یاقوت سرخ؛ بازگشت بحران/

گفته‌های زرشک‌کاران ادعای مدیران

در آغاز سال جدید و در آستانه شروع فصل گرما، باز هم زرشک کاران استان به دردسر افتاده اند تا جایی که افت شدید قیمت خرید یاقوت سرخ، خواب و خوراک را از آن ها گرفته است و بنا به گزارش خبرنگار ما و گفته های کشاورزان، این محصول استراتژیک باز هم با بحران قیمت روبه روست.

به گزارش خاورستان به نقل از روزنامه خراسان جنوبی، روزهای بحرانی زرشک برگشت. سال گذشته شیوع کرونا و اعمال محدودیت ها، بسته شدن مبادی صادرات و … سبب شد تا آفت افت قیمت به جان زرشک بیفتد و ۱۸ هزار بهره بردار یاقوت سرخ را در روزهای بحرانی قرار دهد. روزنامه های «خراسان» و «خراسان جنوبی» در این روزهای بحرانی در کنار زرشک کاران بودند و با انتشار بیش از ۲۰ گزارش به میدان حلِ بحران آمدند. طی این پیگیری ها مدیران جهادی استان وعده هایی برای گذر از بحران مانند خرید توافقی زرشک، ایجاد تالار، سردخانه و … دادند و حتی کار به وزارت امور خارجه هم برای کمک به این چالش کشید تا کمی از دغدغه ها کم شود. از حق نگذریم در آن شرایط بحرانی اقدامات انجام شده موثر واقع شد و با انجام خرید توافقی و تحقق دیگر وعده ها اگر چه روزگار زرشک به روزهای اوج خود نرسید اما از شرایط بحران خارج شد و شاهد افزایش قیمت ها در بازار این محصول استراتژیک بودیم.
در ادامه روزنامه خراسان جنوبی در آبان سال گذشته به گزارشی با عنوان « هول زرشک از بحران گذشته» به شرایط ناگوار بازار زرشک که سبب شده بود تا شاهد صف طویلی از فروشندگان برای عرضه زرشک تازه به کارخانه و بازار باشیم، پرداخت. بنا به اخبار و گفته های مطرح شده بسیاری از زرشک کاران در روزهایی که محصول جدیدشان آماده برداشت شد بخش زیادی از تولیداتشان را به نرخ بسیار پایین برای جلوگیری از تضرر بیشتر و ترس از بازگشت بحران و روی دست ماندن با خام فروشی و عرضه آن روی درخت، راهی بازار کردند. اما عده ای هم با امید به آینده و شنیدن اخبار از تولید واکسن کرونا و افزایش صادرات، وعده های مدیران جهادی استان و برنامه داشتن برای جلوگیری از بازگشت دوباره بحران بار دیگر دسترنج خود را در تالارها و انبارها ذخیره کردند اما حالا در آغاز سال جدید و در آستانه شروع فصل گرما، باز هم زرشک کاران استان به دردسر افتاده اند تا جایی که افت شدید قیمت خرید یاقوت سرخ، خواب و خوراک را از آن ها گرفته است و بنا به گزارش خبرنگار ما و گفته های کشاورزان، این محصول استراتژیک باز هم با بحران قیمت روبه روست. همچنین گزارش ها حاکی است حجم انبوهی از زرشک های سال گذشته نیز در سردخانه هاست و زرشک امسالی هم با ادامه این روند بازار روی دست کشاورزان می ماند. اما آن چه در نابسامانی بازار زرشک توسط مدیران جهادی استان مطرح می شود، این است که افت قیمتی برای زرشک وجود ندارد و فقط خرید و فروش آن به سبب جولان کرونا انجام نمی شود. همچنین طبق گفته های مطرح شده با اقدامات انجام شده توسط سازمان جهاد کشاورزی و سازمان تعاون روستایی بخش بسیاری از زرشک های سال گذشته خریداری شده و بیشتر زرشک امسالی هم در بازار تازه خوری مصرف و بیشتر زرشک ها در دست دلالان و واسطه هاست.
