حالت تاریک
  • چهارشنبه, 1404/05/01 شمسی | 2025/07/23 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن خاورستان | khavarestan هستید؟
تجهیز ۱۹ مرکز مهارت‌آموزی نوین در خراسان‌جنوبی
مدیرکل فنی و حرفه ای خراسان‌جنوبی خبر داد:

تجهیز ۱۹ مرکز مهارت‌آموزی نوین در خراسان‌جنوبی

مدیرکل فنی و حرفه‌ای خراسان‌جنوبی گفت: در راستای پاسخ‌گویی به نیازهای جدید بازار کار، ۱۹ مرکز آموزشی در خراسان جنوبی برای ارائه آموزش‌های مهارتی نوین تجهیز شده‌اند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، حسن کامرانی‌فرد، ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به اهمیت حوزه مهارت‌آموزی در استان، گفت: همراهی و همدلی اصحاب رسانه در مسیر توسعه و ترویج آموزش‌های فنی و حرفه‌ای بسیار ارزشمند است.

مدیرکل فنی و حرفه ای خراسان جنوبی با بیان اینکه آموزش‌های مهارتی در استان از سابقه‌ای طولانی برخوردار است، افزود: در سال‌های اخیر، رویکرد آموزش فنی و حرفه‌ای به سمت رشته‌های نوین و متناسب با نیاز بازار کار تغییر یافته است و تجهیز مراکز آموزشی در این راستا صورت گرفته است.

کامرانی‌فرد ادامه داد: در حال حاضر ۱۹ مرکز آموزشی در استان فعال هستند که از این تعداد، ۱۷ مرکز دارای چارت سازمانی و ۲ مرکز فاقد چارت هستند. همچنین ۹۵ مربی رسمی، ۹ مربی حق‌التدریس و بیش از ۱۰۰ مربی افتخاری با مجموعه فنی و حرفه‌ای استان همکاری دارند.

وی ویژگی اصلی آموزش‌های مهارتی را انعطاف‌پذیری دانست و گفت: این دوره‌ها برخلاف آموزش‌های آکادمیک، می‌توانند متناسب با نیاز روز صنایع و بازار کار طراحی و اجرا شوند. اگر صنعتی جدید در استان راه‌اندازی شود، می‌توانیم در کمترین زمان دوره آموزشی مرتبط را راه‌اندازی کرده و نیروی مورد نیاز را آموزش دهیم.

مدیرکل فنی و حرفه‌ای خراسان جنوبی با بیان اینکه دوره‌های مهارتی کوتاه‌مدت منجر به اشتغال، همراه با اعطای گواهینامه بین‌المللی هستند، گفت: این دوره‌ها در سه زیست‌بوم آموزشی دبیرستان‌ها و هنرستان‌ها، دانشگاه‌های فنی و حرفه‌ای و علمی کاربردی جای می‌گیرند.

وی افزود: آموزش‌ها به روش‌های مختلفی برگزار می‌شود؛ از جمله آموزش در مراکز ثابت، آموزش در محیط کار واقعی، و آموزش در مراکز جوار کارگاه‌ها و کارخانجات. این روش‌ها باعث شده‌اند آموزش فنی و حرفه‌ای بتواند گروه‌های مختلف جامعه را پوشش دهد.

کامرانی‌فرد با اشاره به تقاضامحور بودن آموزش‌ها اظهار کرد: در سال گذشته در حوزه ایمنی معادن زغال‌سنگ، بیش از ۴۵۰ نفر آموزش دیدند. این آموزش‌ها بر اساس نیاز شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی تعریف شده‌اند. برای مثال، در پی حادثه‌ای که در معادن زغال‌سنگ رخ داد، دوره‌های ایمنی تخصصی و عمومی برگزار شد.

وی افزود: در برخی رشته‌های خاص که نیاز به تجهیزات سنگین دارند، مانند حفاری، امکان برگزاری دوره در مراکز آموزشی وجود ندارد. در این موارد، آموزش از طریق همکاری با شرکت‌ها انجام می‌شود. به عنوان نمونه، با همکاری شرکت مینا مس آذری و ایمیدرو، یک دوره حفاری در مهران برگزار شد که فنی و حرفه‌ای گواهینامه ملی آن را صادر کرد.

مدیرکل فنی و حرفه‌ای استان تأکید کرد: اجرای مدل‌های متنوع آموزش به ویژه در قالب مشارکت با صنایع، منجر به اثربخشی بالای دوره‌ها شده است. این مشارکت‌ها هم نیاز صنایع را برطرف می‌کند و هم منجر به اشتغال‌زایی پایدار برای مهارت‌آموختگان می‌شود.

