تسنیم وحی؛
تفسیر صفحه ۵۱۸ قرآ ن کریم
به نام خداوند بخشنده مهربان قاف، سوگند به قرآن با عظمت، (که نبوّت تو و وقوع قیامت حقّ است). بلکه از آمدن پیامبری هشداردهنده از میان خودشان در شگفت شدند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، در تفسیر صفحه ۵۱۸ قرآن کریم آمده است: « بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ ق وَ الْقُرْآنِ الْمَجِیدِ * بَلْ عَجِبُوا أَنْ جاءَهُمْ مُنْذِرٌ مِنْهُمْ فَقالَ الْکافِرُونَ هذا شَیْءٌ عَجِیبٌ *» « به نام خداوند بخشنده مهربان قاف، سوگند به قرآن با عظمت، (که نبوّت تو و وقوع قیامت حقّ است). بلکه از آمدن پیامبری هشدار دهنده از میان خودشان در شگفت شدند، پس کافران گفتند: این (سخنان که از قیامت خبر میدهد) چیز عجیبی است!»
نکتههای سورۀ ق- آیات ۱-۲:
این سوره یکی از ۲۹ سورهای است که با حروف مقطّعه آغاز گردیده و چنانکه بارها گفتهایم، این حروف بیانگر عظمت و اعجاز قرآن است که از همین حروف الفبا تشکیل یافته و لذا بلافاصله پس از آن به قرآن سوگند یاد شده است. «ق وَ الْقُرْآنِ الْمَجِیدِ»
در قرآن، به حسن ظن سفارش شده و از گمان بد نسبت به دیگران نهی گردیده است. در سورۀ نور می خوانیم: «لَوْ لا إِذْ سَمِعْتُمُوهُ ظَنَّ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِناتُ بِأَنْفُسِهِمْ خَیْراً» (نور،۱۲) چرا دربارهۀ شنیدههای خود نسبت به مردان و زنان با ایمان، حسن ظن ندارید؟
دربارۀ پیامبر و آنچه بر او نازل شده و دستورات او، دو نوع تعجّب در قرآن ذکر شده است: یکی مثبت و دیگری منفی. تعجّب مثبت از گروهی جن بود که مطالب عالی قرآن آنان را به تعجّب واداشت و گفتند: «سَمِعْنا قُرْآناً عَجَباً» (جن،۱) تعجّب منفی از کفّار است که در چند مورد میباشد:
از اینکه شخصی مثل خود آنان پیامبر شده است. «بَلْ عَجِبُوا أَنْ جاءَهُمْ مُنْذِرٌ مِنْهُمْ»
از دعوت او به یکتاپرستی. «أَ جَعَلَ الْآلِهَةَ إِلهاً واحِداً إِنَّ هذا لَشَیْءٌ عُجابٌ» (ص،۵)
از گفتار او درباره حسابرسی و برپایی قیامت. «أَ فَمِنْ هذَا الْحَدِیثِ تَعْجَبُونَ» (نجم،۵۹)
از زنده شدن مجدّد. «وَ إِنْ تَعْجَبْ فَعَجَبٌ قَوْلُهُمْ أَ إِذا کُنَّا تُراباً أَ إِنَّا لَفِی خَلْقٍ جَدِیدٍ» (رعد،۵)
پیامهای سورۀ ق- آیات ۱-۲:
۱- سوگند به قرآن بسیار مهم است؛ چون دارای مجد و عظمت است. «وَ الْقُرْآنِ الْمَجِیدِ»
۲- اگر مجد و عظمت میخواهید، به قرآنِ صاحب مجد و شرافت روی بیاورید. «وَ الْقُرْآنِ الْمَجِیدِ»
۳- اگر قرآن، مجید و کریم است، ما نیز باید آن را تمجید و تکریم کنیم. «وَ الْقُرْآنِ الْمَجِیدِ»، «إِنَّهُ لَقُرْآنٌ کَرِیمٌ» (واقعه،۷۷)
۴- معروفها و کمالها، در دید نابخردان منکر و ناپسند جلوه میکند. هم جنس بودن و از میان مردم بودن پیامبران، یک کار پسندیده و حکیمانه است ولی کفّار آن را ناپسند دانسته و تعجّب میکردند. «عَجِبُوا أَنْ جاءَهُمْ مُنْذِرٌ مِنْهُمْ»
۵- از نقاط مهم رسالت انبیا، هشدار دادن و انذار مردم است. «مُنْذِرٌ مِنْهُمْ»
۶- انکار عملکرد حکیمانۀ خداوند نسبت به ارسال پیامبران، کفر است. «عَجِبُوا أَنْ جاءَهُمْ ... فَقالَ الْکافِرُونَ»
۷- منطق کفّار در طول تاریخ، استبعاد و تعجّب از رسالت پیامبران بوده است.«فَقالَ الْکافِرُونَ هذا شَیْءٌ عَجِیبٌ» (آری، کفّار دلیلی بر نفی نبوّت و قیامت ندارند، تنها کارشان تعجّب از هشدارهای انبیاء به خصوص در مورد قیامت است.)
انتهای خبر/10