خاورستان گزارش می دهد؛
احسان و همدلی به وسعت یک محله
همه جوره پای کمک به نیازمندان ایستادهاند یک مرکز نیکوکاری که برای دستگیری از نیازمندان محله از هیچ تلاشی دریغ نمیکند و به دنبال کاهش فقر و برطرف کردن نیازهای نیازمندان است البته خیران هم همراهی خوبی با این مرکز داشتند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، اول هر کار خیری خیلیها پای کار هستند محال است بگویید قصد دارید کاری برای خانوادهای محروم انجام دهید و نه بشنوید. هرکس هرچه بتواند کمک میکند، اما بعد گذشت مدتی عدهای ریزش میکنند و میمانند چند نفر؛ چندنفری که کمک به مردم را در کنار همه کارها و دغدغهها و دل مشغولیهای خود قرار میدهند.
آنهایی که حلقه واسط بین خیران و خانوادههای نیازمند میشوند؛ کسانی که در دستگیری از نیازمندان از هیچ تلاشی دریغ نمیکند و به دنبال کاهش فقر و برطرف کردن نیازهای نیازمندان است روایتمان در مورد مرکز نیکوکاری است که در دل یکی از مساجد شهر قاین جوانه زد و امروز در حوزههای مختلف سعی کرده است یار و یاور نیازمندان باشد.
این مرکز با همراهی چند نفر از اهالی محل بنا شد و حالا آن طور که میگویند نماینده بیش از یک هزار خانواده آبرومند هستند و تلاش میکنند با کمک خیران و در حد توان خود، گره از کار این خانوادهها باز کنند.
پرورش روح در کنار توجه به جسم نیازمندان، پیگیری به جد امور، حجم آواردهها، تنوع در فعالیتها و.... این مرکز نیکوکاری را به یک مرکز الگو برای سایر تبدیل کرده است.
در تور رسانهای که با همراهی مدیرکل کمیته امداد امامخمینی(ره) خراسانجنوبی به شهرستان قاین برگزار شد فرصتی دست داد تا پای صحبتهای عوامل اجرایی این مرکز نیکوکاری فعال بنشینیم.
حجتالاسلام الهیار محسنی امام جمعه مسجد غدیر قاین است که مسئولیت مرکز نیکوکاری غدیر را هم برعهده دارد.
او نحوه شکلگیری این مرکز نیکوکاری را این طور تعریف کرد: مسجد غدیر قاین از ۱۳۹۰ راه اندازی شد از همان سال اول رویکرد این مسجد تمدنسازی و حرکت در جهت معیارهای انقلاب بود این مسجد از همان ابتدای فعالیت نیاز محله را احصا و در جهت رفع مشکلات اهالی گام برمیداشت طوری که قبل از تاسیس مرکز نیکوکاری در سال اول تاسیس مسجد ۹۲ خانواده نیازمند شناسایی و با کمک خیران سبدهای غذایی به آنها داده شد.
اولین مرکز نیکوکاری شهرستان
در سال ۱۳۹۲ که مرکز نیکوکاری مسجد غدیر قاین به عنوان اولین مرکز نیکوکاری شهرستان قاین آغاز به کار کرد و کارها به صورت اصولی و فنی شروع شد.
مسجد بخشهای مختلفی دارد علاوه بر مرکز نیکوکاری ، کانون فرهنگی و تربیتی مسجد،کانون خادمیاران رضوی، صندوق قرض الحسنه از جمله این بخشها است.
همچنین این مرکز همکاری تنگاتنگی با کمیته امداد شهرستان قاین دارد و همین همکاری و هم افزاییها موجب شناسایی درست نیازمندان و ارائه خدمات هدفمند شده است.
این مرکز در زمینههای مختلف از جمله، ساخت و تعمیرات منزل برای نیازمندان، تهیه سبد معیشتی، طبخ و توزیع غذای نذری، فعالیت در بخش درمان بیماران نیازمند، اهدای وامهای قرضالحسنه نیز فعالیت دارد.
مرکز نیکوکاری غدیر قاین کلاسهای آموزشی نیز برگزار میکند، کلاسهای آموزشی تفسیر قرآن، نهج البلاغه، تصحیح قرائت نماز، احکام و نیز برخی دوره های مهارت آموزی خیاطی، گلدوزی ، بافتنی،و .. با مساعدت مراکز آموزشی در راستای ایجاد اشتغال پایدار و توانمندسازی اقشار نیازمند جامعه در این مرکز برگزار میشود.
