت برداشته شده و طی مکاتبهای که ۱۷ فروردین توسط مدیرکل دامپزشکی استان انجام شده مقرر شد این محدودیتها به حداقل برسد و با جابهجایی دام در سطح استان مشکلی نخواهیم داشت.
مدیرکل جهاد کشاورزی خراسانجنوبی گفت: مقرر شد پیشنهادی توسط معاون امور دام جهاد کشاورزی استان برای وزیر جهاد کشاورزی در خصوص خرید دام مازاد توسط شرکت پشتیبانی، استمهال تسهیلات دامداران و تامین نقدینگی توسط تهیه شود و پس از اخذ نظر موافق وزیر جهاد کشاورزی اجرایی شود.
۱۳۰۰ تن نهاده فوری
قوسی به برگزاری جلسه با رئیس سازمان امور عشایر کشور اشاره و اظهار کرد: در این جلسه مصوب شد ۱۳۰۰ تن نهاده به صورت ویژه و فوری در اختیار تعاونیها و تشکلهای عشایری قرار داده شود و به مرور این میزان به ۱۰ هزار تن افزایش پیدا کند.
وی ادامه داد: همچنین مصوب شد که برای خرید علوفه و تامین نقدینگی تشکلها تسهیلات یکساله و پنجساله کم بهره در اختیار تعاونیهای عشایری قرار داده شود تا بتوانند به راحتی علوفه مورد نیاز را خریداری کنند و در اختیار عشایر قرار دهند.
مدیرکل جهاد کشاورزی خراسانجنوبی بیان کرد: در کنار این مباحث، پیگیری هایی از طرف وزیر جهاد کشاورزی در تاریخ ۲۹ فروردین طی مکاتبهای با وزیر کشور انجام و چند پیشنهاد مطرح و تقاضای تامین اعتبار شده است.
قوسی گفت: تقاضای تامین اعتبار برای طرحهای پیشگیرانه از جمله انتقال آب، احداث استخر ذخیره آب، لولهگذاری، لایروبی و مرمت قنوات، چشمه سارها و آبشخورها از محل اعتبارات مدیریت بحران انجام شده است.
وی افزود: تقاضای تامین اعتبار برای هزینههای آبرسانی سیار و تامین علوفه دام عشایر، تامین اعتبار از وزیر کشور برای اختصاص تسهیلات کم بهره جهت پرداخت به بهرهبرداران خسارت دیده، تامین اعتبار برای استمهال تسهیلات دریافتی بهره برداران بخش کشاورزی و درخواست تامین اعتبار برای پرداخت کمک بلاعوض به کشاورزان خسارت دیده انجام شده است.
خریداری دام مازاد
مدیرکل جهاد کشاورزی خراسانجنوبی بیان کرد: در سطح استان نیز طی دو هفته گذشته جلسه مخاطرات طبیعی در استانداری برگزار شد که از ظرفیت دستگاههای اجرایی برای کمک به بخش کشاورزی استفاده شود و همچنین جلسهای با تشکلها و دستگاههای زیر مجموعه بخش کشاورزی انجام و هماهنگیهایی برای تامین علوفه های خشبی انجام شده است. همچنین بنیاد مستضعفان استان در راستای حمایت از دامداران دام مازاد را خریداری میکند.
قوسی در مورد حمل و نقل نهاده توسط شبکه ریلی طبس، اظهار کرد: حمل نهاده با شبکه ریلی نسبت به حمل و نقل جادهای کم هزینهتر بوده و از این موضوع حمایت میکنیم و به تمام تشکل و تعاونی اعلام شده اگر سهمیهای اعلام میشود اگر میتوانند از طریق شبکه ریلی پیگیری کنند و اگر نیاز به پیگیری جهاد کشاورزی باشد ما نیز همکاری خواهیم کرد.
وی افزود: سال گذشته گندم از طریق قطار به استان حمل شد که طبق بررسیهای انجام شده شاهد کاهش هزینه نسبت به حمل و نقل جادهای بودیم.
مدیرکل جهاد کشاورزی خراسانجنوبی در مورد خسارتهای ناشی از خشکسالی، بیان کرد: خشکسالی هرچه ادامه داشته باشد میزان خسارت بیشتر خواهد شد.
قوسی عنوان کرد: در مرحله اول طبق پیشبینیهای انجام شده مجموع خسارت بخش کشاورزی به دو هزار و ۴۷۰ میلیارد تومان میرسد ضمن اینکه مجموع ارزش تولیدات بخش کشاورزی ۱۴ هزار میلیارد تومان است.