نزول قیمت به پایین سطح
به گفته یک زرشک کار به یک باره قیمت هر کیلو زرشک در اوایل سال گذشته از ۱۵۰ هزار تومان به ۵۰ و در نهایت به ۲۵ تا ۳۵ هزار تومان رسید اما با مداخلات انجام شده نرخ زرشک مرغوب و پفکی ۵۵ هزار تومان و بخش بسیاری از زرشک ها راهی سردخانه شد تا در موقع مناسب راهی بازار شود. وی می گوید: از اواخر سال گذشته افت قیمت دوباره گریبان گیر زرشک کاران شده است و حال با رسیدن روزهای گرم و شدت گرفتن کرونا و صادرات کم شاهد کاهش قیمت دوباره این محصول هستیم. به گفته وی بخشی از زرشک را سرما زد و بخشی هم به صورت تازه فروخته شد. زرشک مانده در سردخانه ها کمتر خریداری می شود و زرشک های در انبار هم اکنون با افت قیمت مواجه است و از کشاورز به کیلویی ۲۵ تا ۳۵ هزار تومان به صورت باد خورده خریداری می شود.
«عرب پور» دیگر زرشک کار هم با اشاره به کاهش قیمت این محصول از کم کاری مدیران حوزه کشاورزی استان گلایه می کند و می گوید: زرشک پاک شده از کیلویی ۸۰ به ۶۰ هزار تومان در بازار رسیده و بازار آن خراب است. وی ضعف تبلیغات در معرفی این محصول را هم مورد اشاره قرار می دهد و می افزاید: باید اثر اقدامات مدیران بر بازار زرشک نقد شود. به گفته وی برای زرشک اقدام اساسی نشده است و باید برای جلوگیری از این بحران چاره اندیشی شود.
خریدار نیست
«آبدار» دیگر زرشک کار هم که بیشتر محصولش را به صورت تازه به سبب ترس از ارزانی بیشتر راهی بازار کرده و بخشی از آن را در تالار نگه داشته است، می گوید: بیشتر زرشک کاران، تالاری برای نگهداری محصولشان ندارند.
وی ادامه می دهد: این روزها خرید و فروش زرشک از کشاورز بسته به کیفیت به نرخ ۲۵ تا ۳۵ هزار تومان به صورت پاک کرده است و البته خریداری هم نیست و شاهد بازگشت روزهای بحرانی همانند سال گذشته هستیم. او می افزاید: باید برای صادرات این محصول اقدام شود در غیر این صورت اوضاع سخت تر خواهد شد چرا که مصرف داخلی زرشک به شدت کم شده است و از ماه های آینده که هوا گرم شود روزهای بحرانی تری در پیش خواهیم داشت.
بازگشت به دوران نابسامان
خبرنگار ما هم که به برخی فروشگاه ها و کارگاه های زرشک پاک کنی مراجعه کرده است از افت قیمت این محصول خبر می دهد. بنا به گفته فروشندگان و افراد حاضر در کارگاه های زرشک پاک کنی، خرید و فروش کم شده و کرونا و نبود صادرات بر بازار محصول بسیار اثر گذاشته است هرچند سال گذشته تا حدودی افزایش قیمت را شاهد بودیم.
یک فروشنده در بازار، قیمت هر کیلو زرشک پفکی بسته بندی شده درجه یک را ۶۵ هزار تومان اعلام می کند و می گوید: زرشک پاک شده مرغوب را از کشاورز یا واسطه کیلویی ۴۵ هزار تومان خریداری می کنیم. به گفته وی سال گذشته کمی در مقایسه با اوایل سال اوضاع بهتر شد و قیمت هر کیلو زرشک مرغوب و بسته بندی شده به ۸۵ هزار تومان رسید اما دوباره شاهد کاهش قیمت ها هستیم.