محسنی مسئول مرکز نیکوکاری غدیر قاین تاکید کرد: در این مرکز فقط به دنبال تهیه لوازم معیشتی و توزیع نیستیم بلکه این مرکز اتاق فکری است و قبل از هر چیزی مشاوره مد نظر است طوری که ابعاد مختلف زندگی ۹۹ درصد از مددجویان تحت حمایت این مرکز به صورت میدانی با حضور تیمی از مرکز نیکوکاری و اعضای هیات امنای مسجدبا حضور در منزل این بزرگواران و گفتگو با تک تک اعضای خانواده مورد بررسی قرار گرفته است و توانایی و استعدادهای خانواده را احصا کردهایم به عنوان مثال در خانوادهای مادر خانواده عاشق مطالعه بوده اما سواد نداشته که شرایط برای آموزش مادر خانواده از طریق نهضت سوادآموزی فراهم شده است یا پدر خانواده اهل کار بوده اما کار پایدار و ثابتی نداشته که بستر برای بکارگیری این فرد از طریق خیران و صحبت با پیمانکاران، مدیران کارخانهها و.... فراهم شده است و به صورت مبنایی و اساسی راهنمایی شان کردیم.
خانوادهای چند دانشآموز داشتهاند اما نمیدانستند که مسجد قرائت خانه پایگاه علمی و کلاسهای خصوصی دارد و این خانواده های به دلیل ضعف علمی کودکشان قصد ترک تحصیل او را داشتند اما زمانی که با مسجد پیوند خورد و در کلاسهای مختلف علمی شرکت کردند اعتماد به نفسشان بالا رفت و توانستند در پایه تحصیلی که هستند ارتقا یابند.
از دیگر فعالیتهای مرکز نیکوکاری غدیر اهدای جهیزیه به نوعروسان است و این افراد برای این که بتوانند جهیزیه بگیرند باید زوجین یا حداقل یکی آنها در دورههای مشاوره قبل از ازدواج شرکت می کرد این دورهها و مشاورهها شامل تبیین سختیهای ازدواج و زیباییهای زندگی است بعد هم راههای تعامل و همکاری با مرکز بیان می شود و در نهایت هدیه ناقابل تقدیم میشود.
نگاه فرزندی
به گفته محسنی مرکز نیکوکاری غدیر قاین سعی کرده به عنوان یک فرزند همه اعضای خودش را نگاه کند همان طور که یک پدر در خانواده نیازهای فرزندش را احصا کرده ودر جهت رفع این نیازها گام برمی دارد این مرکز هم اقدام به تأمین نیازهای افراد تحت حمایت اعم از تحصیلی، ازدواج، تفریحی و اردویی، فرهنگی، ورزشی ، درمانی و... کرده است. توفیقی حاصل شد که کمکهای معیشتی با تغذیه روح با کتاب همراه باشد.
افزون بر این مسابقات برگزار کردیم تا به این طریق پیوندی بین مددجویان و مرکز ایجاد شود و آنها با فرهنگ مطالعه و کتابخوانی بیشتر انس بگیرند.
در مجموع اقدامات خوبی انجام شد همه به لطف خدا و دعای امام زمان و اعضای هیات امنای مسجد و مسئولان پایگاهها و اعضای خوب مرکز بوده و برنامههای فرهنگی مختلفی را ویژه دختران و پسران در مسجد داریم و امیدواریم که با این اقدامات رضایت خداوند را به دست آوریم و در جهت توسعه و تقویت این مرکز گامهای خوبی برداریم.
خاطره شیرین از وصل
محسنی مسئول مرکز غدیر قاین که خاطرات ماندگار بسیاری از کمک به نیازمندان در ذهن دارد به مرور یک خاطره اکتفا کرد و گفت: به طور میانگین در هفته یک یا دو دیدار با خانوادهها داریم خاطرات هم بسیار است یادم است که یک خانوادهای گرفتار آسیب اجتماعی شده در واقع متفرق و در آستانه طلاق بودند زمانی که مطلع شدیم با همراهی خیران و دوستان و آشنایان با این خانواده دیدار و صحبت کردیم و مشکلات این زوج با این که جزئی بود اما چون کسی نداشتند که با آنها مشورت و صحبت کنند راهکار بگیرند سبب شده بود همین مسئله کوچک کلان شده و در حد انفجار و تصمیم به جدایی گرفته بودند اما زمانی که درخواستهای زوج از همدیگر و نگاهشان به آینده مورد سئوال قرار گرفت مشاهده شد که مشترکات بسیاری دارند اما زمان بیان آنها فراهم نشده است بعد با شاخص دین گفتیم اجازه دهید قرآن و پیغمبر شما را قصاوت کند زمانی که این قضاوتها را شنیدند قانع شدند.
