حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن خاورستان | khavarestan هستید؟
زنگ‌خطر پرپرشدن طلای‌سرخ به صدا در‌آمده است
خاورستان از وضعیت زعفران گزارش می‌دهد؛

زنگ‌خطر پرپرشدن طلای‌سرخ به صدا در‌آمده است

وضعیت تولید زعفران در خراسان‌جنوبی به دلیل رعایت‌نشدن اصول داشت و برداشت که به دنبال نبود حمایت مالی رخ داده رضایت بخش نیست و با تداوم وضعیت موجود نمی‌توان آینده خوبی را برای این محصول استراتژیک متصور شد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، حدود ۱۶ هزار هکتار سطح زیر کشت زعفران در خراسان‌جنوبی وجود دارد هر چند که به روزهای پایانی برداشت محصول زعفران در استان نزدیک شدیم اما چالش‌های این محصول استراتژیک در استان همچنان پابرجاست مشکلاتی نظیر نبود حمایت مالی از کشاورز با ارائه تسهیلات بلندمدت، مکانیزه کردن داشت و برداشت این محصول، نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی قوی و....که اگر برای رفع آن‌ها چاره‌ای اندیشیده نشود چندان نباید به آینده این محصول استان امیدوار بود.

یکی از فعالان حوزه زعفران خراسان جنوبی و صادر کننده این محصول گفت: در حوزه محصول مزیت دار و مهم زعفران یک نکته بسیار مهم فرآوری و بسته بندی این محصولات است.

رضایی با اشاره به اینکه اقداماتی در استان در راستای فرآوری و بسته‌بندی محصول زعفران انجام شده اما کافی نیست افزود: یکی از مهمترین مشکلات در حوزه صادرات موضوع تعهد ارزی و برگشت ارز است که از چندین سال قبل وجود داشته و هنوز هم برای رفع آن تدبیری اندیشیده نشده است.

 وی با تأکید بر اینکه باید مشوق‌هایی برای صادرکنندگان محصولات مزیت دار استان در نظر گرفت، ادامه داد: زعفران محصولی گران‌قیمت و از نظر ارزش ریالی بسیار بالا است و اگر بخواهیم که همه فروش خود را در قالب تعهد ارزش برگردانیم انگیزه‌ای برای ادامه صادرات باقی نمی‌ماند.

به گفته وی همچنین از طرف دیگر باید به سمت علمی شدن و دانش بنیان شدن تولید محصولاتی، چون زعفران برویم که این مهم در صادرات آن نیز نقش بسیار مهمی دارد.

صنایع تبدیلی قوی 

بیکی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازگانی بیرجند مهم ترین مشکل محصول زعفران در استان را نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی قوی بیان کرد و گفت:صنایع موجود باید از نظر مالی حمایت شوند و نقدینگی آن‌ها به منظور خرید محصولات از کشاورزان به صورت گل باید افزایش یابد.

به گفته وی افزون بر این یکی از معضلات بزرگ در محصول زعفران استان مکانیزه نبودن کاشت و برداشت است و چون در این رابطه به صورت سنتی هنوز فعال هستیم چه در موقع کاشت و چه زمانی که قصد برداشت محصول را داریم با از بین رفتن محصول و هدررفت محصول روبرو می‌شویم.

وی اظهار کرد: حدود ۳۰ درصد گل زعفران در هنگام برداشت در جابجایی از مزرعه به محل پاک‌کردن گل‌ها و جابجایی در مراکز خرید گل زعفران از بین می‌رود که رقم بالایی است که کشاورزان همواره با مشکل روبرو هستند.

وی ادامه داد: با توجه به شرایط اقلیمی که در استان حاکم شده از لحاظ گرما و سرمای هوا حتما باید عمق کاشت پیاز زعفران رعایت شود که نیازمند به تزریق سرمایه در گردش برای زعفرانکاران و باغداران است.

وی ادامه داد: تا کشاورزان بتوانند مزارع جدید را اصلاح کنند و به صورت مکانیزه زیر و رو شود و کاشت در عمق بالای ۲۵ سانت انجام شود رکورد استان در هر هکتار کاشت زعفران ۶ کیلو زعفران خشک برداشت می‌شده که الان این رقم به ۲ کیلو کاهش یافته است.

خطر حذف زعفران 

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازگانی بیرجند تاکید کرد: اگر شرایط فعلی ادامه پیدا کند در آینده نزدیک محصول زعفران استان از دست خواهد رفت در صورتی که اگر عمق کاشت رعایت شود نه گرما و نه سرما تاثیری بر زعفران نخواهد داشت.

