حالت تاریک
  • دوشنبه, 1403/11/22 شمسی | 2025/02/10 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن خاورستان | khavarestan هستید؟
توجه‌نداشتن به مناطق‌مرزی سیاست استثماری دوران پهلوی
رئیس دانشگاه بیرجند عنوان‌کرد:

توجه‌نداشتن به مناطق‌مرزی سیاست استثماری دوران پهلوی

رئیس دانشگاه بیرجند گفت: اولین سیاست رژیم پهلوی برای استثمار مناطق محروم و در نتیجه استعمار آنها توجه‌نداشتن و جلوگیری از رشد و توسعه مناطق مرزی و پیرامونی کشور بود.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، روایت جنایت‌ها و خیانت‌های پهلوی در این روزها که ۴۶ سال از پیروزی انقلاب اسلامی می‌گذرد تلنگری است برای همه آن‌هایی که شاید این روزها به دنبال فشارهای اقتصادی از آرمان‌های انقلاب فاصله گرفتند و این روایتگری و بیان بسیاری از حقایق می تواند در ادامه راه حق تا رسیدن به حقیقت واقعی راهنمای‌شان باشد.

در ادامه این روایتگری از خیانت‌ها و جنایت‌های دوران پهلوی دکتر احمد لامعی گیو ، رئيس دانشگاه بیرجند پاسخگوی سئوالات خبرنگار خاورستان بود.

خاورستان:چگونه حکومت پهلوی از منابع و ثروت‌های ملی سوءاستفاده کرد و این اقدامات چه پیامدهایی برای کشور داشت؟

لامعی: از آنجا که حکومت پهلوی خود را میراث‌دار شاهنشاهی دو هزار و پانصد ساله ایران و ادامه سلسله‌های پادشاهی پیشین می‌دانست، متاسفانه مانند همه دیکتاتوری‌های معاصر خود را مالک و صاحب همه انفال و ثروت‌های خدایی و حتی مایملک مردم می‌دانست و تفاوتی بین اموال شخصی و اموال عمومی قائل نبود و بیت المال مسلمین را ملک طلق خود به حساب می‌آورد در نتیجه در مصرف آن نیز اندازه نگه نمی‌داشت و بی‌پروا و بدون برنامه آن را هزینه می‌کرد و در برخی موارد وام‌های بلاعوض به کشورهای خارجی می‌داد که از جمله آنها می‌توان به وام کلانی که به کشور آلمان داد و یا خرج خرید اسلحه و مهمات پیشرفته از کمپانی‌های آمریکایی و اروپایی می نمود اشاره کرد. 

همچنین منابع نفتی که ثروت ملی محسوب می‌شد را به ثمن بخس به کشورهای خارجی و کارتل‌ها و تراست‌های صهیونیستی می‌فروخت، این درحالی بود که وضعیت اقتصادی و اجتماعی مردم بسیار اسفناک بود و قاطبه مردم بویژه کارگران کشاورزان و کارکنان دولت در سطح نازلی به گذران زندگی مشغول بودند و شکاف طبقاتی روز به روز در حال افزایش بود.

خاورستان: نقش حکومت پهلوی در وابسته کردن ایران به قدرت‌های غربی به‌ویژه آمریکا و انگلیس چه بود؟

لامعی:اساسا از آنجا که کشور ایران و به‌ویژه حکومت پهلوی از متحدان غرب و بویژه آمریکا محسوب می‌شد و به دلیل دینی که به انگلیس و آمریکا در خصوص بازگرداندن وی به قدرت در جریان کودتای ۲۸ مرداد ۳۲ داشت نمی توانست از چنبره وابستگی به قدرت‌های غربي خود را برهاند، لذا می‌توان گفت که رژیم پهلوی عامل نیابتی قدرت های بزرگ در ایران بود و بدون اجازه و مصلحت اندیشی با سفارتخانه‌های غربی تصمیمی اتخاذ نمی نمود. یکی از علل اصلی وقوع انقلاب اسلامی نیز همین وابستگی رژیم شاه به آمریکا و دیگر قدرت های غربي بود.