کامرانی‌فرد با اشاره به دغدغه برخی شهروندان در خصوص هزینه‌بر شدن برخی از دوره‌های آموزشی گفت: در گذشته بسیاری از دوره‌ها به صورت رایگان برگزار می‌شدند اما با توجه به هزینه‌های تجهیز و ارتقاء کیفیت آموزش، برخی دوره‌ها به صورت مشارکتی و با اخذ هزینه برگزار می‌شود که این موضوع بر اساس مصوبات و ضوابط کشوری انجام می‌گیرد.

لزوم توسعه آموزش‌های مهارتی در صنایع و صنوف

کامرانی فرد با اشاره به اینکه یکی از مدل‌های جدید آموزش مهارت در استان، حضور کارآموزان در خطوط تولید صنایع و کارخانجات است، افزود: تاکنون مراکز فنی و حرفه‌ای جوان در واحدهای تولیدی بزرگی چون فولاد، کویر تایر، منیزیم فردوس و کاشی‌های خراسان جنوبی راه‌اندازی شده و متقاضیان آموزش در صنایع خاص می‌توانند با معرفی به این واحدها، طی دوره‌ای ۲ تا ۳ ماهه آموزش‌های لازم را دریافت و مستقیماً جذب بازار کار شوند.

کامرانی‌فرد با اشاره به احیای مدل استاد-شاگردی سنتی در قالبی مدرن گفت: در گذشته انتقال مهارت به روش استاد-شاگردی انجام می‌شد، اما به دلیل مشکلات حقوقی، بیمه‌ای و حوادث، این مدل با چالش‌هایی مواجه بود. با همکاری مشترک میان سازمان فنی و حرفه‌ای، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان تأمین اجتماعی، طرحی سه‌جانبه تدوین شده که طی آن، آموزش‌دیدگان در محیط واقعی کار از الزام بیمه و قانون کار معاف شده و در صورت بروز حادثه نیز از مزایای بیمه مسئولیت برخوردار می‌شوند.

وی تاکید کرد: واحدهای صنفی می‌توانند با ثبت‌نام در سامانه و دریافت بارکد شناسایی، تا ۱۸ ماه از حضور کارآموزان در محیط کاری خود بهره‌مند شوند و حتی پس از آن، در صورت تمایل، آن‌ها را به استخدام درآورند.

مدیرکل فنی و حرفه‌ای خراسان جنوبی با بیان اینکه جامعه هدف آموزش‌های مهارتی، ۱۹ گروه از جمله زنان سرپرست خانوار، کودکان کار، دانشجویان، جویندگان کار و سربازان وظیفه هستند، گفت: طبق قانون، سربازان باید حتماً در دوران خدمت یک مهارت بیاموزند و در صورت ارائه گواهینامه پیش از اعزام، از یک ماه کسری خدمت بهره‌مند می‌شوند.

وی ادامه داد: با توجه به آمارها، از هر دو متقاضی شغل، یک نفر فاقد مهارت است و این موضوع ضرورت فرهنگ‌سازی مهارت‌آموزی را دوچندان می‌کند. در کشورهای توسعه‌یافته، ۷۰ درصد آموزش‌ها مهارتی است، در حالی‌که در ایران این رقم کمتر از ۵۰ درصد است.

کامرانی‌فرد با اشاره به تفاهم‌نامه کشوری با وزارت آموزش و پرورش تحت عنوان طرح "هم‌نوا" اظهار داشت: در این طرح، کارگاه‌های فنی و حرفه‌ای در اختیار مدارس متوسطه قرار می‌گیرد تا رشته‌های مهارتی جدید گسترش یابد.

وی در تشریح عملکرد سال گذشته بیان کرد: در سال ۱۴۰۳، ۲۱ هزار و ۲۸۹ نفر در بخش دولتی (معادل ۳.۲ میلیون نفر-ساعت) و ۱۰ هزار و ۹۲۸ نفر در بخش غیردولتی (معادل ۱.۸ میلیون نفر-ساعت) آموزش دیدند که در مجموع، بیش از ۳۱ هزار نفر در استان دوره‌های مهارتی را گذرانده‌اند.

کامرانی فرد ادامه داد: در چهار ماهه نخست سال جاری نیز، هفت هزار و ۳۸۳ نفر در بخش دولتی و ۲ هزار و ۹۴۲ نفر در بخش غیردولتی آموزش دیده‌اند که آماری مشابه مدت مشابه سال گذشته است.

مدیرکل فنی و حرفه‌ای خراسان جنوبی در ادامه به مسابقات ملی مهارت اشاره کرد و گفت: این مسابقات در چهار مرحله شهرستانی، استانی، کشوری و جهانی برگزار می‌شود و تاکنون، ۶ مدال طلا، ۶ نقره، ۲ برنز و ۲۷ دیپلم افتخار توسط شرکت‌کنندگان استان کسب شده است.