به گفته بیکی چون زعفران‌کاران و باغداران ما از نظر مالی قوی نیستند و مجبورند که محصولی بکارند که یک درآمدی داشته باشند و راه و چاره دیگری ندارد و در توان نیروی انسانی هم نیست که بخواهد خاک را تا آن عمق برداشت کند که بعد کاشت انجام شود بنابراین به دلیل نبود نقدینگی به صورت سنتی کاشت انجام می‌شود.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ادامه داد: زمانی که عمق رعایت نمی‌شود و کود مناسب داده نمی‌شود و تولید هر سال کاهش پیدا می‌کند و تولید که کاهش یابد از صرفه اقتصادی خارج شده و کم کم همین زعفران هم کنار گذاشته می‌شود.

بیکی تصریح کرد:باید در وهله اول از لحاظ نقدینگی کشاورز تامین کنیم و بعد صنایع تبدیلی و تکمیلی را ایجاد کنیم و این موضوع به سایر محصولات نظیر زرشک هم اختصاص دارد و این دو محصول نیازمند توجه ویژه هستند.

وی اظهار کرد:موارد مطرح شده به مسئولان وزرات جهاد کشاورزی هم منتقل شده است که بیش از نیمی از مردم استان کسب روزی از محصولاتی مثل زرشک و زعفران می‌کنند و اگر از نظر اقتصادی به آن‌ها رسیدگی نشود و سرمایه در گردش آنها تامین نشود و تسهیلات کم‌بهره بلند مدت به آن‌ها تعلق نگیرد در آینده نزدیک کشت را کنار می‌گذارند.

وی ادامه داد: کشاورزان به دلیل این که نهاده‌ها، کود ، پول کارگری ، هزینه‌های سرمایه در گردش برای کارخانجات فرآوری همه با افزایش قیمت دلار میلیاردی شده و اگر بخواهند با همین حالت انقباضی بانک‌ها و تضمین تسهیلات قطره چکانی بانک‌ها که درگذشته ۵ سال بازپرداخت تسهیلات کشاورزی بوده الان به سه سال کاهش پیدا کرده پیش رویم آینده خوبی را نمی توان متصور شد.

وی تاکید کرد: باید کشاورز ما از لحاظ مالی به خصوص در فصل کاشت مورد حمایت قرار گیرد نه این که ماه فرودین ثبت‌نام کنند برای این که ماه تیر و مرداد بخواهند کاشت کنند توانستند تسهیلات به این‌ها تا قبل از تیر بدهند کشاورز می‌تواند باغ را با استاندارد روز بکارد و محصول بهتری و باکیفیت تری خواهدداشت اشتغال ایجاد خواهد شد و محصول خوب به صنایع تبدیلی و تکمیلی می رسد و زعفرانکاران ما حرفی برای گفتن در جهان دارند اما زمانی که زعفرانکار نتواند زعفران را اصولی و درست بکارد دیگر نمی‌توان به آن هدف مد نظر رسید.

تولید ۳۵ تن زعفران

اکبری سرپرست سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز با اشاره به میزان برداشت زعفران گفت: پیش‌بینی می‌شود امسال برداشت محصول زعفران حدود ۳۵ تن باشد.

او با بیان چگونگی وضعیت بازار زعفران خراسان جنوبی، افزود: بیشتر تولیدات زعفران خراسان جنوبی به بازار‌های استان‌های خراسان رضوی، تهران، اصفهان، یزد و همچنین کشور‌های کانادا، فرانسه، آلمان و اسپانیا صادر می‌شود.

وی با اشاره به تسهیلات و حمایت‌های سازمان جهاد کشاورزی از کشاورزان استان، گفت: سازمان جهاد کشاورزی با تسهیلات حمایتی تحت عنوان بیمه محصول زعفران و همچنین برخی از کود‌های شیمیایی از زعفران کاران حمایت کرده است.

اکبری در زمینه میزان نظارتی که از سوی سازمان جهاد کشاورزی در فصل برداشت محصول زعفران انجام می‌شود، عنوان کرد: سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی کلاس‌های آموزشی در زمینه اصول کاشت، تغذیه مزارع زعفران، روش‌های مبارزه با علف‌های هرز، راهکار‌های افزایش عملکرد محصول در فصول مختلف برای جامعه هدف زعفران‌کار استان برگزار می‌کند.

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر