کمبود و کیفیت پایین آب شرب مهمترین مشکل روستائیان خراسانجنوبی/ از آبرسانی که پایدار نیست تا کمبود ۵۳ تانکر آبرسان
به گزارش خبرنگار خاورستان، آب شرب مهمترین نیاز مردم است اما متاسفانه طی سالهای اخیر به دلیل خشکسالیها و کاهش بارندگی بسیاری از قناتها در روستاها کمآب یا خشکشده و شرایط را برای زندگی مردم روستایی سخت کرده است.
در پی خشک شدن قنوات و نبود آب شرب مورد نیاز مردم در روستاها چندین سال است آب و فاضلاب روستایی برای کمترشدن مشکلات مردم اقدام به ساخت مجتمعهای آبرسانی پایدار در سطح استان خراسانجنوبی کرده است. مجتمعهایی که شاید برای مدت زمانی مشکل آب را مرتفع کند اما گاهی اوقات به دلیل ایجاد مشکلات فنی در این مجتمعها آب برای ساعاتی و حتی چند روز قطع میشود.
علاوه بر این تعداد قابل توجهی از مجتمعهای آبرسانی استان به دلیل مشکلات مالی به اتمام نرسیده و در پیچوخم اعتبارات است که این نیز مشکلی افزون بر مشکلات کمبود آب است.
در حال حاضر با توجه به کاهش آبدهی و خشک شدن درصدی از قنوات استان بحث آبرسانی در روستاهای خراسانجنوبی به دو صورت پایدار و سیار انجام میشود.
هر ساله در فصل تابستان مشکلات مربوط به آب در روستاهای استان بیش از سایر فصلهای سال احساس شده و علاوه بر ملزم کردن مردم به رعایت مصرف آب برای مردم روستایی مشکلاتی را به وجود میآورد.
علاوه بر کمبود آب شرب در مناطق روستایی یکی دیگر از مشکلاتی که مردم روستاهایی که آبرسانی سیار میشود با آن مواجه هستند، پایین بودن کیفیت آب است. پایین بودن کیفیت آب میتواند به دلیل فرسودگی تانکرهای آبرسانی سیار یا چاههای آبی باشد که از آن محل برای مردم روستایی آب برداشت و حمل میشود.
در این خصوص محمدصادق معتمدیان استاندار خراسان جنوبی، اوایل تیرماه سالجاری با تعیین ضربالاجلی ۴۸ ساعته به فرمانداران و شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی گفت: برای تأمین آب مناطق روستایی و عشایری به صورت ۲۴ ساعته برنامهریزی و اقدام شود.
همچنین استاندار اظهار کرد: تا پایان دولت همه روستاهای بالای ۲۰ خانوار خراسان جنوبی از آب پایدار بهره مند می شوند.
در خصوص ادامه مشکلات آبرسانی به روستاهای خراسان جنوبی، پیامهای مردمی از نقاط مختلف استان در سایتها و کانالهای خبری منتشر میشود.
در این رابطه با اهالی برخی روستاهای استان ارتباط گرفتیم.
کریمی عضو شورای اسلامی روستای دهک شهرستان نهبندان در مورد مشکلات موجود در بحث آب این روستا در گفتوگو با خاورستان، اظهار کرد: روستای دهک آبرسانی پایدار شده است.
وی با بیان اینکه معمولا تابستان مشکلاتی در خصوص آب داریم، اظهار کرد: در حال حاضر در روستای دهک شب آب در جریان است اما روزها قطع میشود.
عضو شورای اسلامی روستای دهک بیان کرد: با توجه به وسیع بودن منطقه ساعاتی که آب در روستای دهک قطع است برای آبرسانی به روستاهای مجاور پمپاژ میشود.
کریمی عنوان کرد: مجتمع دهک بزرگترین مجتمع آبرسانی شهرستان نهبندان است و حدود ۴ خط انتقال آب دارد که کار آبرسانی به روستاهای زیادی را انجام میدهد.