وی به عملکرد خوب رسانهها در بحث اطلاع رسانی اشاره کرد و گفت: رسانهها اگر قرار است گزارشی در مورد بخش کشاورزی و دام منتشر کنند با هماهنگی همکاران بخش کشاورزی و امور دام باشد چراکه کشاورزی و دام ارتباط مستقیمی با سفره غذایی مردم دارد.
شرایط بحرانی پیشرو داریم
محمد ابراهیم ابراهیمی معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی نیز در این نشست اظهار کرد: با توجه به کاهش بارندگی و خشکسالی در سال جاری شرایط بحرانی را پیشرو داریم.
وی با بیان اینکه در راستای تامین علوفه خشبی جلساتی برگزار شده، افزود: بخش دولتی با تمام توان و با تمام محدودیتهایی که دارد و با وجود تحریم ها در حال تلاش برای رفع مشکلات دامداران است.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی بیان کرد: این مقدار علوفهای که با تمام توان وارد میشود پاسخگوی نیاز دامداران نیست. هدف این است که در کنار نهادههایی از جمله کنسانتره یا نهادههای خامی که از بخش دولتی تامین میشود به گونهای برنامهریزی شود که از نظر حجمی حدود ۷۰ درصد نیاز حجمی علوفه برای تغذیه دام تامین شود.
ابراهیمی گفت: همه ساله این برنامهریزی از سوی تشکل و تعاونیها انجام میشده اما درسال جاری به دلیل خشکسالی بی سابقهای که در نیم قرن اخیر در استان شاهد هستیم تمام تشکل ها، ارگان و دستگاههای متولی پای کار آمده و در حال کمک گرفتن از تمام امکانات و دستگاههای متولی هستیم تا بتوانیم در این مرحله علوفههای خشبی را تامین کرده و دامدارانی که تمکن مالی دارند نیز علوفه مورد نیاز را ذخیرهسازی کنند چراکه ۱۲ ماه از سال این شرایط را خواهیم داشت و تمام دامهایی که در این فصل از سال با علوفه مراتع تغذیه میشدند امسال به صورت دستی تعلیف میشوند.
وی ادامه داد: لذا میطلبد از هم اکنون که فصل برداشت محصولات است نسبت به تامین علوفه و تولیدات داخل اقدام شود. تاکنون تشکلها و تیمهایی که در حال رصد کردن هستند پای کار آمده و در حال خرید برای ذخیره یکساله علوفه مورد نیاز دام هستند.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی گفت: در همین چرخه ذخیره سازی برخی از ارگان و دستگاههایی که طی سالهای گذشته برای تامین دام در استان اقدام کرده بودند و در حال حاضر در حال تامین دستی علوفه هستند در حال انجام است تا برای اشتغالهای پایداری که ایجاد شده علوفه تامین کرده و شاهد آسیب این موارد نباشیم.
ابراهیمی گفت: با دامپزشکی نیز در بحث واکسیناسیون و مکملهای غذایی در حال همکاری هستیم که از آسیب سوء تغذیه دامها جلوگیری شود.
میزان کنسانتره به ۱۴ هزار تن افزایش یافته است
وی در مورد پیشبینیهای لازم برای تامین علوفه با توجه به پیشبینیهای هواشناسی مبنی بر عدم بارندگی و ادامه خشکسالی، افزود: در سه ماهه پایانی سال ۱۳۹۸ میزان کنسانترهای که به استان رسیده بدون محدودیت بوده و در اسفند ماه به ۴۵۰۰ تن رسیده است در حالی که در سه ماهه پایانی سال گذشته این رقم به طور میانگین در ماه به ۹ هزار تن رسیده و در فروردین ماه سال جاری به ۱۴ هزار تن افزایش یافته است.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی گفت: ۷۰ درصد نیاز تغذیهای روزانه دام با علوفه خشبی انجام شده و تامین علوفه خشبی بر عهده داخل است لذا طبق برنامهریزی که توسط دامدار و تامین کننده نهاده انجام میشود نهاده برای مدت زمان ۱۲ ماه است. تشکل موقع برداشت نهاده و از سرخرمن با قیمت مناسب و با کیفیت نهاده مورد نیاز را تامین میکند.
