کاهش ۷۰ درصدی سرانه مطالعه در سال جاری/ کرونا دلیل اصلی کاهش مراجعه کنندگان به کتابخانه است
به گزارش خبرنگار خاورستان، به منظور افزایش اهمیت به کتاب و کتابخوانی باید نسبت به تثبیت کردن عادت خواندن کتاب در تمامی افراد، طرز فکرها و اندیشهها اقدام کرد تا با عمومی کردن شور، علاقه و هیجان در افراد ، مطالعه کتاب در جامعه ادامه داشته باشد. اما متاسفانه فرهنگ مطالعه در تمامی گروههای جامعه همراه با رشد نبوده است و هنوز تعدادی از افراد از خواندن کتاب سرباز میزنند به همین دلیل باید به منظور ارتقای فرهنگ عمومی کوشش بسیاری کرد. در حال حاضر باید تلاش شود تا تمامی سدهایی که در ارتباط با کتاب و کتابخوانی به وجود آمده برداشته شود و با همت و پشتکار زیاد به منظور احیای مطالعه کتاب و کتابخوانی قدم برداشته شود.
اهمیت به کتاب و مطالعه آن از جمله مسائل فرهنگی کشود است که بخشهای دولتی در قبال آن مسئولیت دارند و باید با قدرت و دانایی زیاد بر مسائل فرهنگی بازرسی کرده و آنها را حل کنند.
یکی از شاخصهای توسعه یافتگی در جوامع بشری میزان مطالعه آن ملل است. در کشورهایی که از لحاظ توسعه یافتگی و فرهنگی در سطح بالایی هستند، آمار مطالعه و کتابخوانی بسیار بالا است. تیراژ کتاب در آن کشورها چند هزار جلد است و روزنامهها هم شمارگان زیادی دارند.
متاسفانه در ایران مطالعه و کتابخوانی بسیار کم است و مردم از این لحاظ در فقر فرهنگی به سر میبرند. تیراژ کتاب به زیر ۵۰۰ عدد رسیده و اوضاع کتاب در ایران حال و روز خوشی ندارد. همه اینها بستگی به کتاب نخواندن مردم دارد.
کمترکسی به مطالعه و اهمیت کتابخوانی توجه دارد. طبق آخرین آمار، میزان سرانه مطالعه برای مردم ایران روزانه چند دقیقه است.
خراسانجنوبی نیز استانی فرهنگی و دانشگاهی است و مردم این استان اهل علم، ادب و مطالعه هستند اما وقتی سرانه مطالعه در کشور پایین است به دلیل پایین بودن سرانه مطالعه در استانها است.
به گفته کاظم وفایی مدیر کل کتابخانههای عمومی استان خراسانجنوبی، در حال حاضر ۸۳ باب کتابخانه عمومی شامل ۷۲ کتابخانه نهادی و ۱۱ کتابخانه مشارکتی در استان وجود دارد که این تعداد ۷.۷۹ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته و بدین ترتیب سرانه کتابخانه در خراسانجنوبی ۲.۵۷ متر مربع به ازای هر ۲۵ هزار نفر است.
عضویت بیش از ۲۳ هزار نفر در کتابخانه امام رضا(ع)
زهرا خسروی مسئول کتابخانه امام رضا(ع) بیرجند در گفتوگو با خبرنگار خاورستان، اظهار کرد: تعدادی اعضای کتابخانه امام رضا(ع) ۲۳ هزار و ۵۷۹ نفر است.
وی افزود: از این تعداد ۹ هزار و ۴۸۴ نفر آقا و ۱۴ هزار و ۹۵ نفر خانم هستند.
مسئول کتابخانه امام رضا (ع) بیرجند بیان کرد: ۱۰۳ عضو کودک زیر ۶ سال داریم که ۴۱ نفر پسر و ۶۲ نفر دختر هستند.
خسروی با بیان اینکه در سال جاری افراد بسیار کمی عضو کتابخانه امام رضا (ع) شدند، عنوان کرد: تا آخر دی ماه امسال مجموع اعضای جدیدی که عضو کتابخانه شدند ۲۱۸ نفر و ۵۴۲ عضو، تمدید کارت داشتند.
وی با اشاره به اینکه در سال جاری شاهد کاهش تعداد عضویت در کتابخانه امام رضا بودیم، اظهار کرد: در سال گذشته تا پایان پاییز، ۹۹۹ نفر عضو جدید و یک هزار و ۷۹۰ نفر تمدید کارت داشتیم.
مسئول کتابخانه امام رضا (ع) بیرجند گفت: اغلب اعضای تشکیل دهنده کتابخانه امام رضا (ع) را دانشجویان تشکیل داده و بیشترین گروهی که کتاب به امانت میگیرند خانمهای خانهدار و دانشجوها هستند.
خسروی بیان کرد: فعالیت کتابخانه امام رضا (ع) نیز مانند سایر اماکن تحت نظر ستاد کرونا و با رعایت پروتکلهای بهداشتی بوده است.
وی عنوان کرد: در حال حاضر که کتابخانه باز است امانت دادن کتابها به صورت مخزن بسته است در حالی که قبل از بحث کرونا امانت دادن به صورت مخزن باز بود؛ افراد خودشان با حضور سر قفسه کتاب مورد نظر را انتخاب میکردند اما در حال حاضر کتاب مورد نظر فرد را مسئول کتابخانه جستوجو و پیدا کرده و تحویل فرد میدهد.
