حالت تاریک
  • چهارشنبه, 1403/11/03 شمسی | 2025/01/22 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن خاورستان | khavarestan هستید؟
تب‌برفکی؛ از شیوع تا مدیریت در خراسان جنوبی
خاورستان گزارش می دهد؛

تب‌برفکی؛ از شیوع تا مدیریت در خراسان جنوبی

بیماری تب‌برفکی یکی از بیماری‌های مهم حوزه دامی است که طی یک ماه و نیم گذشته در استان شیوع پیدا کرد، اما خوشبختانه با اقدامات به‌موقع مدیریت شد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، تاکنون بیش از یک هزار و ٨٠٠ نوع بیماری حیوانی شناسایی شده است که از این تعداد، ٨٠٠ بیماری بین انسان و دام مشترک است که یکی از شایع‌ترین این بیماری‌ها، تب مالت است که به‌واسطه استفاده از شیر و محصولات لبنی فله و غیر پاستوریزه شیوع پیدا می‌کند.

یکی از بیماری‌های دیگر دامی، تب‌برفکی است که با تب مالت تفاوت دارد. این بیماری بین انسان و حیوان مشترک نیست و گوشت و لبنیات دامِ آلوده به این بیماری قابلیت خوردن دارد ولی از آنجایی که بعد از ابتلای دام به این بیماری، تولید شیر صفر شده و دام بسیار لاغر می‌شود، معمولا دامداران گوشت دام را معدوم می‌کنند.

بیماری تب‌برفکی به‌عنوان یکی از بیماری‌های ویروسی فوق‌العاده واگیر دام است که در صورت وقوع و اپیدمی خسارات اقتصادی فراوانی به دامداران و تولیدکنندگان وارد می‌کند.

در صورت شیوع این بیماری، واکسیناسیون دام‌ها بعد از رعایت مقررات و ضوابط بهداشتی - قرنطینه‌ای در دامداری‌ها از موثر‌ترین راه‌های پیشگیری از این بیماری است.

نیمه‌آذرماه؛ شیوع تب‌برفکی در استان

در خراسان جنوبی هم اخیرا این بیماری شیوع پیدا کرد و در ششم دی ماه امسال بود که محمدعلی بخشی مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی در ستاد تنظیم بازار استان، از شیوع بیماری تب‌برفکی در استان خبر داد و از همه دستگاه‌های متولی برای کنترل این بیماری کمک خواست.

به گفته او؛ این بیماری از نیمه‌های آذرماه گزارش شده و شیوع پیدا کرده است و در‌حالی‌که در برخی از نقاط خراسان جنوبی بیماری تب‌برفکی به‌صورت موردی دیده شده، اما کانون این بیماری در مجتمع دامداری اسلامیه شناسایی شده است.

او با اشاره به اینکه در مجتمع اسلامیه ۶۷ واحد دامداری با بیش از ۲ هزار راس دام وجود دارد که تاکنون ۲۵ واحد در این مجتمع درگیری بیماری تب‌برفکی شده‌اند، بر قرنطینه دام در راستای جلوگیری از شیوع تب‌برفکی و همچنین ارایه مجوز قضایی ممنوعیت خروج دام از مجتمع اسلامیه به مدت حداقل یک ماه، تاکید کرد.

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی عنوان کرد: اقدامات لازم از‌جمله انجام واکسیناسیون و خرید مواد ضدعفونی توسط دامپزشکی انجام شده، همچنین ملزومات مختلف از سازمان دامپزشکی درخواست داشتیم که وارد استان شده است.

در ۲۶ دی ماه هم مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی از کنترل بیماری تب‌برفی در استان خبر داد و گفت: با تلاش همکاران و با پای کار آمدن تمام دستگاه‌ها، شیوع بیماری تب‌برفکی در استان کنترل شده و اگر موردی هم باشد به‌صورت تک موردی است.

وی افزود: با‌توجه‌به اینکه مجتمع دامداری اسلامیه حدود ٦٨ واحد دامداری داشت، به‌تنهایی نمی‌توانستیم به‌سرعت جلوی شیوع را بگیریم و کمک دستگاه‌ها و گروه‌های جهادی در کنترل این بیماری نقش بسیاری داشته است.

تب‌برفکی؛ طاعون صنعت دامداری

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار ما، اظهار کرد: بیماری تب‌برفکی یک بیماری حاد بسیار خطرناک و ویروسی است و به‌عنوان طاعون صنعت دامداری محسوب می‌شود.

او افزود: این بیماری از ۱۶ آذر در برخی از واحد‌های دامداری مجتمع اسلامیه مشاهده شد که بعد از مشاهده و نمونه‌برداری و تشخیص بیماری، اقدامات مد‌نظر دامپزشکی شهرستان فردوس و دامپزشکی استان صورت پذیرفت که از‌جمله این اقدامات می‌توان به واکسیناسیون دام‌هایی که از قبل به آنها واکسن تزریق نشده بود، اشاره کرد.

وی ادامه داد:، چون ساختار مجتمع دامداری اسلامیه به‌خصوص در زمینه ورود و خروج و عدم وجود حصار در دامداری، معیوب است، این بیماری از حالت طبیعی خود خارج شد و خیلی از واحد‌ها را درگیر کرد.