وی خاطرنشان کرد: بیشترین مشکلی که در بحث آب در مناطق روستایی وجود دارد عدم مدیریت مناسب توزیع آب در سطح شهرستان است وگرنه مشکلی در بحث وجود آب در منطقه وجود ندارد یا اگر باشد کمتر است.
عدموجود عدالت در توزیع آب شرب با کیفیت
رجبی عضو شورای اسلامی روستای جوخواه طبس نیز در این خصوص به خبرنگار ما گفت: روستای جوخواه نیز مانند سایر روستاهای استان در فصل تابستان با مشکل کم آبی مواجه است.
وی از قطع بودن طولانی مدت آب در این روستا ابتدای فصل تابستان امسال خبر داد و گفت: پس از اتصال روستاهای بخش مرکزی منطقه جوخواه به شبکه آب شهری، مشکل آب حل شد اما کیفیت آبی که تحویل روستاها میشود بحرانی است.
این عضو شورای اسلامی روستای جوخواه اظهار کرد: پایین بودن کیفیت آب در روستای جوخواه به اندازهای است که تمام امکانات زندگی مردم را از بین میبرد.
رجبی با بیان اینکه کیفیت آبی که در شهر وجود دارد، در روستا نیست، عنوان کرد: آبی که از چاهها به سمت روستای جوخواه و اطراف آن تزریق میشود دارای کیفیت پایینی است و عدالت در این خصوص رعایت نمیشود.
وی اظهار کرد: بعد از اتصال آب به شبکه شهری مشکلی در خصوص قطعی آب در روستای جوخواه وجود نداشته مگر اینکه به دلیل حوادث و مشکلات فنی به وجود آمده برای خطوط انتقال باشد.
عضو شورای اسلامی روستای جوخواه افزود: در این منطقه ۱۴ روستا با بیش از ۴۵۰۰ نفر زندگی میکنند که به آب نیاز دارند.
رجبی گفت: آب شرب مورد استفاده مردم روستای جوخواه به وسیله آبرسانی سیار انجام میشود و بیش از ۱۰ سال شده این تانکرها مورد استفاده است. استفاده ۱۰ ساله از تانکرها باعث رسوب گرفتن و زنگ زدگی تانکرهای آبرسانی شده که این مسئله باعث تغییر رنگ آب شده و هنگام تخلیه کاملا مشهود است.
وی اظهار کرد: از بهداشت منطقه درخواست کردیم برای بررسی تانکرهای آبرسانی اقدام کنند.
عضو شورای اسلامی روستای جوخواه خاطرنشان کرد: آبی که برای شست و شو، پخت و پز و سایر موارد مورد استفاده است خوب است و مشکلی ندارد.
تعداد تانکرهای آبرسانی با جمعیت روستا همخوانی ندارد
رجبی گفت: تعداد تانکرهای آبرسانی با توجه به جمعیت روستا متناسب نیست و نیاز به افزایش تانکرهای مستقر در روستا و تعداد تانکرهای سیار آبرسان در منطقه است.
وی ضمن تشکر از مسئولان برای اتصال آب به شبکه شهری، بیان کرد: از مسئولان درخواست میشود همانگونه که مشکلات را میدانند برای رفع مشکلات نیز به موقع اقدام و رسیدگی کنند و نگذارند که از زمان حل مشکلات بگذرد.
کیفیت پایین آب و بیماری اهالی روستا
خانم اکبری عضو شورای اسلامی روستای دهشور شهرستان طبس نیز در گفتوگو با خاورستان، اظهار کرد: آب شرب مورد استفاده مردم روستای دهشور به وسیله آبرسانی سیار انجام میشود.
وی از کیفیت پایین آب حمل شده به این روستا گلایه کرد و افزود: طی هفتههای گذشته حدود ۲۰ نفر از اهالی روستا بیمار شدند که علائم همه شبیه به هم است و به مرکز بهداشت اعلام کردیم که احتمالا به دلیل کیفیت پایین آب است.
