حالت تاریک
  • چهارشنبه, 1403/11/03 شمسی | 2025/01/22 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن خاورستان | khavarestan هستید؟
تلاش برای جهانی شدن اصالت تاریخی خور
خاورستان گزارش می دهد؛

تلاش برای جهانی شدن اصالت تاریخی خور

روستای خور شهرستان خوسف، روستایی با بافت تاریخی بکر و زنده است که پس از ثبت ملی آن در سال گذشته، حالا تلاش‌ها برای ثبت جهانی شدنش ادامه‌دارد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، روستای خور شهرستان خوسف یکی از روستا‌های بزرگ و سرزنده خراسان جنوبی است که توانسته در دنیای مدرن امروز، بافت تاریخی ازشمندش را حفظ کند.

 هنوز هم روح حیات و زندگی در کوچه پس کوچه‌های کاه گلی و باریک این‌ روستا جریان دارد و با قدم زدن در آن بخصوص کوچه تنگ معروف به کوچه آشتی‌کنان، می‌توان جرعه‌ای آرامش نوشید.

بام‌های گنبدی با بادگیر‌های زیبایش، هنوز هم سقف بالای سر بسیاری از خانوار‌های این‌روستاست و خشت‌خشت آن روح یک زندگی سراسر مهر و آرامش را در زندگی ساکنان اصیلش می‌دمد.

در طول مسیر بافت قدیمی، خانه‌های خشت و گلی، ردیف بادگیر‌ها، اتاق‌های دور‌تا‌دور حیاط، هشتی‌ها و دهلیز‌ها، دیوار‌های قطور، جداره‌سازی، معابر باریک، ‌خانه‌های گنبدی و وجود برخی درب‌های چوبی با کلون‌های فلزی و زنجیر‌هایی برای قفل کردن، وجود مساجد با قدمت زیاد و... وجود دارد که نمایی بسیار زیبا داشته و معرف فرهنگ و اصالت دور مردم این منطقه است.

روستای خور به‌عنوان یک روستای هدف گردشگری در فاصله ٨۵ کیلومتری شمالی غربی بیرجند و فاصله ۵ کیلومتری شهر خوسف قرار دارد و دارای دو بافت قدیمی و جدید است و دارای ظرفیت‌های کم‌نظیر گردشگری و تاریخی است که از‌جمله مهم‌ترین آثار تاریخی در بافت قدیم این‌روستا؛ قلعه خور، آب‌انبار خور، حسینیه، حمام تاریخی، آسیاب‌های آبی و گور‌های گچی است که بیشتر متعلق به دوره صفویه است، اما برخی از این آثار طی دوران گذشته تخریب و البته برخی هم بازسازی شده است.

شغل مردم این‌روستا بیشتر دامداری، کشاورزی و پرورش شتر است و البته با‌توجه‌به وجود ظرفیت بکر سنگ‌های عقیق در این منطقه، جمع‌آوری و تراش سنگ‌های قیمتی عقیق هم از دیگر فعالیت‌های مردم این‌روستا به شمار می‌رود.

طرح سنگفرش بافت تاریخی خور نیمه‌کاره رها شده است

احمد شیدایی، رئیس شورای اسلامی روستای خور در گفتگو با خرنگاران، جمعیت فعلی این‌روستا را هزار نفر عنوان می‌کند و می‌گوید: یکی از مشکلات این‌روستا رها شدن طرح سنگفرش کوچه‌ها در بافت با ارزش و قدیمی است که از حدود ۷ سال گذشته هنوز هم به اتمام نرسیده و علی‌رغم پیگیری‌های متعدد هنوز هم به نتیجه نرسیده و نیمه‌کاره مانده است.

وی افزود: برای اتمام طرح سنگفرش بیش از ٢ میلیارد تومان اعتبار دیگر نیاز است.

رئیس شورای اسلامی روستای خور با اشاره به اینکه شهرک جدید روستای خور هم از سال ۱۳۷۸ احداث شده است، گفت: از زمان احداث این شهرک، هنوز هم معابر و کوچه‌های آن آسفالت نشده است، اما امسال با وجود پیگیری‌های صورت گرفته برای آسفالت معابر بافت جدید، ۶ هزار متر‌مربع آسفالت اختصاص یافت و حداقل هزار متر‌مربع از کوچه‌ها و معابر نیاز به آسفالت دارد.

شیدایی اظهارکرد: جاده ترانزیتی در بین بافت جدید و قدیم روستا وجود دارد و مدرسه روستا نیز در بافت قدیمی است که این موضوع تردد دانش‌آموزان برای رفتن به مدرسه را پرخطر کرده است.

وی ادامه داد: بر اساس پیگیری‌های صورت گرفته، قرار بر دوبانده شده و احداث میدان ورودی برای حل این مشکل شد که متاسفانه علی‌رغم پیگیری‌های فراوان، هنوز هم در‌این‌خصوص اقدامی صورت نگرفته است.

تلاش برای ثبت جهانی خور

علی صالحی، مسئول میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان خوسف نیز در جمع خبرنگاران، اظهارکرد: روستای هدف گردشگری خور در اسفندماه سال گذشته ثبت ملی شده است و هم‌اکنون هم اقدامات و پیگیری‌های زیادی برای ثبت جهانی شدن خور به‌عنوان دهکده گردشگری جهانی در دست اجرا است.

وی افزود: سه روستای «خور، افین و چنشت» به‌عنوان کاندید ثبت جهانی شدن در سال ۲۰۲۵ انتخاب شده‌اند که برای تحقق این مهم مسائلی همچون زیرساخت‌های مخابرات، گردشگری، مسیر دسترسی، بهداشت، مشارکت مردم و.... مورد بررسی قرار می‌گیرد.
مسئول میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان خوسف خواستار همکاری و مشارکت مردم در زمینه نگهداری و مرمت بنا‌ها شد و ابراز امیدواری کرد: با مشارکت مردم در زمینه جهانی شدن به نتیجه می‌رسیم.

صالحی با بیان اینکه اعتبارات اختصاص یافته برای جداره‌سازی خور بیش از ۳۵۰ میلیون تومان است، گفت: حمام خور یکی از بنا‌های تاریخی این منطقه است که اصل بنای آن مربوط به زمان صفوی است اما در طول تاریخ چندین نوبت تخریب و دوباره مرمت شده است و آخرین مرمت توسط میراث فرهنگی در سال گذشته به‌پایان رسید.

او افزود: این حمام تاریخی که دارای فضای گربه رو، استخر و حوضچه آب، نمازخانه و... است در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ با اعتبار ملی بالغ‌بر ۷۰۰ میلیون تومان مرمت شد.

مسئول میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان خوسف عنوان کرد: از‌جمله اقدامات مرمتی این حمام شامل برچیدن الحاقات، اجرای کف فرش آجری، اندود کاه‌گل بام، استحکام‌بخشی دیوار‌ها، پوشش سقف خشتی و اجرای اندود نهایی بوده است.
وی گفت: حمام روستای خور در بافت تاریخی این‌روستا واقع شده و این اثر تاریخی دارای عناصر معماری شامل بی‌نه، سربینه و خزینه است.

صالحی تاکید کرد: این حمام در آینده نزدیک به‌عنوان موزه سنگ و کارگاه تراش سنگ مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

انتهای پیام/٧

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.