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه به‌منظور پیشگیری از این بیماری، دامپزشکی در تابستان و زمستان واکسیناسیون تب‌برفکی را انجام می‌دهد، گفت: در تابستان امسال هم صد درصد دام‌های این مجتمع علیه بیماری واکسینه شده‌اند، اما چون برخی از دام‌ها آبستن سنگین هستند و ممکن است دامدار با واکسیناسیون مخالفت کند این دام‌ها حساس بوده و به بیماری مبتلا می‌شوند.

بخشی تصریح کرد: بر اساس بررسی‌ها نقل‌و‌انتقال بدون مجوز دام از شهرستان‌های خراسان رضوی به این مجتمع عامل اصلی انتقال بیماری از خارج استان بوده است.

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی اظهار کرد: ما واردات رسمی و غیررسمی دام از مرز‌های شرقی کشور و به‌خصوص از افغانستان به استان نداشته‌ایم و ممکن است از سیستان‌و‌بلوچستان دامی بدون مجوز به‌صورت چرا وارد شهرستان نهبندان شده باشد که البته در آنجا هم تمهیداتی اندیشیده شده بود.

او گفت: در دیگر شهرستان‌ها بیماری تب‌برفکی مشاهده شده، اما چون یک واحد دامداری تنها بوده و مجتمع نبوده و تعداد دام‌ها خیلی زیاد نبوده و بیماری کنترل شده است.

شروع مرحله دوم واکسیناسیون تب‌برفکی در دام‌های خراسان جنوبی

مدیر کل دامپزشکی خراسان جنوبی همچنین از شروع مرحله دوم اجرایی واکسیناسیون رایگان تب‌برفکی در دام‌های روستایی – عشایری استان از ابتدای بهمن تا پایان اسفند ماه در سال ۱۴۰۳ خبر داد.

وی گفت: پیش‌بینی می‌شود در این فاز تعداد یک میلیون و ۲۸۰ راس گوسفند و بز و ۱۶ هزار و ۲۰۰ راس از جمعیت دامی گاو و گوساله در استان علیه این بیماری واکسینه شوند.

وی بیان کرد: با‌توجه‌به محدودیت زمانی و به‌منظور اینکه بتوان تا ۹۰ درصد جمعیت دامی را واکسینه کرد، قسمتی از این عملیات با انعقاد قرارداد با بخش خصوصی انجام می‌شود.

بخشی گفت: واکسن به‌صورت رایگان برای دامداران روستایی- عشایری در نظر گرفته شده، تمام هزینه‌های تردد و انجام تزریقات و هزینه‌های جانبی دیگر انجام شده توسط بخش خصوصی، طبق قرارداد توسط دامپزشکی پرداخت می‌شود و دامداران هیچ‌گونه وجهی را در‌خصوص واکسیناسیون دام خود پرداخت نخواهند کرد.

وی افزود: مهم‌ترین هدف دامپزشکی در اجرای این طرح، پوشش حداکثری واکسیناسیون در همه دام‌های حساس است.

وی گفت: طرح واکسیناسیون تب‌برفکی سالیانه در دو مرحله بصورت همزمان در کشور انجام می‌شود و با‌توجه‌به اینکه همزمانی واکسیناسیون در تمامی دام‌های حساس در کشور دارای اهمیت بالا در افزایش سطح ایمنی دام‌ها و پیش‌گیری از بروز این بیماری در کشور است، دامداری‌های صنعتی و نیمه‌صنعتی نیز باید برای پیش‌گیری از این بیماری خطرناک نسبت به واکسیناسیون دام‌های خود از طریق بخش خصوصی اقدام کنند.

مدیرکل دامپزشکی استان گفت: دامپزشکی به آن دسته از دامداران صنعتی و نیمه‌صنعتی هشدار داد با‌توجه‌به اینکه ویروس عامل بیماری به سرما مقاوم و بروز بیماری در ماه‌های سرد بیشتر است از ایمن‌سازی دام‌های خود مطمئن باشند و موضوع واکسیناسیون دام‌های خود را جدی بگیرند.

وی تاکید کرد: هزینه ناچیز خرید واکسن و واکسیناسیون به‌موقع دام‌ها از طریق اتحادیه شرکت‌های تعاونی کشاورزی دامداران استان، شرکت‌های تعاونی شهرستانی و یا مراکز مایه‌کوبی بخش خصوصی قابل مقایسه با هزینه‌های درمانی و خسارت فراوان اقتصادی ناشی از درگیری به بیماری تب‌برفکی نخواهد بود.

بخشی افزود: دامداران توجه داشته باشند برنامه واکسیناسیون برای بره بزغاله و گوساله‌های از سن ۱۵ روزگی قابل انجام است و تزریق واکسن یادآور در این دسته باید ۲ تا ۳ هفته بعد انجام شود. این برنامه برای همه دام‌هایی که سابقه قبلی واکسیناسیون نداشته‌اند نیز باید اجرا شود ضمنا مدت ایمنی ایجاد شده در دام‌هایی که واکسیناسیون شده‌اند؛ بسته به نوع واکسن ۴ ماه و حداکثر ۶ ماه است.

انتهای خبر/۷

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.