اکبری ادامه داد: آبی که به روستا حمل میشود مورد آزمایش قرار گرفته اما نتیجه آزمایش و پاسخ درستی در خصوص اینکه بیماری اهالی به دلیل آب است یا نه به شورا اعلام نشده است.
وی گفت: هر ماه دو تا سه تانکر آب برای روستا ارسال میشود در حالی که این تعداد تانکر پاسخگوی نیاز مردم روستا نیست و نیاز به افزایش دارد.
عضو شورای اسلامی روستای ده شور اظهار کرد: چندین مرتبه برای افزایش تعداد تانکرهای آبرسانی به بخشداری مراجعه و درخواست دادهایم اما بخشداری میگوید در حال حاضر تانکری برای افزایش آبرسانی نداریم.
اکبری عنوان کرد: آب مورد استفاده برای استحمام، شستوشو و پختوپز از منبع مستقر در روستا تأمین میشود اما این آب نیز به دلیل خشکسالیهای چند ساله شور شده و کیفیت خوبی ندارد.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل شوربودن آب قنات روستا، آب شرب مورد استفاده برای اهالی ده شور از روستاهای اطراف تامین میشود.
آب قنات برای کشاورزی؛ آب شرب از تانکر
رضایی عضو شورای اسلامی روستای موردستان شهرستان بشرویه نیز در این خصوص به خبرنگار ما گفت: تا اواسط فصل تابستان در روستای موردستان شاهد اُفت فشار آب بودیم اما در حال حاضر حدود یک ماه میشود به دلیل آبرسانی با تانکر مشکل مرتفع شده است.
وی افزود: در حال حاضر آب شرب مورد استفاده مردم روستای موردستان از آب شرب شهر بشرویه تامین میشود.
عضو شورای اسلامی روستای موردستان با بیان اینکه آب قنات روستا مورد استفاده کشاورزی است، گفت: متاسفانه فاضلاب چند خانواده در روستا به سمت قنات میرود.
مصوبه مجلس برای فاضلاب روستا تاکنون اجرایی نشده است
رضایی عنوان کرد: در این خصوص مکاتبات زیادی انجام دادهایم و علیرغم اینکه در مجلس ششم طرحی برای فاضلاب روستای موردستان تصویب شد اما تاکنون اجرایی نشده است.
وی ادامه داد: علاوه بر روستای موردستان سه روستای دیگر به این طرح الحاق شد و علیرغم اینکه اولویت با موردستان بود و اتصالات خریداری شد اما برای اجرا کاری انجام نشده و پیمانکار کار را رها کرده و رفته است.
عضو شورای اسلامی روستای موردستان بیان کرد: لوله و اتصالات خریداری شده برای اجرای طرح فاضلاب روستای موردستان در اداره آب و فاضلاب شهرستان بشرویه است.
رضایی از اختصاص ۱٫۵ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح فاضلاب در این روستا خبر داد و گفت: با این اعتبار مقداری از شبکه فرسوده روستا تعویض شده و مابقی قرار بود برای اجرای طرح فاضلاب استفاده شود اما از تخصیص و هزینه مابقی اعتبار اطلاعی ندارم چراکه آب و فاضلاب روستایی در آن زمان در این خصوص چیزی به شورای روستا اعلام نکرد.
آبرسانی پایداری که پایدار نیست
یکی از اهالی روستای درمیان از توابع بخش مرکزی شهرستان درمیان نیز در این خصوص به خبرنگار ما گفت: روستای درمیان یکی از روستاهایی بود که علیرغم دارابودن جمعیت بسیار زیاد با تانکر آبرسانی سیار میشد.
وی افزود: از خردادماه سالجاری که آبرسانی پایدار به روستای درمیان و چند روستای دیگر در این منطقه انجام شد، مشکلات مردم در بحث آب مرتفع شده است اما آبرسانی پایدار، پایدار نیست.
این فرد بیان کرد: مردم روستای درمیان و سایر روستاهایی که جدیدا به شبکه آبرسانی پایدار متصل شدند روزانه ۸ ساعت در نوبت صبح و شب آب دارند و اواسط روز و اواخر شب آب روستا قطع میشود.
