حالت تاریک
  • دوشنبه, 1404/02/29 شمسی | 2025/05/19 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن خاورستان | khavarestan هستید؟
استفاده از فرصت‌های جمعیتی برای توسعه خراسان‌جنوبی
یادداشت؛

استفاده از فرصت‌های جمعیتی برای توسعه خراسان‌جنوبی

استفاده از فرصت های جمعیتی استان در مسیر توسعه و آبادانی خراسان‌جنوبی یک ضرورت است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، علی بهدانی سرپرست سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان‌جنوبی در یادداشتی نوشت: اراده برای قدم گذاشتن در مسیر توسعه و همت برای حرکت در این راه، نیازمند برنامه ریزی، دقت و برخوردار بودن از داده های آماری مستند برای ترسیم یک نقشه ی راه کارگشا و کارآمد است.

 جمعیت، از جمله ی این مقوله هاست، به خصوص آنکه ایران عزیز ما در حال حرکت در مسیر توسعه و آبادانی و پیشرفت است و لذا به صورت ویژه ای نیازمند توجه به موضوع مهم نیروی انسانی می باشد.

با چنین رویکردی، چند سالیست روز 30 اردیبهشت که مصادف با روز ابلاغ «سیاست های کلی جمعیت» از سوی مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) است، به عنوان «روز ملی جمعیت» در تقویم رسمی کشور به ثبت رسیده است.

نگاهی به گزارش های مستند آماری در خراسان جنوبی نشان می دهند که روند باروری کل استان خراسان جنوبی از سال ۱۳۷۶ با نرخ 2/69 درصد تا سال ۱۳۹۰ با نرخ 2/48 درصد، روندی کاهشی بوده است. این روند از سال ۱۳۹۱ با نرخ 2/48 درصد تا سال ۱۳۹۵ با نرخ 2.85 درصد، افزایشی شده و مجدداً از سال ۱۳۹۵ با نرخ ۲/۸۵ درصد تا سال ۱۳۹۹ با نرخ ۲/۳۱ درصد، روندی کاهشی داشته است.

گزارش ها بیان گر این موضوع هستند که در سال ۱۴۰۰ نرخ باروری استان ۲/۲۳ درصد بوده، اما این عدد در سال ۱۴۰۲ به ۲/۳۲ درصد رسیده است و بر اساس آمارهای رسمی و مستند، در سال 1402 خراسان جنوبی، از جمله ۱۵ استانی بوده که نرخ باروری آن رشد داشته است.

اما این دستاوردهای خوب، نیازمند نهادینه شدن، تثبیت، تداوم، مستمرسازی، و خلق الگوهای جدید و مطلوب برنامه ریزی با نگاه تشویقی برای آینده ی توسعه محور ایران اسلامی و استان خراسان جنوبی می باشند.

در این میان، نکته ی حائز اهمیت و مهم که برای همه ی خدمتگزاران حوزه توسعه استان به شدت حیاتی می باشد، موضوع باز شدن پنجره ی جمعیتی برای استان عزیز ما در سالهای اخیر است.

اگر در جامعه‌ای حداقل ۷۰ درصد از جمعیت در بازه سنی ۱۵ تا ۶۴ سال یعنی سن فعالیت و کار باشند، اصطلاحا آن جامعه در فرصت پنجره جمعیت تعریف می‌شود.

از منظر نگاه به شعار سال یعنی «سرمایه گذاری برای تولید» نیز قطعاً جالب توجه است که بدانیم کارشناسان جمعیت، پنجره جمعیتی را یک «هدیه جمعیتی» می دانند، چرا که در طول دوره‌ای که پنجره جمعیتی گشوده می‌شود، افزایش جمعیت در سن کار، رشد تولید ناخالص داخلی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

این موضوع، تغییر الگوی مصرفی ، کاهش هزینه‌های عمومی خانوارها مثل بهداشت و آموزش و افزایش امکان پس‌اندازهای شخصی و سرمایه‌گذاری‌های ملی را به دنبال دارد. بر این اساس به نوعی می توان اعلام کرد در سالهای اخیر یکی از استثنایی ترین فرصت ها و یکی از طلایی و مغتنم ترین شرایط برای استان ما در مسیر توسعه ایجاد شده است.

ناگفته پیداست که سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان با توجه به اینکه مرجع آمار، داده ها، محتوای مستند و تحلیل های متقن در استان در حوزه جمعیت است، می تواند نقش بسیار اثرگذاری در برنامه ریزی های جمعیتی با رویکرد آینده نگر در استان داشته باشد.

ضمن گرامیداشت روز ملی جمعیت و آرزوی موفقیت برای سیاست گذاران و برنامه ریزان امر جمعیت در کشور، لازم است به این نکته تأکید نمایم که توجه ویژه به گزاره ها و اهمیت «روز ملی جمعیت» در کنار توجه به موضوع مهم «ابلاغ قانون جوانی جمعیت»، همراه با وفاق و همدلی دلسوزانه، می تواند مسیر توسعه، در استان زرخیر و سراسر ظرفیت خراسان جنوبی را متحول و راه رسیدن به آبادانی و پیشرفت را قطعاً هموارتر نماید؛ انشاءالله.  

 

 

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!