حالت تاریک
توجه ویژه دولت سیزدهم به دانشگاه فرهنگیان؛

توسعه دانشگاه فرهنگیان خراسان‌جنوبی شتاب گرفت

توسعه دانشگاه فرهنگیان خراسان‌جنوبی شتاب گرفت

گام‌های بلندی که در دولت سیزدهم برای ارتقاء دانشگاه فرهنگیان خراسان‌جنوبی برداشته شد، موجب افزایش 4 برابری دانشجو و رشد 100 درصدی اعتبارات طرح جامع دانشگاه فرهنگیان خراسان‌جنوبی شده است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، چالش کمبود فضا و مکان آموزشی و خوابگاهی در کنار نیاز به معلم در سراسر کشور به ویژه خراسان‌جنوبی متولیان امر در این حوزه را به فکر چاره‌اندیشی انداخت و دو گزینه پیش‌رو قرار گرفت.

گزینه‌های پیش‌رو نیز اجاره اماکن دانشگاهی بلااستفاده و بازگشت دانشسراها و مراکز تربیت‌معلم به دانشگاه فرهنگیان برای پوشش دادن کمبود فضا و مکان این دانشگاه بود

در خراسان‌جنوبی نیز هر دو گزینه مورد نظر به واسطه کمبود فضا و مکان با متولیان امر در حوزه دانشگاه ها به ویژه دانشگاه های علمی و کاربردی و فضاهایی که در اختیار آموزش و پرورش است درمیان گذاشته شد که از 22 مرکز شناسایی شده در استان تنها مرکز عقیله بنی‌هاشم قاین به دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی واگذار شد.

بازگشت بعد از ۲۷ سال به خانه، مرکز عقیله بنی‌هاشم قاین سبب شد تا «راویان پیشرفت» در دومین تور رسانه ای خود بازدید میدانی از این مرکز داشته باشند.

محمد محمدی، فرماندار قاینات که نیز از این بازگشت به اصل بسیار خرسند است این طور بیان کرد که بازگشت دانشگاه فرهنگیان قاین بعد از 27 سال به خانه قبلی خود چیزی جدیدی در این شهرستان نیست چرا که قاینات 27 سال قبل دارای 5 مرکز دانشسرا و یا همان تربیت معلم بود که طی یک دهه یعنی از سال 64 تا 74 بیش از 6 هزار معلم و فرهنگی از این مراکز دانش آموخته شده و اغلب آن ها در حوزه تعلیم و تربیت خراسان جنوبی مشغول به کارند.

به گفته وی زمین مرکز عقیله بنی‌هاشم از همان ابتدا با عنوان دانشگاه فرهنگیان اختصاص یافته و سند خورده است و اکنون نیز 661 دانشجو معلم در قاینات مشغول به تحصل هستند.

جواد اکبری مطلق، رئیس امور پردیس‌های دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی هم در حاشیه بازدید خبرنگاران از مرکز شهید مدرس دانشگاه فرهنگیان در قاین اظهارکرد: خراسان جنوبی با سابقه ۸۴ سال تربیت معلم با نام‌های دانشسرا، مرکز تربیت معلم، مجتمع پیامبر اعظم (ص) و هم اکنون هم با نام دانشگاه فرهنگیان توانسته است بخشی از نیرو‌های معلم مورد نیاز استان و حتی استان‌های هم جوار را تأمین کند.

وی افزود: موقعیت ویژه ماموریت گرایی دانشگاه فرهنگیان سبب شده تا امروز داوطلبان ورود به دانشگاه با رتبه‌های تک رقمی به عنوان اولویت‌های اول خود آن را انتخاب کنند که این موضوع وظیفه ما را در مقابل آن‌ها از هر حیث دشوارتر می‌کند.

رئیس امور پردیس‌های دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی در تشریح وضعیت کلی پردیس‌های دانشگاه فرهنگیان استان ادامه داد: در خراسان جنوبی ۲ پردیس شهید باهنر و امام سجاد(ع) وجود دارد و دانشجویان در رشته‌های آموزش ابتدایی، علوم اجتماعی، جغرافیا، تاریخ، الهیأت، علوم تربیتی، راهنمایی و مشاوره، زبان و ادبیات فارسی تحصیل می‌کنند.

افزایش چشمگیر دانشجویان دانشگاه فرهنگیان

اکبری‌مطلق در خصوص تعداد دانشجویان دانشگاه فرهنگیان استان نیز گفت: ۲ هزار و ۹۷۱ دانشجو در مقطع کارشناسی پیوسته و ۱۷۳ دانشجو در مقطع کاردانی تحصیل می‌کنند و ۲۹۷ دانشجو هم مهارت‌آموزان ماده ۲۸ هستند.

وی با بیان اینکه این دانشگاه دارای ۳۱ عضو هیئت علمی است که ۱۱ عضو آن طی یک سال اخیر جذب شده‌اند، افزود: این دانشگاه دارای ۱۹ کارمند رسمی، ۱۳ کارمند قراردادی، ۱۰ کارمند مأمور و ۶۰ کارمند شرکتی است که متأسفانه یکی از مشکلات آن کمبود نیروی انسانی است.