اما در سه کارگاه زرشک پاک کنی شهر هم فقط زرشک پاک شده و پفکی خرید و فروش می شد و قیمت هر کیلو زرشک پاک شده فله ای و کارتنی به نرخ های ۵۳، ۵۷ و ۶۵ هزار تومان اعلام شد. همچنین قیمت زرشک های بادکش شده برای خرید از کشاورز بسته به کیفیت محصول به نرخ ۲۵ تا ۳۵ و ۴۵ هزار تومان اعلام شد. در این بین نرخ خرید هرکیلو زرشک با برگ از ۱۰ تا ۳۰ هزارتومان به شرط دیدن نوع محصول بود.
زرشک کاهش قیمت نداشت
مدیر سازمان تعاون روستایی می گوید: قرار بود ۱۰ میلیارد تومان اعتبار برای خرید توافقی زرشک به این سازمان تخصیص یابد که محقق نشد و این سازمان از محل منابع داخلی و با دریافت تسهیلات ۱۸ درصد با کمک شرکت تعاونی ها اقدام به خرید توافقی زرشک کرد و حدود ۶ ماه مدیریت بحران زرشک انجام شد و نتایج خوبی هم در برداشت. به گفته مهندس «ضیائیان» هم اکنون اگر چه به شکل گسترده خرید نداریم اما اگر کسی به سازمان مراجعه کند زرشکش را خریداری می کنیم. وی برخلاف آن چه روند بازار نشان می دهد و حکایت از افت قیمت این محصول دارد، معتقد است زرشک کاهش قیمت نداشته و فقط بازار راکد است و خرید و فروشی انجام نمی شود. به اظهار وی در زمان به بار نشستن درختان بخش زیادی از زرشک ها خریداری و با بازاریابی راهی شبکه های فروش شد. وی می افزاید: طبق آن چه برآورد می کنیم زرشک چندانی در تالارها موجود نباشد. بیشتر زرشک امسالی توسط واسطه ها و دلال ها خریداری شده است و زرشک چندانی در اختیار زرشک کاران نیست. بنا به اظهار وی بحرانی در بازار زرشک نیست و اگرچه آماری از موجودی زرشک بارگاه ها نداریم اما با توجه به این که زرشک تولیدی ۲۱هزار تن است گمان می شود ۱۰ هزار تن در بارگاه ها باشد.
نبود آمار مشخص از زرشک های انباری
معاون برنامه ریزی و اقتصاد سازمان جهاد کشاورزی هم می گوید: هر چند در زمان بحران سازمان تعاون روستایی مرکزی به وعده اش مبنی بر اختصاص اعتبار برای خرید توافقی زرشک عمل نکرد اما مدیران استان برای رفع بحران قدم برداشتند و حجم زیادی از زرشک های انبار شده زرشک کاران خریداری شد. به گفته مهندس «اکبری» طی سال گذشته برنامه ریزی هایی برای صادرات، توزیع مویرگی در کشور و … انجام شد و به طور تقریبی بازار رشد کرد. برای زرشک امسالی هم باید برنامه ریزی جدیدی انجام شود اما آن چه مسلم است مشکل خاصی برای زرشک نداریم و زرشکی روی دست زرشک کاران باقی نمانده است. وی معتقد است توزیع زرشک خوب است و خریدار وجود دارد. به گفته وی بیشتر بحران زرشک برای بهمن و اسفند سال گذشته بود که با مدیریت انجام شده زرشک های مانده در انبار راهی بازار شد. وی می افزاید: نمی توان دقیق گفت چه میزان زرشک در تالارها داریم که هنوز راهی بازار نشده است اما نگرانی وجود ندارد و بازار روند آرامی دارد و حتی برخی زرشک کاران برای رشد بیشتر قیمت، این محصول را نگهداری می کنند.
انتهای پیام/۴