وی خاطرنشان کرد: آبرسانی به روستای درمیان از مجتمع فخرود انجام میشود و متأسفانه این مجتمع در تابستان امسال با کاهش آب و اشکالات فنی زیادی مواجه شد که در بسیاری از روزها مردم ساعات زیادی و حتی چند شبانهروز بدون آب بودند.
این فرد افزود: در حال حاضر مشکل آب روستاهایی که از مجتمع فخرود آبرسانی میشود کمتر شده اما در روزهای تعطیل همچنان مردم با قطعی چند ساعته آب مواجه هستند.
سید مهدی جوادی سرپرست امور آب و فاضلاب شهرستان بشرویه در مورد مشکل آب در روستای موردستان در گفتوگو با خاورستان، اظهار کرد: به منظور کاهش مشکل آب در این روستا سال گذشته مخزنی با ابعاد ۲۰۰ مترمکعب احداث و شبکه داخلی روستا اصلاح شده است.
وی افزود: عملیات نشتیابی و رفع حوادث از خطوط انتقال آب از شبکه توزیع به صورت مستمر درجریان است که ماحصل آن رفع مشکلات تامین آب روستا است.
سرپرست امور آب و فاضلاب شهرستان بشرویه بیان کرد: نوسازی خط انتقال روستا به طول ۴ کیلومتر به پیمانکار ذی صلاح ارجاع شده و عملیات در حال اجرا است که با تکمیل آن مشکلات تامین آب مرتفع خواهد شد.
تأمین آب روستای جوخواه از باکیفیتترین چاه آب شهرستان طبس
موسی حسنی سرپرست امور آب و فاضلاب شهرستان طبس در گفتوگو با خاورستان، در خصوص کیفیت پایین آب شرب روستاهای جوخواه و دهشور شهرستان طبس، اظهار کرد: روستای جوخواه طبس یکی از روستاهایی بود که در سالهای گذشته مشکلات فراوانی در بحث آب داشته است.
وی افزود: با تلاشهای صورت گرفته در سال جاری آب شرب روستای جوخواه به اولین چاه آب شهر طبس متصل شده و برای این کار ۲۵۰ میلیون تومان هزینه شده است.
سرپرست امور آب و فاضلاب شهرستان طبس با بیان اینکه آب مورد استفاده مردم جوخواه بهداشتی است، گفت: آب روستای جوخواه از چاه آب کوثر که باکیفیتترین آب شهرستان طبس را تأمین میکند به وسیله تانکر حمل میشود و برای استفاده مردم از طریق تانکر ثابت روستا مورد استفاده است.
حسنی اظهار کرد: آبی که از چاه شهر طبس به روستای جوخواه وصل شده آب بهداشتی، با کیفیت و کلرزنی شده است.
وی عنوان کرد: اگر مردم روستای جوخواه از طعم آب رضایت ندارند میتوانند از آبی که از چاه کوثر با تانکر به روستا حمل میشود و از طریق تانکر ثابت در روستا مورد استفاده مردم است، برداشت کنند.
سرپرست امور آب و فاضلاب شهرستان طبس اظهار کرد: روستای جوخواه اولین روستای استان است که ۲۷۰ مسکن محرومان این روستا در هفته دولت آبرسانی شد.
حسنی تأکید کرد: آب مورد استفاده مردم مسئله مهمی است و وظیفه ما تأمین آب بهداشتی و باکیفیت برای شهروندان است و در این راستا روزانه علاوه بر مرکز کیفیت شرکت آب و فاضلاب، مراکز بهداشت هر شهرستان نیز بر آب نظارت داشته، آب نمونهبرداری و میزان کلر و کیفیت آب سنجیده میشود.
وی در مورد روستای ده شور طبس، گفت: در روستای ده شور نیز چاه آبی برای تامین آب شرب بهداشتی مردم وجود دارد که آب شرب تامین میشود و برای آب مورد استفاده شستوشو، استحمام و … نیز مانند آب روستای جوخواه از چاه آب کوثر با تانکر تامین میشود.
