تسنیم وحی؛
تفسیر صفحه ۵۵۵ قرآن کریم
و هرگاه به آنان گفته شود: بیایید تا رسول خدا برای شما طلب مغفرت کند، (از روی انکار و تکبر و تمسخر) سرهای خود را بر میگردانند و آنان را میبینی که از سر استکبار، (مردم را از گرایش به حق) باز میدارند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، در تفسیر صفحه ۵۵۵ قرآن کریم آمده است: « وَ إِذا قِیلَ لَهُمْ تَعالَوْا یَسْتَغْفِرْ لَکُمْ رَسُولُ اللَّهِ لَوَّوْا رُؤُسَهُمْ وَ رَأَیْتَهُمْ یَصُدُّونَ وَ هُمْ مُسْتَکْبِرُونَ * سَواءٌ عَلَیْهِمْ أَسْتَغْفَرْتَ لَهُمْ أَمْ لَمْ تَسْتَغْفِرْ لَهُمْ لَنْ یَغْفِرَ اللَّهُ لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ لا یَهْدِی الْقَوْمَ الْفاسِقِینَ *» « و هرگاه به آنان گفته شود: بیایید تا رسول خدا برای شما طلب مغفرت کند، (از روی انکار و تکبر و تمسخر) سرهای خود را بر می گردانند و آنان را می بینی که از سر استکبار، (مردم را از گرایش به حق) باز می دارند. برای آنان تفاوتی ندارد که برایشان استغفار کنی یا استغفار نکنی، هرگز خداوند آنان را نمی بخشد، زیرا که خداوند گروه فاسق را هدایت نمی کند.»
نکتههای سورۀ منافقون- آیات ۵-۶:
«تَعالَوْا» از ریشه «علوّ» به معنای دعوت به آمدن به سوی بلندی و رشد است.
«لَوَّوْا»، از ریشه «لی» به معنای تابیدن طناب و در مورد سرتابیدن از حق به کار می رود.
بالاترین بد بختی آنست که انسان هم خودش را محروم کند: «لَوَّوْا رُؤُسَهُمْ»
هم دیگران را محروم نماید: «یَصُدُّونَ»
به خصوص اگر این کارها آگاهانه باشد. «وَ هُمْ مُسْتَکْبِرُونَ»
مشابه آیه ۶ را در آیۀ ۸۰ سوره توبه نیز می خوانیم: «اسْتَغْفِرْ لَهُمْ أَوْ لا تَسْتَغْفِرْ لَهُمْ إِنْ تَسْتَغْفِرْ لَهُمْ سَبْعِینَ مَرَّةً فَلَنْ یَغْفِرَ اللَّهُ لَهُمْ» اگر برای منافقانی که به مؤمنان نیش می زنند، هفتاد بار هم استغفار کنی، (تا وقتی که دست از نفاقشان برندارند) هرگز خداوند آنان را نمی بخشد.
پیامهای سورۀ منافقون- آیات ۵-۶:
۱- به سراغ افراد منحرف رویم و از آنان برای توبه و تجدید حیثیت دعوت کنیم.« وَ إِذا قِیلَ لَهُمْ تَعالَوْا یَسْتَغْفِرْ لَکُمْ ...»
۲- اجابت دعوت اولیای الهی، مایه علوّ و رشد است. «تَعالَوْا»
۳- دعای اولیای خدا در مورد بخشش گنهکاران، مستجاب است. «یَسْتَغْفِرْ لَکُمْ»
۴- توسّل به پیامبر خدا جایز است. «تَعالَوْا یَسْتَغْفِرْ لَکُمْ رَسُولُ اللَّهِ»
۵- سر باز زدن از پیشنهاد مفید، نشانۀ تکبّر است. «لَوَّوْا رُؤُسَهُمْ ... وَ هُمْ مُسْتَکْبِرُونَ»
۶- کسی که دعوتِ حق را نمیپذیرد، حتی دعای پیامبر دربارۀ او کارساز نیست. «تَعالَوْا ... لَوَّوْا رُؤُسَهُمْ ... سَواءٌ عَلَیْهِمْ أَسْتَغْفَرْتَ لَهُمْ ...»
۷- تکبّر و استکبار، انسان را از رحمت بی پایان الهی محروم میٰسازد. «هُمْ مُسْتَکْبِرُونَ ... لَنْ یَغْفِرَ اللَّهُ لَهُمْ»
۸- هدایت و ضلالت به دست خداوند است، ولی او کسی را از هدایت محروم میکند که به دنبال فسق و گناه باشد. «إِنَّ اللَّهَ لا یَهْدِی الْقَوْمَ الْفاسِقِینَ»
انتهای خبر/10