خاورستان: رژیم پهلوی چه سیاست‌هایی را برای استثمار منابع و سرکوب مردم در مناطق محروم کشور اجرا کرد؟

لامعی: اولین سیاست رژیم پهلوی برای استثمار مناطق محروم و در نتیجه استعمار آنها عدم توجه و جلوگیری از رشد و توسعه مناطق مرزی و پیرامونی کشور بود. آمارها نشان می‌دهد که مناطق مرزی عموما مناطقی محروم و کم برخودار بودند و لذا مردم آن مناطق یا مجبور به مهاجرت به مناطق دیگر کشور می‌شدند و با اقدام به مشاغل کاذب و قاچاق امرار معاش می کردند.مردم ساکن در حاشیه شهرهای بزرگ و مناطق صنعتی نیز همین وضعیت را داشتند. لذا با شعله ور شدن اولین شعله های آتش انقلاب این گروه از محرومان چه در مناطق مرزی و چه در حاشیه شهرهای بزرگ به صف انقلابیون پیوستند و خواستار تحقق عدالت و رفتار برابر با دیگر شهروندان گردیدند.

خاورستان: چگونه می‌توان به شبهات مطرح‌شده درباره خدمات ادعایی پهلوی، مانند پیشرفت آموزشی و صنعتی، پاسخ داد؟

بهترین وسیله برای پاسخگویی به این شبهات زبان آمار و بررسی‌های تطبیقی است که در شاخص‌های مختلف توسعه امکان آن وجود دارد. از آن گذشته باید خدمات ناشی از انقلاب اسلامی مستند سازی شده و در قالب فیلم و گزارش خبری و سایر شیوه های اطلاع رسانی و به خصوص استفاده از بستر فضای مجازی این خدمات را به اطلاع همگان رساند. حقیقتا در کشور ما در این زمینه کار زیادی صورت نگرفته و این عرصه برای جوانان به صورت مبهم باقی مانده است. شاید یکی از دلایلی که رهبر معظم انقلاب فرمودند که اگر من رهبر نبودم دوست داشتم که مسئول فضای مجازی کشور باشم همین است. این فرمایش نشان می‌دهد که فضای مجازی ظرفیتی است که در کشور به درستی از آن استفاده نمی‌شود.

خاورستان: چگونه انقلاب اسلامی توانست آسیب‌ها و پیامدهای منفی سیاست‌های پهلوی را جبران کند؟

لامعی: انقلاب اسلامی یک انقلاب مردمی با مبانی مردم سالاری دینی بود و بنابراین مشارکت مردم در تمام زمینه‌های انقلاب چه در مراحل وقوع و چه در مرحله پس از پیروزی بسیار چشمگیر و برجسته بود. اولین نهادهای انقلابی نهادهای مردمی همچون جهاد سازندگی،کمیته های انقلاب و سپاه پاسداران و بسیج مستضعفین بود که همه از دل توده‌های مردم جوشید و استمرار آن را تضمین کرد. آز آنجا که مردم درد را احساس کرده بودند به درستی به سراغ درمان آن یعنی رسیدگی به وضعیت توده های مردم و بویژه مستضعفین رفتند و در واقع صاحبان انقلاب یا به تعبیر مرحوم امام کوخ نشینان را دریافتند. سیاست‌های رژیم پهلوی بیشتر در راستای منافع سرمایه‌داران داخلی و ابرقدرت.های خارجی بود، ولی انقلاب اسلامی این معادله را معکوس نمود و به مردم فقیر و توده‌های متوسط جامعه توجه بیشتری نمود و این رمز حمایت مردم از این حرکت بود.

خاورستان: برای مستندسازی و آگاه‌سازی جوانان از جنایات پهلوی، چه اقداماتی در حوزه رسانه و فرهنگ ضروری است؟

لامعی: بهترین ابزار در دنیای امروز رسانه های گروهی و بویژه فضای مجازی است. باید ذائقه مردم و بویژه جوانان را شناخت و با همان شیوه با آنها تعامل کرد. شکاف نسل‌ها امروز در کشور به یک معضل تبدیل شده و ما نتوانستیم به خوبی با جوانان ارتباط برقرار کنیم. لذا باید در مرحله اول نیاز سنجی کرد و در مرحله بعدی پس از شناخت نیازها و معضلات با استفاده از امکانات در دسترس به جوانان که مدیران آینده کشور هستند منتقل کرد.

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.