حضور قدرتمند خراسان جنوبی در رقابت‌های جهانی مهارت

وی با اشاره به اعزام تیم مکاترونیک استان به مسابقات جهانی در سال‌های ۲۰۲۲ در آلمان و ۲۰۲۴ در فرانسه گفت: در طول تاریخ آموزش‌های مهارتی کشور، این نخستین بار بود که خراسان جنوبی به مرحله جهانی راه یافت. مسابقات جهانی بعدی نیز سال ۲۰۲۶ در کشور چین برگزار خواهد شد که استان در آن نیز نماینده خواهد داشت.

کامرانی‌فرد با تاکید بر اهمیت اطلاع‌رسانی عمومی درباره مسابقات ملی مهارت، افزود: ثبت‌نام این مسابقات که فرصتی بی‌نظیر برای جوانان و علاقه‌مندان به مهارت‌آموزی است، تا دهم مرداد ادامه دارد. افراد دارای مهارت نسبی، پس از ثبت‌نام، در دوره‌های تخصصی و اردوهای آمادگی شرکت کرده و به مسابقات استانی، کشوری و در صورت شایستگی، جهانی اعزام می‌شوند.

وی افزود: برگزیدگان این رقابت‌ها به‌عنوان نخبگان مهارتی شناخته می‌شوند و تسهیلات متعددی از جمله ورود به دانشگاه بدون کنکور، دریافت کارت مربیگری و آزمونگری، امکان تأسیس آموزشگاه آزاد، استفاده از خوابگاه و جذب در صنایع بزرگ کشور با حقوق بالا برای آن‌ها در نظر گرفته شده است. همچنین برخی از این نخبگان به‌عنوان سرباز مربی در مراکز آموزشی به کار گرفته می‌شوند.

عدالت آموزشی در مناطق محروم و عشایری

مدیرکل فنی‌وحرفه‌ای خراسان جنوبی با اشاره به تمرکز این اداره کل بر عدالت آموزشی در مناطق روستایی و مرزی اظهار داشت: در سال ۱۴۰۳، تمرکز ویژه‌ای بر آموزش روستایی و عشایری داشته‌ایم. تاکنون ۶۵ دوره آموزشی با حضور بیش از ۸۲۰ نفر در این مناطق برگزار شده و در سال گذشته نیز ۱۸۲ دوره با بیش از ۲۷۵۰ شرکت‌کننده اجرا شده است.

 

وی با اشاره به فعالیت تیم‌های آموزشی سیار برای برگزاری دوره‌های مهارتی در روستاها گفت: در صورت نیاز، افراد برای آموزش به مراکز استان انتقال یافته و در خوابگاه‌های شبانه‌روزی اسکان داده می‌شوند.

 

کامرانی‌فرد به راه‌اندازی کنسرسیوم مهارت با مشارکت صنایع استان اشاره کرد و گفت: در قالب این طرح، صنایع بزرگ استان امکانات آموزشی خود را به اشتراک می‌گذارند. برای مثال، اگر شرکتی امکانات جوشکاری یا حفاری دارد، از آن برای آموزش نیروی انسانی سایر شرکت‌ها استفاده می‌شود. این کار از هدررفت منابع جلوگیری کرده و باعث ارتقای بهره‌وری می‌شود.

 

وی از اجرای طرح «جوان کارآفرین و اشتغال روستایی» خبر داد و افزود: در این طرح، افراد مستعد از روستاها شناسایی شده و در مرکز استان در دوره‌های تخصصی برق، جوشکاری و تاسیسات آموزش می‌بینند. پس از آموزش، این افراد به روستای خود بازمی‌گردند و کسب‌وکار خود را راه‌اندازی می‌کنند. تسهیلات مالی نیز به این افراد تعلق می‌گیرد.

 

*توسعه آموزش انرژی خورشیدی و فروشگاه مهارتی

 

وی از ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی کوچک‌مقیاس در مراکز آموزشی خبر داد و گفت: هدف از این پروژه، هم تامین انرژی و هم آموزش نصب و نگهداری نیروگاه‌ها در سطح استان است. همچنین فروشگاه‌های فیزیکی و مجازی برای عرضه محصولات کارآموزان مهارتی راه‌اندازی شده است.

 

کامرانی‌فرد از راه‌اندازی دو مرکز سنجش صلاحیت حرفه‌ای در حوزه صنعت تایر و زغال‌سنگ در خراسان جنوبی خبر داد و گفت: فعالان این صنایع از سراسر کشور برای دریافت گواهینامه‌های حرفه‌ای به استان مراجعه خواهند کرد.

 

وی در پایان تاکید کرد: تمام این فعالیت‌ها در راستای تحقق عدالت آموزشی، توانمندسازی نیروی کار، توسعه اشتغال و حمایت از نخبگان مهارتی در خراسان جنوبی و کشور است.

منبع خبر: شبستان 

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!