تسنیم وحی؛
تفسیر صفحۀ ۵۶۸ قرآن کریم
پس امروز در این جا دوستی صمیمی ندارد. و نه غذایی جز خونابه. که جز خطاکاران آن را نخورند. پس سوگند به آنچه میبینید. و آنچه نمیبینید. همانا آن (قرآن) کلام رسول گرامی است. و سخن یک شاعر نیست چه کم ایمان میآورید.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، در تفسیر صفحه ۵۶۸ قرآن کریم آمده است: « فَلَیْسَ لَهُ الْیَوْمَ هاهُنا حَمِیمٌ * وَ لا طَعامٌ إِلَّا مِنْ غِسْلِینٍ * لا یَأْکُلُهُ إِلَّا الْخاطِؤُنَ * فَلا أُقْسِمُ بِما تُبْصِرُونَ * وَ ما لا تُبْصِرُونَ* إِنَّهُ لَقَوْلُ رَسُولٍ کَرِیمٍ * وَ ما هُوَ بِقَوْلِ شاعِرٍ قَلِیلًا ما تُؤْمِنُونَ * وَ لا بِقَوْلِ کاهِنٍ قَلِیلًا ما تَذَکَّرُونَ * تَنْزِیلٌ مِنْ رَبِّ الْعالَمِینَ *» « پس امروز در این جا دوستی صمیمی ندارد. و نه غذایی جز خونابه. که جز خطاکاران آن را نخورند. پس سوگند به آنچه میبینید. و آنچه نمیبینید. همانا آن (قرآن) کلام رسول گرامی است. و سخن یک شاعر نیست چه کم ایمان میآورید. و (همچنین) سخن کاهن و پیشگو نیست، چه کم متذکّر میشوید. (همانا قرآن) فرستادهای از جانب پروردگار جهانیان است.»
نکتههای سورۀ حاقه- آیات ۳۵-۴۳:
«غِسْلِینٍ» به معنای خونابه و چرکی است که از بدن دوزخیان خارج میشود.
مراد از «رَسُولٍ کَرِیمٍ» شخص پیامبر اسلام است؛ نه جبرئیل امین. زیرا در جملات بعد میخوانیم که او شاعر و کاهن نیست و نسبت شاعر و کاهن را به پیامبر می دادند؛ نه جبرئیل.
مشرکان، قرآن را کتاب شعر میشمردند و پیامبر را شاعر میخواندند؛ در حالی که از پیامبر حتی یک شعر نقل نشده است. (تفسیر المیزان)
کیفر در قیامت با گناهان متناسب است. کسی که در دنیا برای مسکین سوز ندارد، در آخرت دوست دلسوزی ندارد. «فَلَیْسَ لَهُ الْیَوْمَ هاهُنا حَمِیمٌ» و کسی که در دنیا به کسی طعام نداد، در آن روز با طعام شکنجه میشود.
بزرگترین سوگند در این سوره است. «فَلا أُقْسِمُ بِما تُبْصِرُونَ وَ ما لا تُبْصِرُونَ» یعنی کل هستی، دیدنیها و ندیدنیها، که به مراتب بیش از دیدنیهاست، دنیای غیب و فرشته و جن که دیدنی نیستند و اوج کهکشانها و اعماق دریاها که به طور طبیعی دیده نمیشوند.
قرآن به تدریج نازل شده است، زیرا کلمۀ تنزیل برای نزول تدریجی است. البتّه تمام قرآن، شب قدر بر قلب پیامبر نازل شد و سپس به تدریج در طول ۲۳ سال. مثل آنکه مبلغ زیادی را یکجا در بانک میگذارند و سپس از طریق حواله یا چک به تدریج برمیدارند.
پیامبر دارای کرامت مطلق است. «رَسُولٍ کَرِیمٍ» کرامت در برخورد با همسر، دشمن، دوست، همسایه، فقیر، در سختیها و شادیها.
در سورۀ غاشیه آیه ششم میخوانیم که طعام دوزخیان چیزی جز ضریع نیست. «لَیْسَ لَهُمْ طَعامٌ إِلَّا مِنْ ضَرِیعٍ»
و در سورۀ دخان میخوانیم: «إِنَّ شَجَرَةَ الزَّقُّومِ طَعامُ الْأَثِیمِ»(دخان،۴۴)
و در آیۀ ۳۶ میخوانیم: «وَ لا طَعامٌ إِلَّا مِنْ غِسْلِینٍ»
لذا یا «زقّوم» و «ضریع» یکی است و «غسلین» نوشابه آنهاست، یعنی یک نوع غذا دارند و یک نوع نوشابه.
و ممکن است هر دسته از دوزخیان یک نوع طعام داشته باشند؛ گروهی ضریع، گروهی زقّوم و گروهی غسلین.
انتهای خبر/10