ابراهیمی به آغاز برداشت نباتات علوفه در استانهای جنوبی و برداشت ضایعات گندم در استانهای غرب کشور اشاره کرد و گفت: تشکلها و دامدارها در حال خرید و ذخیره سازی هستند. انشاءالله بتوانند به گونهای برنامهریزی کرده که در بحث تامین علوفه خشبی برای ۱۲ ماه ذخیره داشته باشند.
وی در مورد تسهیلات اظهار کرد: در حد توان این آمادگی وجود دارد تشکلهای شهرستانی و ستادی تسهیلات کم بهره را دریافت کنند و در این پروسه هم مشکلی نداشته باشند.
حمایت از هر فرد و تشکل جهت واردکردن علوفه با قیمت کمتر به استان
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی اظهار کرد: جهاد کشاورزی آمادگی حمایت از هر تشکلی اعم از بخش خصوصی یا افرادی که میتوانند علوفه در ارقام مختلف را با قیمت کمتر وارد استان کنند داشته باشد ضمن اینکه جامعه هدف را برای وارد کننده نیز مشخص میکند.
ابراهیمی در پاسخ به سوال خاورستان در مورد ذبح دام مولد و اقدامات پیشگیرانه، گفت: در بحث ذبح دام سبک در شرایط معمولی ۲۰ تا ۲۵ درصد حذف دام را داریم چراکه قرار است ترکیب گله حذف شود و در این زمینه دام پیر، دامی که مشکل زایش و مشکلات دیگری دارد حذف شده و به همان نسبت از بره و بزغالههای تازه متولد شده جایگزین میشوند.
وی ادامه داد: درست است که در شرایط غیر عادی مقداری میزان ذبح دام مولد افزایش پیدا میکند اما بعضا دامن زدن به این شکل برای دامی که اقتصادی است دامی که قطعا دامدار از خود من و شما برای حفظ اقتصاد زندگیاش دلسوزتر است، خوب نیست.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی بیان کرد: عمر اقتصادی یک دام پنج سال است. دامدار باید درصدی را حذف و درصدی را جایگزین کند و این مسئله همه ساله بوده اما اینکه در شرایط موجود میزان حذف دام افزایش داشته، وجود دارد اما آن مقداری نیست که جو روانی به موضوع داده شود.
ابراهیمی اظهار کرد: دامداری که شغلش دامداری است اقدام به حذف دام مولد نمیکند و دنبال حفظ اقتصاد زندگیاش است. ضمن اینکه ما نیز به شدت از نگهداری دام حمایت میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: امسال تشکلها برای حمایت از دامدار وارد شده و در حال خرید دام هستند. قراردادهایی با خارج استان برای تامین کاه، یونجه و .. منعقد شده که خرید کنند و وارد استان شود. پیشبینی میشود با آغاز فصل برداشت گندم و جو در کشور قیمتها نیز کاهش داشته باشد.
حامد عارفینیا مسئول روابط عمومی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی نیز در پاسخ به سوال خاورستان در مورد اقدامات جهاد کشاورزی برای جلوگیری از ذبح دام مولد به دلیل نبود نهاده، اظهار کرد: دام مولد اگر قرار است ذبح نشود و اتفاقی برایش بیفتد این است که یا مرتع باید تامین شود که از مرتع استفاده کند که اگر مرتع نباشد باید نهاده و علوفه در اختیار دامدار قرار بگیرد.
وی به افزایش علوفه از ۹ به ۱۴ تن اشاره کرد و افزود: صحبتهایی که در جلسات مطرح شده در مورد پرداخت تسهیلات، خرید دام از طریق معاونت امور دام کشور، سرمایه در گردش، حذف محدودیت جابهجایی دام و … را میتوان به عنوان اقدامات موثر دولت برای جلوگیری از ذبح دام و حمایت از دامدار در شرایط فعلی ذکر کرد.
یکی از سوالات مطرح شده توسط خاورستان در این نشست در مورد دریافت چند پلاک برای یک دام و به تبع دریافت نهاده برای یک دام طی چند مرحله و فروش به صورت آزاد و عدمنظارت در این خصوص بود که آقای عارفینیا روابط عمومی جهاد کشاورزی استان در این خصوص گفت: “فکر میکنم این سوال مربوط به این نشست نیست و معاون بهبودات تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی به صورت خصوصی و تلفنی در این خصوص که برای پلاک هویت چه اتفاقی میافتد و نهاده به چه صورتی توزیع میشود توضیح خواهد داد”.
انتهای پیام/۱۲۷/
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0