تفاوت واقعیت جامعه با تعریف دولت از نرخ بیکاری/ کمترین بیکاری چگونه به خراسان جنوبی رسید؟
به گزارش خبرنگار خاورستان، مجيد پورعيسی رئيس سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسانجنوبی درباره نتايج طرح آمارگيری نيرویكار در بهار سال ١٣٩٩، گفت: استان خراسان جنوبی با ۴ درصد پايينترين نرخ بيكاری و استان لرستان با ۲۱ درصد بيشترين نرخ بيكاری را در فصل بهار ۹۹ ثبت کرده است.
وی تصريح كرد: مركز آمار گزارشی از نرخ بيكاری در فصل گذشته (بهار ۹۹) را منتشر كرده كه براين اساس نرخ بيكاری در اين دوره ۹٫۸ درصد و نرخ بيكاری مناطق شهری در بهار امسال ۱۰٫۷ درصد و روستايی ۷٫۳ درصد بوده كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ترتيب ۱٫۵ و ۰٫۱ درصد كاهش يافته بود.
رئيس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسانجنوبی بیان کرد: در اين دوره، ۱۷ استان دارای نرخ بيكاری تک رقمی و ۱۵ استان نرخ بيكاری دو رقمی داشتند. پس از خراسانجنوبی (چهار درصد)، استانهای اردبيل (۶ درصد) و مازندران با (۶.۲ درصد) كمترين نرخ بيكاری و لرستان (۲۱ درصد) و چهار محال و بختياری (۱۹.۱ درصد) بيشترين نرخ بيكاری را به نام خود ثبت کرده است.
پورعیسی عنوان کرد: اثر كوويد ١٩ بر بازار كار كشور در فصل بهار نسبت به فصل مشابه سال قبل كاملا مشهود است و طبق بررسی مركز آمار ايران جمعيت غيرفعال كشور افزايش و جمعيت شاغل و بيكار كشور (جمعيت فعال) با كاهش ملموسی مواجه شده است.
وی با بيان اين مطلب كه بيكاری و اشتغال از جمله مباحث مهم اقتصادی محسوب میشوند افزود: افزايش اشتغال و كاهش بيكاری به عنوان يكی از شاخصهای توسعهيافتگی جوامع تلقی میشود.
رئيس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسانجنوبی گفت: نرخ بيكاری يكی از شاخصهايی است كه برای ارزيابی شرايط اقتصادی يک كشور مورد استفاده قرار میگيرد.
خراسانجنوبی برای چهارمین فصل پیاپی با نرخ ۴ درصد، پایینترین نرخ بیکاری کشور را به خود اختصاص داد
محمدصادق معتمدیان استاندار خراسان جنوبی شنبهشب در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی که با حضور مسعود سلطانیفر وزیر ورزش و جوانان و وزیر معین استان خراسانجنوبی در اقتصاد مقاومتی برگزار شد با اشاره به نرخ پایین بیکاری در خراسانجنوبی خاطرنشان کرد: طی روزهای اخیر خراسانجنوبی برای چهارمین فصل پیاپی با نرخ ۴ درصد، پایینترین نرخ بیکاری کشور را به خود اختصاص داد که در نوع خود بیسابقه بوده است.
غلامرضا اشرفی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی نیز تعداد ثبت نام شدگان استان برای بیمه بیکاری را ۵ هزار و ۶۸۰ نفر اعلام کرده است.
نرخ بیکاری در خراسان جنوبی در بهار ۹۹ در حالی به عنوان پایینترین نرخ بیکاری در کشور اعلام شده که طی حداقل چهار ماه گذشته شاهد تعطیلی مشاغل و بیکاری افراد زیادی در مشاغل مختلف بودیم.