وی بیان کرد: این دانشگاه دارای ۴ خوابگاه پسرانه و ۳ خوابگاه دخترانه با ظرفیت فعال ۲ هزار و ۹۷۱ نفر است.

رئیس امور پردیس‌های دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی در مقایسه تعداد دانشجویان دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی در قبل و بعد از تشکیل دولت سیزدهم گفت: تعداد دانشجویان پردیس شهید باهنر بیرجند از ۶۲۲ نفر به یک هزار و ۱۲۸ نفر، ساختمان ۲پردیس شهیدباهنر- قاین از صفر به ۶۶۲ نفر، پردیس امام سجاد (ع) از ۳۷۰ نفر به ۶۷۱ نفر و مرکز بنت الهدی صدر فردوس از ۱۶۵ نفر به ۵۱۰ نفر افزایش یافته است.

معضل کمبود فضای آموزشی و خوابگاهی

اکبری مطلق با اشاره به اجرای بند‌ها و تبصره ماده ۷ مصوبه شورای انقلاب فرهنگی، گفت: بر اساس بند الف ماده ۷، دولت موظف است ساختمان‌های اداری، آموزشی و رفاهی متعلق به دستگاه‌های اجرایی را که در اختیار واحد‌های دانشگاه‌های علمی کاربردی وابسته به آن دستگاه‌ها بوده است، به مدت حداقل یک سال در اختیار دانشگاه فرهنگیان قرار دهد که بر اساس پیگیری‌هایی که در این خصوص انجام شد، همه دستگاه‌ها مدعی شدند که فضای دانشگاهی آن‌ها استیجاری بوده و متعلق به خود دستگاه نیست.

وی افزود: بر اساس بند ب ماده ۷ هم باید دانشسرا‌ها تربیت معلم قدیم به دانشگاه فرهنگیان واگذار شود که در این خصوص وزیر آموزش و پرورش در نامه‌ای به اداره کل آموزش و پرورش استان‌ها برای واگذاری دانشسرا‌های تربیت معلم قدیم به دانشگاه فرهنگیان تأکید کرده است. در این خصوص ۲۲ مرکز شناسایی شده است، اما متأسفانه فقط مرکز عقیله بنی هاشم قاین به این دانشگاه واگذار شده است.

وی با اشاره به لزوم ارائه راهکار برای پذیرش دانشجو در سال تحصیلی آینده و تأمین فضا برای دانشجویان در راستای کاهش هزینه‌های استیجاری، گفت: متأسفانه بودجه‌ای برای برقراری اجاره استیجاری فضا وجود ندارد و بر همین اساس هم سازمان مرکزی دانشگاه فرهنگیان طی نامه‌ای به دانشگاه فرهنگیان استان برای استفاده از دانشسرا‌ها و فضا‌های آموزش و پرورش تذکر داده است اما متأسفانه آموزش و پرورش در این خصوص همکاری لازم را نداشته است.

کسری بودجه ۳۲ میلیارد تومانی دانشگاه

رئیس امور پردیس‌های دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی در تشریح گزارش حوزه امورمالی دانشگاه فرهنگیان استان از مهر تا اسفند ۱۴۰۲، گفت: طی این مدت ۶ ماهه هزینه غذایی دانشجویان۸۰ میلیارد تومان، هزینه خوابگاه دانشگاه آزاد برای ۴۰۰ دانشجو یک میلیارد و ۹۲۰ میلیون تومان، هزینه خوابگاه عفت(خیابان نارنج) یک میلیاردو ۲۶۰ میلیون تومان، هزینه رفت و آمد دانشجویان توسط شهرداری بیرجند یک میلیارد و ۵۶۰ میلیون تومان، هزینه رفت و آمد دانشجویان توسط شهرداری قاین۲۱۰ میلیون تومان، هزینه رفت و آمد دانشجویان مرکز فردوس۲۱۰ میلیون تومان، هزینه استادان حق التدریس آزاد در ترم یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان و هزینه استادان قراردادی بدون ردیف استخدامی در ترم یک میلیارد و ۸۰۶ میلیون تومان است.

وی افزود: در واقع مجموع هزینه‌ها عمده این دانشگاه غیر از پرداخت حقوق نیرو‌های شرکتی و سایر هزینه‌های جاری در ۶ ماه دوم سال، حدود ۸۸ میلیارد و ۶۶۶ میلیون تومان است.
اکبری مطلق در خصوص در آمد این دانشگاه از محل کسورات دانشجویی طی ۶ ماه دوم امسال هم گفت: درآمد دریافتی از ۶۰۰ دانشجوی ترددی در طول ۶ ماه، ۶ میلیارد و ۸۴۰ میلیون تومان و از ۲ هزار و ۳۷۱ دانشجوی خوابگاهی ۴۹ میلیارد و ۷۹۱ میلیون تومان طی ۶ ماه است که مجموع این درآمد‌ها هم ۵۶ میلیارد و ۶۳۱ میلیون تومان می‌شود.

