یک تیر و دو نشان برای نابودی صنعت دامپروری؛

یک بام و دو هوای جهادکشاورزی در حل مشکلات دامداران/ افزایش قیمت گوشت داخلی یا توزیع گوشت وارداتی؟

اگر قرار است افزایش قیمت گوشت قرمز کمکی برای حل مشکلات دامداران باشد پس چرا باید گوشت وارداتی منجمد با قیمت مناسب تر در استان عرضه شود و بازار فروش گوشت داخل را بر هم زند؟

به گزارش خبرنگار خاورستان، دامداری از دیرباز به عنوان یکی از مشاغل مهم در جامعه به حساب می‌آید که ضمن ایجاد اشتغال پایدار در روستاها در امر تولید گوشت، پوست و لبنیات نقش زیادی را ایفا می‌کند و اما در حال حاضر حال و روز دامداران در خراسان جنوبی چندان مساعد نیست.

آن‌گونه که امروز اغلب دامداران از وضعیت نا به سامان در این حوزه همچون افزایش چند برابری نهاده‌های دامی، کمبود نقدینگی و بالابودن هزینه نگهداری دام و هزینه تمام شده شیر گلایه دارند انگار هیچ وقت به این وضعیت درگیر نبوده‌اند.

کلاف سردرگم مشکلات دامپروری تا پیچ خورده که به گفته برخی از دامداران منجر به تعطیلی و ورشکستگی برخی از دامداران و همچنین کشتار دام‌های مولد و شیرده شده است.

در کنار مشکلات در تامین نهاده‌های دامی، قیمت‌گذاری نامناسب گوشت قرمز سبب شده است تا دامدار نتواند در زمان مناسب دام خود را پرورش دهد و اکنون نیز توزیع گوشت های منجمد وارداتی رکودی دیگری در بازار دامداری ایجاد کند.

دامداران خراسان‌جنوبی در ماه‌های اخیر با مشکلات زیادی مانند نبود نقدینگی در خرید نهاده های دامی درکنار وضعیت خشکسالی که خراسان‌جنوبی با آن روبه‌رو شده است شاهد هستیم که دامداران با هزینه‌های جانبی و زیادی روبه‌رو شده‌اند و کشتار زودتر از موعد هم به دلیل همین هزینه‌های بالا و بی‌صرفه بودن معضل دیگری است که دامداری خراسان‌جنوبی ناچار به آن روی آورده‌اند.

از سوی دیگر اکنون فصل زایمان دام های آبستن است باید نهاده های دامی مناسب در اختیار دام قرار گیرد چراکه دیگر نمی‌توان با هزینه‌های کمر شکن دام ها را نگهداری کرد و باید ضرب العجلی به مشکلات دامداران رسیدگی کرد.

سید محمود موسوی رستگار، عضو هیأت مدیره اتحادیه دامداران ایران و خراسان‌جنوبی و رئیس هیات تعاونی پیام دام خوسف در گفتگو با خبرنگار خاورستان، اظهارکرد: دولت از زمانی که ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی را برداشت، نهاده های دامی ۶ برابر شد اما قیمت شیر تنها دو برابر شد و قیمت گوشت در آن زمان که می‌توانست دردی از دامدار دوا کند تغییری نکرد.

دام‌های خراسان‌جنوبی روانه کشتارگاه شده اند

وی با اشاره به این‌که در گذشته روزانه هشت تن شیر از گاوداری مان دریافت می‌کردیم، گفت: این میزان تولید شیر ۴۰ درصد کاهش یافته است چراکه گاوها به سمت کشتارگاه رفته اند.

موسوی با بیان این‌که صنعت دامپروری دام سبک و سنگین هیچ توجیه اقتصادی ندارد، خاطرنشان‌کرد: دامداران که سرمایه ای داشتد صبر کردند بقیه دام‌های خود را به فروش رساندند.