با توجه به اینکه از اسفندماه سال گذشته تاکنون با شیوع ویروس کرونا و تاثیرات سوء آن روی مسائل اقتصادی بودیم و مشاغل بسیار زیادی در این ماهها تعطیل شده است، چگونه نرخ بیکاری در خراسان جنوبی کاهش داشته به گونهای که پایینترین نرخ در کشور اعلام شده است؟
برای نمونه تعطیلی کارخانه چدن خوسف از اسفندماه سال گذشته و بیکاری نیروها، اخراج و تعدیل نیرو در بیمارستان حضرت ابوالفضلالعباس(ع) بیرجند، تعطیلی صنعت گردشگری، هتلها، اقامتگاههای بومگردی، سینماها، رستورانها، تالارهای پذیرایی، بیکاری و تعطیلی کارگران مشاغل آزاد از جمله کارهای ساختمانی، بازاریان، مصالحفروشیها و … در خراسان جنوبی نشاندهنده گوشهای از افزایش بیکاری در این استان است. حال اینکه مرکز آمار با چه دلیلی آمار بیکاری را رو به کاهش اعلام و خراسان جنوبی را با نرخ ۴ درصد به عنوان پایینترین نرخ بیکاری در کشور اعلام کرده، جای سوال است.
تعریف دولت از نرخ بیکاری واقعی نیست/ بیکاری بیش از اینها است
محمدحسین رخشانی کارشناس مالی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند در خصوص نرخ بیکاری ارائه شده توسط مرکز آمار برای خراسانجنوبی در گفتوگو با خاورستان، اظهار کرد: تعریفی که دولت از نرخ بیکاری دارد و اعلام میکند، بیانگر نرخ واقعی بیکاری در استان و کشور نیست.
وی افزود: بیکاری واقعی در جامعه بسیار بیشتر از این نرخی است که دولت بیان میکند.
کارشناس مالی بیان کرد: این نرخی که به عنوان نرخی بیکاری در نظر گرفته شده و اعلام میشود به هیچ وجه قابل دفاع نیست.
ممکن است مرکز آمار دست به خلاقیتی زده و تعریف نرخ بیکاری را تغییر داده است
آلبرت بغزیان، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در خصوص نرخ بیکاری اعلامی مرکز آمار گفته بود: به هیچ وجه اعتقادی ندارم که نرخ بیکاری در کشور کاهش پیدا کرده است، امکان ندارد در شرایطی که تمام کارخانجات از وضعیت خود گلایه دارند نرخ اشتغال بیشتر شده باشد.
وی افزود: البته ممکن است مرکز آمار دست به خلاقیتی زده و تعریف نرخ بیکاری را تغییر داده است که این امر مستلزم آن است که با همین تعریف جدید نرخ بیکاری دیگر سالها را نیز محاسبه کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: اگر تولید زیاد شده باشد میگوییم کارخانجات از ظرفیت خود نهایت استفاده را بردهاند اما سرمایهگذاری جدیدی صورت نگرفته است و ما نمیتوانیم بگویم نرخ بیکاری کاهش یافته است.
بغزیان خاطرنشان کرد: اگر نرخ بیکاری در زمان رکود کاهش یابد در زمان رونق و ضدتورمی باید چه انتظاری داشته باشیم، به عبارت دیگر آمار مرکز آمار حاکی از آن است که در زمان رشد مثبت اقتصادی نرخ بیکاری کشورمان به مراتب بدتر از وضعیت فعلی بود.
وی بیان کرد: احتمالاً تعریف نرخ بیکاری و صورت و مخرج کسر آن تغییر زیادی پیدا کرده است بنابراین این نرخ با توجه به وضعیت تورمی و رکود کشورمان مشکوک است و حتی برای آحاد مردم ملموس نیست.
بر اساس آمار ارائه شده در بهار ۱۳۹۸ نرخ بیکاری در خراسان جنوبی ۸٫۶ درصد بوده است.
۲ میلیون نفر در بهار ۹۹ بیکار شدند
جواد حسینزاده رئیس مرکز آمار ایران در گفتوگویی به تحلیل بازار کار در فصل بهار ۹۹ پرداخت و گفت: بررسی نتایج حاکی از مشهودبودن اثر کووید ١٩ بر بازار کار کشور در فصل بهار نسبت به فصل مشابه سال قبل است. مطابق این نتایج، جمعیت غیرفعال کشور افزایش و جمعیت شاغل و بیکار کشور (جمعیت فعال) با کاهش ملموسی مواجه شده است.
