
در گفتگو با خاورستان عنوان شد؛
نماز جمعه؛ سنگر بصیرت نه ویترین شعارهای سیاسی
امام جمعه نهبندان بر نقش مردمی و انقلابی نماز جمعه تأکید کرد و گفت: این نهاد باید زبان مردم ، نه محل تعریف از جناحها باشد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، پنجم مرداد، سالروز اقامه نخستین نماز جمعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۸ به امامت آیتالله طالقانی است؛ روزی که به نماد وحدت، بصیرت و حضور مردم در عرصه هدایت دینی و سیاسی تبدیل شد. به همین مناسبت، گفتوگویی با حجتالاسلام احمد نجمیپور، امام جمعه نهبندان، درباره جایگاه نماز جمعه در جامعه اسلامی و شاخصهای یک امام جمعه تراز انقلاب داشتیم.
خاورستان: ابتدا درباره اهمیت پنجم مرداد و جایگاه نماز جمعه در انقلاب اسلامی برایمان بفرمایید.
حجتالاسلام نجمیپور: پنجم مرداد سال ۱۳۵۸، نقطه آغاز برگزاری نماز جمعه رسمی پس از پیروزی انقلاب اسلامی بود که بهفرمان حضرت امام خمینی(ره) و به امامت آیتالله سید محمود طالقانی در دانشگاه تهران اقامه شد. نماز جمعه، در حقیقت نمایش وحدت، بصیرت و قدرت نرم نظام اسلامی است. اهمیت این روز از آن جهت است که ما با تکیه بر آموزههای اسلامی، بستر جدیدی برای حضور مردم در عرصه هدایتگری اجتماعی، سیاسی و فرهنگی گشودیم.
خاورستان: یکی از آیات مشهور در نهجالبلاغه، توصیه امیرالمؤمنین(ع) به مالک اشتر درباره رحمت، محبت و لطف است. این مفاهیم چه نسبتی با امامت جمعه دارد؟
نجمیپور: بسیار سؤال خوبی است. امام علی(ع) در نامه معروف به مالک اشتر، سه واژه اساسی را بیان میفرمایند: رحمت، محبت و لطف. اینها مراحل تکامل ارتباط یک حاکم یا امام جامعه با مردم است.
رحمت یعنی احساس مسئولیت نسبت به مردم.
محبت یعنی پیوند عاطفی عمیق با آنان.
لطف یعنی رفتار ملایم، مؤثر و عاقلانه در برخورد با مسائل.
امام جمعه تراز انقلاب اسلامی باید این سه ویژگی را در رفتار، کلام و نگاهش به جامعه تجلی دهد. اگر رحمت نباشد، دلسوزی نیست؛ اگر محبت نباشد، پیوند قلبی نیست؛ و اگر لطف نباشد، رفتارها خشک و غیرمردمی خواهد شد.
خاورستان: در بیانات رهبری هم تأکید زیادی بر ویژگیهای امام جمعه شده است. به نظر شما مهمترین شاخصهها کدام است؟
نجمیپور: رهبر معظم انقلاب سه ویژگی بسیار مهم را برای نماز جمعه و ائمه جمعه برشمردهاند مردمی بودن،انقلابی بودن و جهادی بودن.
مردمی بودن یعنی زندگی با مردم، در سطح مردم، و نه بالاتر از آنها. یعنی درد مردم را شنیدن، خود را تافته جدا بافته ندانستن.
انقلابیبودن یعنی باور به آرمانها، پرهیز از محافظهکاری و حضور فعال در میدان فکر و فرهنگ و جهادی بودن یعنی کار شبانهروزی، خستگیناپذیری و پیگیری مستمر مشکلات جامعه از طریق تریبون نماز جمعه. این سه شاخص، لازمه تحقق یک نماز جمعه زنده و اثرگذار است.
خاورستان: برخی میگویند نماز جمعه یک نهاد فقط حکومتی است. شما چه پاسخی میدهید؟
نجمیپور: اتفاقاً برعکس؛ نماز جمعه نهاد کاملاً مردمی، دینی و انقلابی است. اگر از بالا به آن نگاه شود، از کارکرد واقعیاش دور میماند. مردم باید حس کنند که این تریبون از دل خودشان است، برای خودشان است، و زبان مطالباتشان است. ما نباید اجازه دهیم این تریبون تبدیل به محلی برای تعریف و تمجید جناحهای سیاسی شود. در خطبه باید سخن دین، عقلانیت، عدالت و صدای بیصدایان شنیده شود.
خاورستان: نقش خطبهها در ساختار نماز جمعه چقدر مهم است؟
نجمیپور: بسیار مهم. نماز جمعه یک ساختار سهضلعی دارد: خطبه، خطیب و مخاطب.
خطبهها باید دقیق، علمی، زمانشناس و گرهگشا باشند.
خطیب باید عالم، بصیر، عادل و انقلابی باشد و مخاطب یعنی مردم، که رکن اساسی این اجتماع هستند.
تناسب بین این سه ضلع، رمز ماندگاری نماز جمعه است. اگر خطبهها سطحی باشد یا خطیب از درد مردم بیخبر، و اگر مردم ارتباط قلبی با خطبهها نداشته باشند، آن نماز جمعه دیگر کارکرد حقیقی خود را از دست میدهد.
خاورستان: سخن پایانی شما به مناسبت این روز مهم چیست؟
نجمیپور: بیاییم در پنجم مرداد امسال، همگی تعهدی تازه ببندیم به این جایگاه مقدس. هم ما ائمه جمعه، وظیفه خود را مردمیتر، انقلابیتر و جهادیتر انجام دهیم، و هم مردم با حضور خود، این نهاد را زنده نگه دارند. نماز جمعه قلب تپنده جامعه اسلامی است.
خدمت به نماز جمعه، خدمت به دین و تقواست، و تقویت آن، تقویت سرمایه اجتماعی امت اسلامی است. انشاءالله با عنایت خداوند و بصیرت مردم، این نهاد بیش از پیش در مسیر هدایت جامعه نقشآفرین خواهد بود.
انتهای خبر/
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!