قرنطینه یک هفتهای کتابهای برگشتی
مسئول کتابخانه امام رضا (ع) بیرجند خاطرنشان کرد: کتابهای برگشتی را یک هفته قرنطینه میکنیم و پس از آن مجدد امانت داده میشود.
خسروی اظهار کرد: علاوه بر این موارد، در فضای مجازی نیز فعالیت داشته و داریم. کانالی با عنوان کتابخانه امام رضا (ع) بیرجند در پیامرسان بله ایجاد کردیم و از طریق کانال اطلاع رسانی و معرفی کتاب انجام شده است.
وی عنوان کرد: نمایشگاه مجازی، خوانش کتاب، تهیه کتابهای صوتی و … از دیگر اقدامات انجام شده برای استفاده علاقهمندان به کتاب در فضای مجازی بوده است.
مسئول کتابخانه امام رضا (ع) بیرجند در مورد سرانه مطالعه، گفت: میزان مراجعه کننده به کتابخانه امام رضا (ع) قبل از بحث کرونا خوب بوده و میتوان گفت سرانه مطالعه حداقل در شهر بیرجند پایین نیست.
کاهش ۷۰ درصدی سرانه مطالعه در سال جاری/ مطالعه به جای وقت گذرانی در فضای مجازی
خسروی خاطرنشان کرد: اما سرانه مطالعه در سال جاری نسبت به سال گذشته حدود ۷۰ درصد کاهش داشته و این مسئله به دلیل بیماری کرونا و تعطیلی کتابخانه بوده است.
وی در مورد اهمیت مطالعه به جای وقت گذاشتن در فضای مجازی و مشاهده تلویزیون، بیان کرد: اگر امکانات رفاهی برای علاقهمندان به مطالعه کتاب وجود داشته باشد و کتاب به راحتی و بدون هزینه به دست مخاطب برسد، مردم مطالعه کتاب را به وقت گذرانی در فضای مجازی ترجیح میدهند.
مسئول کتابخانه امام رضا (ع) بیرجند تصریح کرد: فردی که اهل مطالعه است با فردی که وقتش را در فضای مجازی میگذراند بسیار تفاوت دارد. فردی که اهل مطالعه است به هیچ وجه حاضر نیست وقتش را با گذراندن در فضای مجازی پر کند و کتاب خواندن را بر همه چیز ترجیح میدهد.
خسروی برای تلاش جهت بالابردن سطح مطالعه در جامعه، عنوان کرد: برای این کار میتوان از ظرفیت فضای مجازی برای معرفی کتاب استفاده کرد و علاوه بر معرفی باعث جذب افرادی که در فضای مجازی هستند به سمت کتابخوانی شد.
وی افزود: رسانهها به ویژه تلویزیون میتوانند نقش بسیار مهمی در معرفی کتاب داشته باشند. برای نمونه درخراسانجنوبی که استانی فرهنگی است شبکه استانی میتواند با در نظر گرفتن برنامههایی در ساعاتی که مخاطب دارد برای معرفی کتاب، دعوت از کتابدارها، حضور یافتن در کتابخانهها و … جهت بالابردن سطح مطالعه در بین مردم در نظر بگیرد.
فضای مجازی رقیب جدی برای کتابخانهها
مسئول کتابخانه امام رضا (ع) بیرجند با بیان اینکه هماهنگی بین صدا و سیما با مراکز فرهنگی از جمله کتابخانهها تاثیر بسیار زیادی برای جذب مردم به سمت مطالعه دارد، تصریح کرد: در حال حاضر فضای مجازی رقیب جدی برای کتابخانهها است. کتابخانهها و کتابدارها اگر نتوانند در فضای مجازی فعالیت و معرفی کتاب داشته باشند کمکم کتاب و کتابخوانها از فضای مطالعه رانده میشوند.
خسروی تاکید کرد: هر چند هستند افرادی که مطالعه را ترجیح میدهند اما نسل جدیدی که قرار است پرورش پیدا کند اگر قرار باشد با تلفن همراه و وقت گذرانی در فضای مجازی رشد کند فردا نمیتوان او را به سمت کتاب و مطالعه هدایت کرد.
وی گفت: مطالعه باید از کودکی در وجود افراد پرورش پیدا کند و کودک با کتاب انس بگیرد اما اگر قرار باشد از سن مدرسه فرزند را به سمت مطالعه هدایت کرد به ویژه در شرایط کنونی که درس خواندن از طریق تلفن همراه انجام میشود، برای همیشه کتاب و مطالعه کنار گذاشته خواهد شد و فرزندان میلی به مطالعه نشان نخواهند داد.
مسئول کتابخانه امام رضا (ع) بیرجند بیان کرد: کتابخانه امام رضا (ع) منابع خوبی برای مطالعه دارد و با توجه به درخواست، منابع جدید برای این کتابخانه ارسال میشود لذا مشکلی در بحث کتاب و منابع جدید نداریم.
کرونا دلیل اصلی کاهش مراجعه کنندگان به کتابخانه
خسروی خاطرنشان کرد: در سال گذشته ۱۲۰هزار نفر مراجعه کننده به کتابخانه امام رضا (ع) داشتیم و امسال تا پایان پاییز حدود چهار هزار مراجعه کننده داشتیم که در مقایسه با سال گذشته بسیار کاهش داشته است.
وی افزود: در سال گذشته حدود ۶۰ هزار کتاب امانت داده شده و امسال تا پایان پاییز چهار هزار کتاب امانت داده شده و این کاهش چشمگیر به دلیل بحث کرونا است.
انتهای پیام/۱۲۷/ ۱۴/ ۴
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0