عضو هیأت مدیره اتحادیه دامداران ایران با بیان این‌که در تهیه علوفه هیچ گونه مشکلی نداریم، گفت: قیمت یونجه، کاه و ذرت علوفه ای درست است اما تامین نهاده‌های دامی کار سختی است.

موسوی اظهارکرد: اگر استکبار، دشمن و آمریکا هزینه ی سنگینی برای اینکه دامداری و کشاورزی نابود شود را پرداخت می کرد موفقیت دولت از آنها با هزینه بالا در نابودی دامداری بیشتر بوده است.

اقدامات دولت های اروپایی در حمایت از دامپروری در ایران اجرا شود

وی با بیان اینکه دولت باید کار دولت های اروپایی را بکنند، خاطرنشان کرد: دولت های اروپایی دام سبک و سنگین از آغول بیرون می آید در سبزی چرا می کند و این دولت ها سالیانه به هر گاوی ۴۰۰ یورو یارانه می دهد.

این دامدار خوسفی بیان کرد: دولت یارانه را هدفمندسازی کرده و به مردم بدهد و به مردم کارت شیر، گوشت، لبنیات و پروتئین بدهد؛ هم دولت ارزاز نهاده ها برداشت و هم به مردم نداد این پول بالایی است؛ دولت مانند جهان عمل کند همان طور دولت عمل کند که دولت برزیل، پرتقال و آرژانتین که در دولت های سرسبز هستند عمل کند اما عمل نمی کند.

دولت می خواهد صنعت دامپروری را نابود کند

موسوی تصریح کرد: گویا اینکه دولت عمدا می خواهد صنعت دامپروری را از بین ببرد در گفته های وزیر جهاد کشاورزی در مورد دامداری های سبک این است که “دامداری‌های سبک صنعتی شوند مهندسین کارشناسان دام و کارشناسان ژنتیک چند قلوزایی ایجاد کنند و هر چند سال به بازار عرضه کنند”؛ نظرشان این است که دامداری های سنتی مراتع نباشدو چون مشکل تامین نهاده وجود دارد دامداری های صنعتی هم با شکست مواجه می شود.

وی ادامه داد: دولت هر روز یک قانونی ایجاد می کند و هر چند بار یک راهی را پیشنهاد می دهند تا این راه نشود راه دیگر را امتحان کنند.

سردرگمی دولت در حل مشکلات دامداران

این دامدار خوسفی با بیان اینکه دولت در حل کردن مشکلات دامداران سردرگم مانده است، گفت: اگر امورات را تنها به چند تا کارشناس واگذار می کردند اصل ۴۴ قانون تعاونی ها می گوید “هرگونه واردات و صادرات دام بر عهده تشکل ها باشد” اما دولت نمی خواهد دست تشکل ها باشد.

موسوی با تصریح اینکه دولت اگر دست از کار دامدار بردارد بیشترین کمک را به دامداران کرده است، افزود: خود دامداران که عمری در این راه ارتزاق کرده اند خودشان بلند هستند مشکلات خود را حل کنند به شرطی که سنگی جلوی پای دامداران نباشد.

وی با تاکید بر اینکه دولت با اسلحه ای دست برما گذاشته است، افزود: دولت مشکلات ما را می خواهد دستوری حل کند؛ دولت اگر سایه خود را از سر ما کم کرده و طبق قانون اساسی عمل کند و به بخش خصوصی واگذار شود مشکلات حل می شود.

جواد غریبی رئیس اتحادیه دامداران خراسان‌جنوبی در گفتگو با خبرنگار خاورستان، اظهارکرد: خرید مازاد دام از مهر ماه توسط شرکت پشتیبانی امور دام متوقف شده است.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به تغییر نرخ ارز قیمت نهاده های دامی از جمله جو، ذرت کنجاله سویا روند صعودی دارد و تولیدات از جمله شیر و گوشت هنوز به قیمت تمام شده نرسیده است.