به گفته وی افزون بر این دو سه مورد حتی فرد با انگیزه اقدام به خودکشی هم داشتیم که با اقدامات مشاورهای که انجام شد و زندگی از نظر دین برایش تبیین شد به اصل زندگی پی برد و از این اقدام انصراف دادند.
وی تصریح کرد: بخش عظیمی از مشکلات جامعه مربوط به فقدان مشاوره و فقدان پشتوانه علمی خانوادهها و عدم انس با کتاب و منبع اصولی علمی و فاصله با دین اسلام است و اگر بتوانند مراکز نیکوکاری، مدارس و مساجد و پایگاههای بسیج، کانونهای فرهنگی بستر را فراهم کنند که خانوادهها با کتاب بیشتر آشنا شوند سبب می شود که خانوادهها با آگاهی بیشتری از جامعه به زندگی نگاه کنند.
امام جمعه مسجد غدیر قاین اقدامات جهاد تبیین در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری را ضروری دانست و گفت: گام هايي در این خصوص در مساجد برداشته شده اما از اصل موضوع خیلی عقب هستیم و باید بیشتر به این حوزه توجه شود و حتی خود خانوادهها هم باید حق و باطل را تبیین کنند که یکی از راهها مطالعه است.
۱۰۸۱ خدمت
محسنی گزارشی از عملکرد این مرکز نیکوکاری هم ارائه کرد و افزود:از ابتدای امسال یک هزار و ۸۱ مورد خدمت با هزینه یک میلیارد و ۲۲۰ میلیون تومان ارائه شده که ۹۸۸ مورد با هزینه ۸۸۷ میلیون تومان به مددجویان و ۹۳ مورد به مبلغ ۳۳۳ میلیون تومان بوده است.
همچنين ۷۳۸ پرونده مددجویی و یک هزار و ۴۸۱ صندوق صدقات به مرکز واگذار شده است.
به گفته وی حدود ۱۰۰ خیر ثابت با مرکز همکاری میکنند که بر اساس برنامه ریزی انجام شده خیران را هدفمند کردیم برای هر مراسم یک خیر در نظر گرفتیم
به عنوان مثال برای مراسم عزاداری امام حسین(ع) یک خیر و برای سایر مراسمات نظیر دهه فاطمیه، اهدای لوازم تحصیلی و.... خیر مخصوص داریم البته خیران مقطعی هم کمکهای خوبی به مرکز دارند
او در صحبت هایش به کارکردهای مسجد هم اشاره کرد و افزود : اگر به تاریخ بر گردیم مشاهده میکنیم که پیامبر و حضرت علی (ع) بدون این که قوه قضاییه و داداگستری، کمیته امداد و.. داشته باشند همه امورات حاکمیت را از طریق مسجد انجام می دادند و امام خمینی (ره) هم این موضوع را به درستی درک کرده بودند و فرمودند مسجد سنگر است اگر قرار است تربیت مقدم بر تعلیم شود مسجد باید پای کار بیاید الان طرحی در کشور اجرا می شود تحت عنوان سه میم مسجد، منزل و مدرسه که پیوند این سه میم با یکدیگر بخش عظیمی از مسائل تربیتی را حل می کند به عنوان مثال امکان دارد دانش آموز ما در مدرسه خوب درس بخواند اما جایی برای اجتماعی شدن نداشته باشد که مسجد می تواند این کاررا انجام دهد بر عکس امکان دارد مسجد معنویت خاصی داشته باشد اما این معنویت را به جای دیگری صادر نکرده باشیم که مدرسه بهترین مکان است.
وی تصریح کرد: اگر جامعه به این بلوغ برسد که فقط دانشگاه ها نمی توانند تحول در جامعه ایجاد کنند بلکه حوزههای علمیه هم در این زمینه میتوانند موثر باشند در بسیاری از امور موفق خواهیم بود.