وی ادامه داد: بررسی نرخ مشارکت اقتصادی (نرخ فعالیت) جمعیت ١٥ ساله و بیشتر در بهار ١٣٩٩ نشان میدهد که ٤١,٠ درصد جمعیت در سن کار (١٥ ساله و بیشتر) از نظر اقتصادی فعال بودهاند؛ یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفتهاند. همچنین نتایج نشان میدهد که نرخ مشارکت اقتصادی در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی کمتر بوده است.
رئیس مرکز آمار ایران افزود: بررسی روند تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی کل کشور نشان میدهد که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل (بهار١٣٩٨)، ٣.٧ درصد کاهش داشته است. به عبارت دیگر در فصل بهار سال جاری نسبت به فصل مشابه سال قبل حدود ٢ میلیون نفر از بازار کار خارج شدهاند که بیش از ١ میلیون و ٢٠ هزار نفر آن را زنان و ٩٧٠ هزار نفر آن را مردان تشکیل میدهند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در بهار ١٣٩٩ نسبت به بهار ١٣٩٨ نسبت اشتغال تغییری کرده است؟ میزان تغییرات آن چه مقدار بوده است؟ گفت: در بهار ١٣٩٩، بررسی نسبت اشتغال جمعیت ١٥ ساله و بیشتر بیانگر آن است که ٣٦,٩ درصد از جمعیت در سن کار (١٥ ساله و بیشتر) شاغل بودهاند. این شاخص در بین مردان بیشتر از زنان و در نقاط روستایی بیشتر از نقاط شهری بوده است.
حسینزاده تصریح کرد: ارزیابی این شاخص گویای آنست که در بهار ١٣٩٩ نسبت به بهار ١٣٩٨، نسبت اشتغال به میزان ٢.٩ درصد کاهش یافته است و در واقع در بهار سال جاری نسبت به فصل بهار سال گذشته حدود ١ میلیون و ٥٠٠ هزار نفر از جمعیت شاغل کاسته شده است.
به گفته رئیس مرکز آمار، چنانچه میدانید با شیوع بیماری کووید ١٩ بسیاری از کسب و کارها به حالت تعطیل یا نیمه تعطیل درآمدند و به عبارت دیگر در ماههای اخیر بازار کار نهتنها در کشور ما بلکه در کل جهان متأثر از این بحران بوده است که به طرق مختلف این اثرات نمود پیدا کردهاند، بررسی نتایج طرح آمارگیری نیروی کار نشان میدهد این بیماری بازار اشتغال ایران را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
بنابراین گزارش؛ نرخ بیکاری ارائه شده برای خراسانجنوبی در بهار ۹۹ با توجه به شرایط اقتصادی موجود، شیوع ویروس کرونا و تعطیلی بسیاری از مشاغل و بیکارشدن افراد بسیار زیادی از مشاغل مختلف با هم مطابقت ندارد و با توجه به صحبت رئیس مرکز آمار کشور که در بهار ۹۹ حدود دو میلیون نفر بیکار شدند طبیعتا این بیکاری مربوط به استان خراسانجنوبی نیز میشود.
انتهای پیام/۱۲۷/ ۳۸/ ۴
اخبار مرتبط
کرونا کارخانه چُدن خوسف را زمینگیر کرد/ کارگرانی که بعد از دو ماه فعالیت بیکار شدند
کارخانه چدن خوسف همچنان تعطیل/ کارگران به فکر کار دیگری باشند
ضربه اقتصادی به نیروهای شرکتی بیمارستان حضرت ابوالفضلالعباس(ع) بیرجند/ رئیس بیمارستان: کاهش مراجعان و درآمد علت تعدیل نیرو
کرونا رؤیاهای گردشگری را به کابوس تبدیل کرد/ مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا در خراسانجنوبی دقیق اجرا شود
هتل های بدون مسافر و هزینه های زیادی که روی دست هتل داران می ماند/ گلایه فعالان گردشگری از سود بالای تسهیلات حمایتی دولت
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0