رئیس اتحادیه دامداران خراسان‌جنوبی بیان کرد: قرار بود قیمت شیر خام در نیمه دوم سال افزایش یابد که افزایش پیدا نکرد؛ کارخانه ها از اکثر دامداران با قیمت مصوب خریداری نمی کنند.

قیمت نهاده‌های دامی پنج برابر شد

غریبی، عمده ترین مشکلات بخش دام را عدم نقدینگی دانست و افزود: قیمت نهاده های دامی پنج برابر شد و ارزش نقدینگی دامدار به یک ششم کاهش پیدا کرد.

تامین نقدینگی برای دامدار یک دغدغه شده است

وی با بیان اینکه سرمایه در گردش و تامین نقدینگی برای دامداران الان یک دغدغه شده است، گفت: تسهیلات قطره چکانی تحت عنوان دامدار کارت پرداخت شد که الان در حال سررسید شدن است مبلغ دامدار کارت در دو ماه اول به عنوان زیان از جیب دامدار رفت.

دامدار کارت دیر به دامداران رسید

رئیس اتحادیه دامداران خراسان‌جنوبی با بیان اینکه مبلغ دامدار کارت پایین بود و کمک زیادی به سرمایه در گردش دامداری نکرد، گفت: قیمت جو از دوهزارتومان به ۱۲ هزار تومان رسید دامدار که برای واحد ۲۰۰ راسی پروار بره ۴۰ میلیون تومان تسهیلات تحت عنوان دامدار کارت داده شد که این پول سه تن جو شد اما همین مبلغ قبل از گرانی نهاده ها داده می شد پول ۲۰ تن جو می‌شد.

مسیر اشتباه دولت در تعیین قیمت گوشت

غریبی با بیان اینکه دامداران از نظر نقدینگی و سرمایه در گردش تحت فشار هستند، افزود: دولت در قیمت گوشت مسیر را اشتباه می رود همان طور که در جلسات ابتدای امسال پس از حذف ارز تدریجی گفتیم قیمت گوشت را متعادل با سایر قیمت ها از جمله مرغ، تخم مرغ و شیر که تغییر کرده بود باید تغییر و متعادل می‌شد تا فشاری که الان بردامدار است نبود.

افزایش قیمت گوشت اکنون دردی از دامدار دوا نمی‌کند

وی با تاکید بر اینکه افزایش قیمت گوشت در حال حاضر دردی از دامداری دوا نمی کند، گفت: این نتیجه تصمیمات اشتباهی است که مسئولان در اردیبهشت و خرداد ماه امسال گرفته اند.

رئیس اتحادیه دامداران خراسان‌جنوبی خاطرنشان کرد: در اردیبهشت و خرداد و پس از متعادل سازی نرخ یارانه ها شاهد کاهش قیمت دام زنده بودیم و برای اولین بار بره پای پروار و گوساله پای پروار ۲۰ درصد از دام پروار شده پایین تر بود در حالی که بره پای پروار سود و چرخه اقتصادی دارد و باید گران تر از پروار شده باشد.

غریبی ادامه داد: با مشاهده اینکه دامداران پرواربندی نمی کنند این زنگ خطر را به مسئولان گوش زد کردیم و از آنها خواستیم؛ قیمت گوشت قرمز متعادل سازی شود و با خرید حمایتی کنید؛ قیمت متعادلی که نه دامدار و نه مصرف کننده ضرر کند تعیین شود.

وی اظهارکرد: باید بازار گوشت قرمز با متعادل سازی قیمت ها مانند بازار گوشت مرغ و تخم مرغ رغبت در تولید کننده برای رقابت ایجاد می کرد تا حداقل تولید کننده امیدوار به تغییر قیمت، با هر سختی پرواربندی را انجام می داد اما این اتفاق نیفتاد.

