حالت تاریک
  • پنج‌شنبه, 1403/10/06 شمسی | 2024/12/26 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن خاورستان | khavarestan هستید؟
اعتبار کتابخانه مرکزی خراسان‌جنوبی ورق نخورد
تراژدی تکراری از طرح‌ برزمین مانده فرهنگی؛

اعتبار کتابخانه مرکزی خراسان‌جنوبی ورق نخورد

ساخت پروژه کتابخانه مرکزی خراسان جنوبی بعد از گذشت ۲ دهه از تصویب آن در کنار همه مشکلاتی که برای زمین داشته اعتبار مورد نیاز آن هم هنوز تعیین تکلیف نشده است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، طرح ملی ساخت بزرگترین کتابخانه مرکزی خراسان جنوبی در سفر سوم هیات دولت دهم تصویب و یک سال بعد کلنگ اجرای این طرح با حضور دبیرکل وقت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به زمین زده شد و قرار بود حداکثر در مدت چهار سال به بهره‌برداری برسد.

در این سال‌ها و به دنبال مشکلاتی که برای زمین این کلان پروژه به وجود آمد پیگیری‌های بسیاری برای تخصیص زمین صورت گرفت و در نهایت با همکاری و حمایت سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان‌جنوبی و پرداخت هزینه برای تملک زمین به حساب اداره کل راه و شهرسازی زمینی به وسعت ۱۱ هزار مترمربع زمین در اختیار نهاد کتابخانه‌های عمومی استان قرار گرفت.

محمود حاجی مدیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان در این رابطه در برنامه رادیویی شبکه خاوران گفت: در اسفند ۱۳۸۸ طرح ملی ساخت بزرگترین کتابخانه مرکزی خراسان جنوبی در سفر سوم هیات دولت تصویب و یک سال بعد کلنگ اجرای این طرح با حضور دبیرکل وقت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به زمین زده شد.

وی ادامه داد: زمینی که کلنگ زنی شد با وجود صورت‌جلسه‌های متفاوت اما مالکیت آن محقق نشد و زمین آن تامین نشد و عملیاتی هم‌ برای آن متصور نشدیم 

به گفته مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان زمین که در حال حاضر برای ساخت کتابخانه مرکزی در نظر گرفته شده زمینی است در حاشیه خیابان شهید ناصری به مساحت ۹ هزار و ۱۵۲ مترمربع که قرار است بزرگترین پروژه فرهنگی استان کتابخانه مرکزی به زیربنای ۱۱ هزار مترمربع به مردم خراسان‌جنوبی هدیه شود.

وی طولانی شدن روند واگذاری زمین برای احداث کتابخانه مرکزی را یکی از دلایل تاخیر در پروژه بیان کرد و افزود:به طور قطع آن‌چه در رابطه با ساختمان کتابخانه بیان می‌شود با زمین متفاوت است در همه استان‌ها هم با توجه به این که نهاد کتابخانه‌ها یک نهاد غیردولتی است اگر قرار باشد زمینی در اختیار این نهاد قرار گیرد باید به قیمت کارشناسی محاسبه شود که رقم بسیار بالایی است.

وی ادامه داد: بنابراین این زمین در سال ۱۴۰۰ طی قردادی بین اداره کل فرهنگ و ارشاد و اداره کل راه و شهرسازی خراسان‌جنوبی منعقد شد که مالک زمین اداره کل راه و شهرسازی و مالک این پروژه اداره کل فرهنگ و ارشاد بوده است.

به‌ گفته وی با توجه به این که پروژه ملی است و با ردیف ۲۰ کد عملیاتی طرح دارد و یک مرتبه هم مصوبه تخصیص اعتبار برای آن آمده است در سال ۱۴۰۰ سازمان مدیریت برای این که مشکل زمین حل شود و عملیات اجرایی آن را شروع کنیم از محل اعتبارات استانی هم پول زمین را واریز کردند و مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان از اعتبارات استانی داده شد و زمین این کتابخانه بین ارشاد و اداره‌کل راه و شهرسازی منجر به قرارداد شد.

فرخنده مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان‌جنوبی نیز گفت: در استان چند قصه تلخ نظیر قصه تلخ کلنگ‌زنی‌ها، پروژه‌های زمین مانده، واگذاری‌های توافقی و ساخت و سازهای بدون هماهنگی این‌ها همه قصه‌هایی است که در یک تاریخی بین دستگاه‌ها اتفاق افتاده است یکی از همین موضوعات مربوط به کتابخانه مرکزی است که مگر می‌توان گفت کلنگ رفته بالا اما کجا خورده مشخص نباشد.

فرخنده تاکید کرد کرد : در صورتی که پروژه‌ای که قرار است کلنگ‌زنی شود سازمان مدیریت، دفتر فنی استانداری و در راس معاون عمرانی استانداری، تا پروژه‌ای ماده ۲۳ نداشته باشد حق کلنگ زنی ندارد و از صفر تا ۱۰۰ پروژه در اعتبارات دولتی دیده شود حال این پروژه استانی یا ملی باشد.

به گفته وی کتابخانه مرکزی استان که به لحاظ ساختار سازمانی در نهاد کتابخانه‌های کشور در مراکز استان‌ها است عنوان پروژه‌ای ملی است همان طوری که اداره کل فرهنگ و ارشاد تالار شهر را دارد و این پروژه‌ها مستقیم اعتباراتشان از وزارت ارشاد جذب می شود.

وی به این نکته هم اشاره کرد که وزارت ارشاد خانواده‌ای است که در استان‌ها مجموعه‌های مستقل دارد اما در کلان زیر نظر وزارت ارشاد است حج و زیارت، اوقاف ،نهاد کتابخانه‌های عمومی و... همه این‌ها مجموعه‌ها به صورت مستقل در استان‌ها فعال هستند اما در کلان زیر نظر ارشاد هستند.

وی افزود: نهاد کتابخانه‌های استان هم به صورت مستقل فعال است و اقداماتی را هم در خصوص طرح‌های عمرانی بدون‌اطلاع ارشاد انجام دادند ساختمان خودشان را گسترش دادند.

در پایان با جوانان و دانشجویان یکی از کتابخانه‌های عمومی بیرجند گفتگو کردیم که از کمبود کتابخانه‌های و نبود کتابخانه تخصصی و عمومی گلایه داشتند.

وی با اشاره به حضور دانشجویان زیاد در بیرجند از وضع کتابخانه ها گلایه کرد و خواستار توجه مسوولان فرهنگی شهر نسبت به رفع این مشکل شدند. 

یکی دیگر از دانشجویان دانشگاه بیرجند  از مشکلات کتابخانه های موجود  گفت و عنوان کرد: نبود کتاب های تخصصی (علمی، پزشکی، فنی )،محدودیت فضا،تجهیزات وامکانات، شبانه روزی نبودن ودسترسی نداشتن به نمایه وسایت های اینترنتی از اعم مشکلات کتابخانه های بیرجند می باشد.

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از