تسهیلات صندوق
قربانی مسئول صندوق قرضالحسنه مسجد غدیر قاین هم گزارشی از فعالیتهای این صندوق ارائه کرد و گفت: از سال ۱۴۰۰ مجوز فعالیت صندوق را از بسیج سازندگی دریافت کردیم و تصمیم گرفتیم بر اساس فرمایشات و منویات مقام معظم رهبری فعالیت اقتصادی را هم در مساجد اضافه کردیم.
وی ادامه داد: بعد از دریافت مجوزها عضوگیری بر اساس گروهها شکل گرفت و اعضای گروه از ۵۰ هزار تومان تا ۳۰۰ هزار تومان به صورت ماهیانه در این گروها پرداخت کردند و تاکنون ۲۹۵ نفر از تسهیلات کارگشایی ۵ تا ۳۰ میلیون تومانی بهرهمند شدند.
به گفته وی برای اشتغالزایی هم معرفی به بسیج سازندگی داشتیم که در طرح های اشتغال خانگی ۷۰ نفر از این طریق توانستهاند از تسهیلات بهرهمند شوند.م
۶ مرکز نیکوکاری در قاین
رئیس کمیته امداد امامخمینی(ره) قاین با اشاره به فعالیت ۶ مرکز نیکوکاری در مرکز شهرستان گفت: ۱۱ هزار و ۳۰۰ نیازمند توسط این مراکز شناسایی شدند و ۲ هزار و ۳۰۰ نفر از خدمات این مراکز بهرهمند می شوند.
به گفته حسینی در مدت ۹ ماهه امسال ۴ میلیارد و ۷۱۵ میلیون تومان از طریق مراکز نیکوکاری به نیازمندان در حوزههای مختلف کمک شده است.
وی خدمات ارائه شده توسط مراکز نیکوکاری به نیازمندان را شامل اشتغال، امور فرهنگی، بهداشت و درمان، مسکن، جهیزیه، پوشاک، سبدکالا،لوازم ضروری و.... بیان کرد.
حسینی با تاکید بر اینکه یکی از اهداف راه اندازی مراکز نیکوکاری این است، که با استفاده از ظرفیت خود مردم به سمت توانمندی اقشار نیازمند پیش رویم گفت: ما به دنبال این هستیم در مراکز نیکوکاری از وجود نیروهای افتخاری و متخصص جهت پیشبرد کارهای نیازمندان قدم برداریم.
وی خاطرنشان کرد: ارائه خدمات آموزشی، مشاوره ای، فرهنگی در کنار خدمات حمایتی و استفاده از ظرفیت مردم و خیران در کمک به نیازمندان از جمله برنامه های مراکز نیکوکاری است.
واگذاری بیش از ۱۷ هزار پرونده
مدیرکل کمیته امداد خمینی(ره) خراسانجنوبی نیز با اشاره به این که ۱۴۴ مرکز نیکوکاری با محوریت مساجد و با هدف شناسایی محرومان محلهها در استان فعال هستند گفت: ۱۷ هزار و ۶۱۱ پرونده مددجویی و ۳۳ هزار و ۱۹۰ صندوق صدقات هم به مراکز نیکوکاری واگذار شده است.
مدیرکل کمیته امداد استان با اشاره به وجود ۱۳ مرکز نیکوکاری تخصصی در استان افزود: از این تعداد ۱۰ مرکز نیکوکاری در مراکز فرهنگی و ۳ مرکز نیکوکاری در مراکز دانشگاهی مستقر هستند.
محمد عرب همچنین به تعامل و همکاری ۹۸۵ نفر عوامل اجرایی با مرکز نیکوکاری در استان اشاره و تاکید کرد: از این تعداد ۸۹۴ نفر اعضای هیئت عامل و ۹۱ نفر مددکار هستند.
وی تصریح کرد: مراکز نیکوکاری به عنوان مجموعههای خیر و احسان محلهمحور، مورد اعتماد مردم هستند و کمکهای مردمی را در سریعترین زمان به دست نیازمندان میرسانند.
وی اظهار کرد: مراکز نیکوکاری در سرفصلهای اهدای جهیزیه، مسکن، بهداشت و درمان، فرهنگی، اشتغال و معیشت به مددجویان جامعه هدف ارائه خدمت میکنند.
انتهاي خبر/