نتوانستیم از ظرفیت دام ها بهره وری کنیم

رئیس اتحادیه دامداران خراسان‌جنوبی اضافه کرد: بره ای که می توانست پروار و با ۴۰ کیلو گوشت وارد بازار مصرف شود در خردادماه امسال بره پای پروار و سبک وزن بود به دلیل نبود نقدینگی و به صرفه نبودن نگهداری دام، وارد کشتارگاه شد و ۱۲ کیلو گوشت وارد بازار مصرف شد و نتوانستیم از ظرفیت ژنتیکی دام استفاده نکردیم.

غریبی خاطرنشان کرد: دولت بازهم مسیر را اشتباه می رود و بجای اینکه می گویند گوشت گرم وارد و گوشت منجمد توزیع می کند که مصرف کننده را حمایت کند بیاید تولید کننده را حمایت کند.

وی ادامه داد: یک، دو ماه پیش فصل زایش میش‌ها بود که نیاز به نهاده دارد تا بتواند بره خود را شیر بدهد و نسل این میش حفظ شود و برای سال آینده جلوی کشتار دام مولد گرفته شود.

دولت تسهیلات ارزان قیمت به دامداران بدهد

رئیس اتحادیه دامداران خراسان‌جنوبی ضمن تاکید بر ارائه تسهیلات ارزان قیمت دولت به دامداران، گفت: ارائه تسهیلات ۱۸ درصد در بخش دام اصلا توجیه ندارد؛ با نهاده مدت دار می توان دام را برای سال آینده حفظ کرد تا کشور در بخش تولید به مشکل برخورد نکند.

غریبی تصریح کرد: باید دولت مشکلات دامداران را بررسی می کرد؛ مشکل نقدینگی را حل می کردند و نهاده ها به مشکل مدت دار چند ماهه می دادند تا دامدار می توانست دام خود را حفظ کند تا این بره بتواند زایمان کند و بره خوبی داشته باشد تا سال آینده این دامی هست به درد بخورد نه اینکه خوراک درستی دامدار به دام مولد ندهد دام ضعیف است و احتمال سقط جنین بالا می رود.

غریبی با بیان اینکه بهترین کار همین حفظ ذخایر دام های مولد است، افزود: گوشت گرم وارد می کنیم برای زمانی است که کمبود داشته باشیم اما در حال حاضر ما دام صادر می کنیم؛ قیمت زنده گوساله نر از ابتدای امسال تنها ۱۵ درصد رشد قیمت داشته است.

وی با تاکید بر اینکه باید دولت دامدار را حمایت کند تا دام مولد خود را برای کشتار ندهد، گفت: ابتدای امسال وعده هایی که به ما دادند و عملیاتی نشد صادارات دام بود به طوری که تولید زیاد داشتیم.

رئیس اتحادیه دامداران خراسان‌جنوبی ادامه داد: حداکثر ۵۰ درصد گوشت قرمز تولیدی استان خراسان جنوبی در داخل استان مصرف می شود و ما جزو استان های صادر کننده هستیم.

غریبی گفت: قرار بود دام صادر شود اما این اتفاق نیفتاد؛ قیمت گوشت رشد پیدا نکرد و قیمت نهاده ها ۵٫۵ برابر شد الان باید به تولید کننده کمک کنیم تا صنعت دامپروری به طور کامل نابود نشود.

وی یادآورشد: وعده به ما داده شد که صادرات دام کارش انجام می شود تا دام مازاد صادر شود متاسفانه چیزی به عنوان صادرات انجام نشد و تعرفه صادراتی و گمرکی به قدری بالا بود که برای صادرکننده قابل توجیه نبود و صادرات دام در آن مقطع محقق نشد و دولت قیمتی که برای خرید توافقی تعیین کرده بود در نهایت جوابگوی هزینه ها و قیمت تمام شده دام نبود.

