حالت تاریک
  • شنبه, 1403/11/13 شمسی | 2025/02/01 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن خاورستان | khavarestan هستید؟
تفسیر صفحۀ ۵۶۶ قرآن کریم
تسنیم وحی؛

تفسیر صفحۀ ۵۶۶ قرآن کریم

روزی که کار بر آنان دشوار شود و به سجده کردن دعوت شوند ولی نتوانند. دیدگانشان (از ترس) فرو افتاده و ذلّت و خواری وجودشان را فرا گرفته است.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، در تفسیر صفحه ۵۶۶ قرآن کریم آمده است:  « یَوْمَ یُکْشَفُ عَنْ ساقٍ وَ یُدْعَوْنَ إِلَی السُّجُودِ فَلا یَسْتَطِیعُونَ * خاشِعَةً أَبْصارُهُمْ تَرْهَقُهُمْ ذِلَّةٌ وَ قَدْ کانُوا یُدْعَوْنَ إِلَی السُّجُودِ وَ هُمْ سالِمُونَ *»  « روزی که کار بر آنان دشوار شود و به سجده کردن دعوت شوند ولی نتوانند. دیدگانشان (از ترس) فرو افتاده و ذلّت و خواری وجودشان را فرا گرفته است. آنان (در دنیا) به سجده دعوت می ‏شدند در حالی که سالم بودند (ولی سجده نکردند و امروز دیگر عاجزند.)» 

نکته‌های سورۀ قلم- آیات ۴۲-۴۳:
مراد از «یُکْشَفُ عَنْ ساقٍ» همان اصطلاحی است که در فارسی می‌‏گوییم: کارد به استخوانش رسیده است. 

در حدیثی از امام صادق علیه‌السّلام می‏ خوانیم: در آن روز بر دهان‌ها مهر زده شود، ترس تمام وجود را فرا گیرد، چشم‌ها خیره و جان‌ها به حنجره‏‌ها رسد. (تفسیر نورالثقلین) 

در سورۀ فرقان آیه ۶۰ می‏‌خوانیم: «وَ إِذا قِیلَ لَهُمُ اسْجُدُوا لِلرَّحْمنِ قالُوا وَ مَا الرَّحْمنُ أَ نَسْجُدُ لِما تَأْمُرُنا» هرگاه به آنان گفته شود: در برابر خدای رحمان سجده کنید، گویند: رحمن کیست؟ آیا به آنچه دستور می‏ دهی سجده کنیم؟ آیه مورد بحث که می‌فرماید: «کانُوا یُدْعَوْنَ إِلَی السُّجُودِ» اشاره به آن آیه دارد. 

مراد از دعوت به سجده در دنیا «کانُوا یُدْعَوْنَ إِلَی السُّجُودِ وَ هُمْ سالِمُونَ» یا ندای اذان است که مردم را به نماز و سجده دعوت می ‏کند یا آیاتی که فرمان عبادت دارد و یا دستوراتی که عمل به آن، نوعی سجده و تواضع و فروتنی در برابر خداوند است، بگذریم که سجده‏ اوج عبادت است.

پیام‌های سورۀ قلم- آیات ۴۲-۴۳:
۱- قیامت، روز بُروز سختی‌‏ها است. «یُکْشَفُ عَنْ ساقٍ» 

۲- قیامت، تجسّم دنیاست. آن که در دنیا اهل سجده نبوده است، در قیامت، توان سجده ندارد. «یُدْعَوْنَ إِلَی السُّجُودِ فَلا یَسْتَطِیعُونَ» 

۳- کسانی که از فرصت اختیار و سلامتی استفاده نکنند، در انتظار روزی باشند که هیچ‌یک از این فرصت‌ها را نخواهند داشت. «یُدْعَوْنَ إِلَی السُّجُودِ وَ هُمْ سالِمُونَ» 

۴- مجرم، رویی برای سربلند کردن و نگاه کردن ندارد. «خاشِعَةً أَبْصارُهُمْ» 

۵- ذلّت قیامت فراگیر است. «تَرْهَقُهُمْ ذِلَّةٌ» 

۶- کسی که خشوع انتخابی در برابر خدا را نپذیرد، در آن روز خشوع و ذلّت اجباری را خواهد پذیرفت. « خاشِعَةً ... تَرْهَقُهُمْ ذِلَّةٌ»

انتهای خبر/10

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.