آبرسانی به ۹ روستا در هفته دولت
حسین امامی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسانجنوبی در گفتوگو با خاورستان، اظهار کرد: آبرسانی سیار به روستاهای استان نوسان دارد و آمار همیشه یکسان نیست.
وی با بیان اینکه تعداد روستاهایی که با تانکر آبرسانی سیار میشود بیش از ۴۰۰ مورد است، افزود: تا پایان مرداد ۴۳۸ روستای خراسانجنوبی با تانکر آبرسانی سیار شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسانجنوبی بیان کرد: در هفته دولت ۹ روستای استان به شبکه آبرسانی پایدار متصل شده و ۲۵ روستای دیگر در صورت تامین اعتبار کافی و به موقع تا دهه فجر سال جاری تامین آب پایدار خواهد شد.
۵۰ درصد تانکرهای آبرسانی سیار عمر بالای ۱۵ سال دارد/ کمبود ۵۳ تانکر سیار و ثابت در استان
امامی به تانکرهای آبرسانی سیار و ثابت در استان اشاره کرد و گفت: از ۱۸ دستگاه تانکر آبرسانی سیار ۹ دستگاه بالای ۱۵ سال عمر دارد و از مجموع ۵۴۶ دستگاه تانکر ثابت مستقر در روستاها نیز بیش از ۱۷۰ تانکر نیاز به اصلاح یا تعویض دارد.
وی اظهار کرد: به ۴۵ دستگاه تانکر ثابت و ۸ دستگاه تانکر سیار برای آبرسانی به روستاها نیاز داریم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسانجنوبی بیان کرد: برای تهیه تانکرهای سیار آبرسانی تفاهمنامه سهجانبهای برای تهیه ۱۱ دستگاه تانکر بین شرکت آب و فاضلاب، استانداری خراسان جنوبی و بنیاد برکت منعقد شده است که از این تعداد سه تانکر طی هفتههای گذشته تحویل گرفته شده و وارد مدار آبرسانی سیار شده است.
امامی به مجتمعهای آبرسانی پایدار استان اشاره کرد و افزود: در حال حاضر ۳۳ مجتمع در حال ساخت در استان داریم.
افزایش ۶۰ درصدی تعداد سرویسهای آبرسانی سیار
وی خاطرنشان کرد: باتوجه به شیوع ویروس کرونا و به منظور رعایت پروتکلهای بهداشتی افزایش ۶۰ درصدی در تعداد سرویسهای آبرسانی سیار در فصل تابستان انجام شد و تمهیدات لازم نیز جهت تامین آب شرب به صورت بهداشتی برای روستائیان انجام میشود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسانجنوبی گفت: با توجه به مشکلاتی که مردم در روستاها در بحث افزایش سرانه آب داشتند در این خصوص نیز در تابستان امسال سرانه مصرفی هر خانوار تا ۱۲۰ لیتر در روز افزایش داشته است.
امامی به آبرسانی سیار در شهرستانها اشاره کرد و گفت: بیشترین آبرسانی سیار به شهرستانها به ترتیب در شهرستانهای درمیان، طبس، نهبندان، سربیشه و بیرجند انجام میشود.
وی افزود: از یکهزار و ۷۵۳ آبادی که در استان داریم ۹۱۸ آبادی بیش از ۲۰ خانوار و ۸۳۵ آبادی کمتر از ۲۰ خانوار جمعیت دارد که از ۹۱۸ روستای دارای بیش از ۲۰ خانوار به ۷۸۴ روستا آبرسانی شده و از مجموع آبادیهای کمتر از ۲۰ خانوار نیز به ۲۳۱ روستا آبرسانی شده است؛ تعدادی که آبرسانی شده متناسب با نیاز، آبرسانی سیار انجام میشود.
انتهای پیام/۱۲۷/ ۳۸/ ۴
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0