حالت تاریک
به مناسبت آخر ماه صفر توزیع می‌شود؛‌

نذری چهل و هشتم خراسان جنوبی‌ها

نذری چهل و هشتم خراسان جنوبی‌ها

مردم خراسان جنوبی در روز «چهل و هشتم» مصادف با رحلت جانسوز حضرت محمد (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع) با پخت و توزیع غلور نذری ارادت خالصانه خود را به خاندان اهل بیت (ع) نمایان می‌کنند.

به گزارش خاورستان، پخت غلور چهل و هشتم در 28 صفر همزمان با شهادت امام حسن مجتبی(ع) و رحلت پیامبر گرامی اسلام یکی از آیین‌های ویژه و نذری‌های مردم استان خراسان جنوبی است که قدمت بسیار طولانی دارد.

«غلور» نوعی آش محلی است که در روزهای پایانی ماه صفر و به‌ صورت نذری پخت و میان مردم توزیع می‌شود. غلور که نوعی آش است اغلب در حسینیه‌ها، مساجد، دسته‌های عزاداری و برخی منازل در دیگ‌های بزرگ پخته شده و مواد اولیه اصلی این آش را حبوبات، بلغور گندم و گوشت نذری تشکیل می‌دهد.

پخت و توزیع آش غلور به طور معمول در اربعین و اواخر صفر است و گاهی برای مراسم مذهبی چون دعای تمنای باران هم انجام می‌شود.

مواد آش را از صبح روز قبل ۲۸ صفر آماده و شب شروع به پخت می‌کنند که مراحل پخت آن به طور معمول تا صبح بیست و هشتم طول می‌کشد و بین مردم برای تبرک و برآوردن حاجات توزیع می‌شود. دیگ‌های بزرگی که برای این کار در نظر گرفته شده باید تا صبح به نوبت توسط افراد به هم زده شود تا خوب جا بیفتد.

هر کسی که نذری دارد تهیه‌ مقداری از مواد اولیه را عهده‌دار می‌شود؛ این غذا را در دیگ‌های بزرگ طبخ و افرادی با هم زدن غلور حاجت‌های خود را از خداوند طلب می‌کنند.

ذکر دعا و زمزمه صلوات چاشنی معنوی این مراسم مذهبی اجتماعی است و مردم استان خراسان‌ جنوبی، غلور را متبرک و برای شفای بیماران مؤثر می‌شمارند.

آیین پخت غلور (یکی از آش‌های محلی خراسان‌ جنوبی) در ایام محرم به‌ ویژه در اربعین حسینی دارای قدمت زیادی است و برای شفای بیماران یا طلب باران هم غلور پخت می‌شود.

پخت غلور یکی از میراث‌های معنوی خراسان جنوبی و نمونه‌ بارز کار مشترک و گروهی است که ریشه فرهنگی دارد.

علاوه بر اینکه نوعی نذری برای برآوردن حاجت‌هاست، ارزش شاخص این مراسم به وفاق اجتماعی و آثار دینی - مذهبی آن در بین جامعه بوده همچنین توزیع آن بین مستمندان و مردم است.

غلور بیشتر در شهرستان بیرجند و برخی روستاهای استان پخت می‌شود و هریک از شهرستان‌های خراسان‌ جنوبی پخت یک غذای محلی دیگر را در ماه محرم ‌انجام می‌دهند.

پرونده‌ میراث معنوی آیین پخت غلور سال ۱۳۹۱ تهیه و به شورای سیاست‌گذاری ثبت ملی ارسال شد. پس از تایید شورای سیاست‌گذاری ثبت، این آیین کهن محرم و صفر در خراسان‌ جنوبی به شماره ۸۱۴ در فهرست آثار معنوی (ناملموس) کشور به ثبت رسید.

طرز تهیه: بلغور گندم را از شب قبل شسته و در آب خیس می‌کنند. حبوبات خیس کرده را به ترتیب (نخود و لوبیا و در آخر عدس) با مقداری آب و پیاز داغ می‌پزند. سپس بلغور را اضافه می‌کنند و در این حال مرتب هم می‌زنند. حبه‌های سیر خرد شده و روغن و گوشت پخته و ریش شده را اضافه می‌کنند و اجازه می‌دهند غلور جا بیفتد. هنگام سرو سیر داغ و فلفل را هم اضافه می‌کنند.

بنابر اعلام اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان جنوبی، این استان ۱۸ آیین‌ عزاداری ثبت شده در فهرست میراث معنوی (ناملموس) کشور دارد که امسال اولین بار این آیین‌ها در قالب‌های مختلف به مردم معرفی شده‌اند.

 

انتهای خبر/

 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از