ضربه سنگین دولت در واردات گوشت به دامدار

رئیس اتحادیه دامداران خراسان‌جنوبی افزود: واردات گوشت هم به تولید و تولید کننده ضربه می زند و واردات باعث ایجاد وابستگی و نادیده گرفتن تولید داخل می شود و مابقی نیمه جان صنعت دامپروری از بین می رود.

غریبی بیان کرد: طبق ماده ۲۰ قانون نظام دامپروری کشور و ماده ۳۳ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی صراحتا تاکید شده است که “دولت موظف است نسبت به خرید تضمینی شیر، گوشت قرمز، مرغ و تخم مرغ اقدام کند” اما دولت به تعهد خود عمل نکرد.

وی ادامه داد: تعرفه های گمرکی نیز مانع از صادرات شد؛ دام روی دست دامدار ماندف کسی پروار نبست و توان بالقوه ژنتیک استفاده نشد و تعداد زیادی دام مولد ذبح شد.

حسینی نصب معاون تولید بهبودات دامی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خاورستان، اظهارکرد: قیمت گوشت قرمز بالا رفته است و قیمت مصوب  آن ۲۰۰ هزار تومان مصوب است و ران و دست گوسفند نیز تا ۲۲۰ هزار تومان نیز قابل فروش است که در خراسان رضوی گوشت با ۲۷۰ هزار تومان نیز به فروش می رسد که قیمت ها به تبع در استان ما نیز رشد پیدا می کند.

وی با بیان اینکه ما به عنوان حوزه دام و در جهت حمایت از دامدار به دنبال توزیع و واردات گوشت قرمز نیستیم، افزود: وزارت خانه جهادکشاورزی و در حوزه توزیع بازرگانی به خاطر تنظیم بازار، گوشت منجمد را عرضه کردند تا قیمت متعادل کردند و نارضایتی در مصرف کننده ایجاد نشود.

معاون تولید بهبودات دامی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در خاطرنشان کرد: در صادرات مشکلی نداریم مجوزها گرفته شود اما نگران قاچاق هستیم که بخش اعظمی ذخایر ژنتیکی از کشور خارج می شود که سال های بعد دچار مشکل می شویم.

حسینی نصب در خصوص تامین نهاده های دامی با قیمت مصوب به دامداران، گفت: طبق پیگیری های مکرر در خصوص تامین و تخصیص نهاده صورت گرفته تخصیص نهاده به اتحادیه دامداران جهت توزیع بین دامداران و سامانه بازارگاه، سیاست گذاری در خصوص نهاده های دامی و قیمت مصوب معمولا از طریق وزارت متبوع و تنظیم بازار کشور ابلاغ می گردد و از طریق کمیسیون تنظیم بازار استان اعلام می گرد.

وی گفت: در صورت وجود دام مازاد در استان، با عنایت به ابلاغ دستورالعمل صادرات دام از طریق معاونت بهبود تولیدات دامی وزارت متبوع صادرات دام از استان منعی ندارد.

معاون تولید بهبودات دامی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: در حال حاضر دام مولد مازاد استان از ناحیه اتحادیه دامداران آریان و بهره برداران اعلام نگردیده است.

پیگیری جهت تخصیص نهاده به اتحادیه دامداران صورت گرفته است

حسینی نصب در خصوص حمایت ها از دامداران، گفت: تخصیص و خرید نهاده توسط دامدار و از طریق سامانه بازارگاه صورت می پذیرد و پیگیری های لازم در خصوص تخصیص نهاده به اتحادیه ها جهت توزیع بین دامداران خرد صورت گرفته است.

وی افزود: درخواست افزایش سهمیه نهاده و پیگیری و توزیع نهاده مدت دار و همچنین توصیه به کشاورزان در خصوص جایگزینی کشت علوفه کم آب بر و افزایش تولید علوفه زراعی و باغی از جمله حمایت های لازم از دامداران با توجه به مراتع خشک خراسان جنوبی است.

انتهای پیام/ ۵