وی تصریح کرد: با مقایسه درآمد و هزینه‌ها، این دانشگاه با کسری بودجه جاری به مبلغ حدود ۳۲ میلیارد تومان در طول ۶ ماه مواجه است. از طرف دیگر سهم دانشگاه از محل اعتبارات عمومی دولت تنها پرداخت حقوق اعضای هیأت علمی و غیرهیأت علمی می‌باشد و سایر هزینه‌های دانشگاه به صورت به طور کامل خودگردان از محل در آمد‌های اختصاصی تأمین می‌شود.

اهم اقدامات دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی طی یک سال اخیر

رئیس امور پردیس‌های دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی از جمله اقدامات این دانشگاه در طول یک سال تحصیلی گذشته در حوزه‌های فرهنگی، پژوهشی و آموزشی را برگزاری جشنواره‌های قرآن و عترت و کسب رتبه‌های کشوری و ملی در رشته‌های قرائت قرآن، حفظ، رشته‌های معارفی، هنری، ادبی، پژوهشی، میزبانی برگزاری سومین دوره ملی فیلم‌سازی از‌ایده تا اجرا در استان با حضور ۱۰۰ دانشجو و کارکنان حوزه فرهنگی به صورت کشوری، افزایش کانون‌ها و انجمن های دانشجویی نسبت به سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱، استفاده از ظرفیت دانشجویان در قالب کاردانشجویی و دریافت مجوز ۱۶ هزار ساعت برای استان از سازمان مرکزی، برگزاری اردوی راهیان نور و راهیان مقاومت، داشتن ۱۹ نشریه فعال دانشجویی، کسب رتبه کشوری در سوگواری حسینی توسط دانشجویان و کارکنان و اساتید دانشگاه، برگزاری طرح بشری با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت استانی در تمامی پردیس‌ها و مراکز، کسب رتبه و برگزیده شدن گروه سرود و تئاتر برای اولین بار در کشور، انجام ازدواج دانشجویی توسط حوزه فرهنگی و اهدای جهیزیه و کمک نقدی و... عنوان کرد.

برگزاری اولین اجلاسیه شهدای دانشجومعلم در خراسان جنوبی

اکبری مطلق برگزاری اجلاسیه و کنگره ملی شهدای دانشجو معلم در سطح ملی به عنوان اولین استان در سطح کشور، برگزاری نشست‌های تخصصی جهاد تبیین، کسب رتبه در جشنواره اقوام در سال ۱۴۰۱ و حضور در بهمن ماه ۱۴۰۲ به صورت مجدد، برگزاری کرسی‌های آزاد‌اندیشی، برگزاری نشست‌های تخصصی در راستای توسعه حرفه‌ای دانشجومعلمان، دیدار ماهانه با خانواده شهدا، برقراری بیش از ۱۰ تفاهم نامه پژوهشی، فرهنگی و آموزشی در راستای استفاده از ظرفیت سایر دستگاه و ارائه خدمات، برگزاری سومین همایش ملی دانش آموزش محتوا در آموزش الهیأت و دریافت ۱۸۵ مقاله، چاپ بیش از ۴۰ مقاله علمی و پژوهشی و همایشی دانشجومعلمان در مجلات و همایش‌های معتبر ملی و بین‌المللی، برگزاری بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ نفر ساعت کارگاه پژوهشی در سطح استان، انجام ۶ طرح پژوهشی (۳ طرح دانشگاهی و ۳ طرح کارفرمایی ) توسط اعضای هیأت علمی دانشگاه در سال ۱۴۰۱ را از دیگر اقدامات انجام شده طی سال تحصیلی گذشته دانست.

وی ادامه داد: همچنین ۴۰۲ نفر برای‌شناسه تدریس ثبت نام کرده‌اند که بررسی پرونده تمامی این افراد انجام و ۱۷۲ نفر به مرحله مصاحبه رسیدند که مصاحبه این افراد انجام و صورت جلسات مصاحبه تکمیل و افرادی که واجد شرایط شناخته شدند برای صدور‌شناسه تدریس به سازمان مرکزی ارسال شد.

اکبری مطلق عنوان کرد: طی سال تحصیلی گذشته ۲۵۰ دانشجو فارغ التحصیل شدند که فرم شماره ۷، گواهینامه موقت، گواهی ابتدا و انتهای تحصیل این افراد به ادارات کل سهمیه خدمتی آنان ارسال شد. همچنین برای ۷۵۵ دانشجوی پذیرفته جدید آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ ثبت نام و تشکیل پرونده تحصیلی انجام شد.

وی یادآور شد: یکی از اقدامات دیگر این دانشگاه برگزاری دوره ضمن خدمت برای معلمان مدارس غیردولتی استان خراسان جنوبی به مدت ۳۶ ساعت و به صورت حضوری در ۴ شهر بیرجند، قاین، طبس و فردوس در مرکز بهسازی و توانمندسازی دانشگاه فرهنگیان بوده است.

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از