حالت تاریک
  • یکشنبه, 1404/02/28 شمسی | 2025/05/18 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن خاورستان | khavarestan هستید؟
شهید رئیسی نمونه بارز یک شخصیت قرآنی بود
امام جمعه نهبندان:

شهید رئیسی نمونه بارز یک شخصیت قرآنی بود

امام جمعه نهبندان گفت: شهید آیت‌الله رئیسی همه ابعاد و مراحل یک شخصیت قرآنی که از یک کارگزار نظام اسلامی توقع می‌رود را دارا بود.

حجت‌الاسلام احمد نجمی‌پور در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان» ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید والامقام حضرت آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی و همراهان شهیدش با اشاره به شخصیت قرآنی و شاخصه‌های دینی در رفتار و عملکرد شهید رئیسی گفت: در ادبیات عرفی و در سطح پایین‌تر؛ به کسی «شخصیت قرآنی» می‌گویند که اهل «خواندن قرآن کریم» و «مانوس با الفاظ و ظواهر» آن باشد و در سطحی بالاتر؛ کسی که علاوه بر «خواندن قرآن» با «مفاهیم» آن نیز آشنا باشد و در سطحی متعالی‌تر به کسی که غیر از «انس با الفاظ» و «آشنایی با مفاهیم» اهل «عمل» به مضامین و مفاهیم قرآن در زندگی شخصی‌اش نیز باشد؛ «شخصیت قرآنی» اطلاق می‌شود.

امام جمعه نهبندان افزود: اما این تعریف درباره حکمرانان و کارگزاران کمی متفاوت است در میان کارگزاران نظام اسلامی؛ علاوه بر سه سطحی که پیش از این بیان شد؛ دو سطح دیگر نیز باید در فرد تحقق یابد تا به عنوان «شخصیت قرآنی» بر او اطلاق گردد کسی که سلوک شخصی‌اش در حکمرانی؛ منطبق با مبانی قرآنی و علوی و نبوی باشد.

نجمی‌پور ادامه داد: کسی که همه تلاش و هدفش در حکمرانی «اقامه قرآن کریم» در حکومت و جامعه باشد؛ به این معنا که نرم‌افزار اداره کشور در همه عرصه‌های سیاسی؛ اقتصادی و فرهنگی را قرآنی کند و در یک کلمه «حکمرانی قرآنی» را محقق سازد.

وی افزود: شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی هر پنج سطحی که از یک کارگزار قرآنی مورد انتظار است را دارا بود و شخصیت کاملاً قرآنی بودند. 

وی با اشاره به ابعاد قرآنی سلوک شخصی شهید رئیسی در حکمرانی اظهار داشت: مردم‌داری و از جنس مردم‌بودن و دلسوز مردم‌بودن که سیدالشهدای خدمت؛ همچون پیامبران الهی؛ از جنس مردم بودند: «مِنْ أَنفُسِکُمْ» و نسبت به رسیدگی به مشکلات مردم؛ حریص و دلسوز بود.

امام جمعه نهبندان ادامه داد: قرآن درباره رسول خدا(ص) می فرمایند: «لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُمْ بِالْمُؤْمِنِينَ رَءُوفٌ رَحِيمٌ». به یقین؛ رسولی از جنس خودتان به سویتان آمد که رنج‌های شما بر او سخت است؛ و نسبت به هدایت شما حریص است؛ به نسبت به مومنان؛ رئوف و مهربان است و شهید رئیسی در برابر مردم همانند جدشان رسول خدا؛ متواضع و فروتن بود.

به گفته نجمی‌پور، شهید رئیسی با مردم مهربان و صمیمی بود و اگر چنین نبود جمعیت میلیونی در تشییع جنازه او شرکت نمی‌کردند. «فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ»؛ به برکت رحمت الهی؛ با آنان نرمخو دی و اگر تندخو و سنگدل بودی قطعاً از پیرامون تو پراکنده می‌شدند. 

وی سعه صدر را دیگر ویژگی‌های شهید رئیسی بیان کرد و افزود: این شهید در مواجهه با مردم عادی و مخالفان سیاسی از «سماحت» و «سعه صدر» زیبایی برخوردار بودند. امام رضا(ع): «ان العبد اذا اختاره الله عزوجل لامور عباده شرح صدره لذلک...»؛ به راستی چون خداوند بنده‌ای را برای اصلاح کار بندگان خود انتخاب کند؛ به او شرح صدر عطا می‌کند. (نهج‌البلاغه؛ نامه۵۳).

وی ادامه داد: شهید رئیسی «أُذُنُ خَيرٍ لَكُم» و گوش شنوایی برای همه جریانات سیاسی بود و بدون این‌که از اصول انقلابی‌اش تنازل کند محل وفاق و همبستگی جریانات سیاسی درون انقلاب اسلامی قرار گرفته بود. 

امام جمعه نهبندان اخلاص و صداقت را از دیگر ویژگی‌های شهید رئیسی برشمرد و ادامه داد: صادق و مخلص بود و صداقت به اخلاصش در دو چیز نمایان شد اول شهادت که پاداش انسان‌های صادق است: «مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُمْ مَنْ يَنْتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا»؛ لِيَجْزِيَ اللَّهُ الصَّادِقِينَ بِصِدْقِهِم»؛ در میان مومنان مردانی هستند که بر سر عهدی که با خدا بستند صادقانه ایستاده‌اند؛ بعضی پیمان خود را به آخر بردند و در راه او شربت شهادت نوشیدند و بعضی دیگر در انتظارند و هرگز تغییر و تبدیلی در عهد و پیمان خود نداده‌اند و هدف این است که خداوند صادقان را به خاطر صدقشان پاداش دهد. 

نجمی‌‌پور خاطر نشان کرد:تشییع میلیونی مردم که خداوند دل‌های مردم را به سمت انسان‌های صادق و مخلص هدایت می‌کند: «إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَنُ وُدًّا»؛ کسانی که ایمان آورده و عمل صالح انجام داده‌اند خداوند محبت آنها را در دل‌ها می‌افکند.

وی با اشاره به این که شهید رئیسی‌ مجاهدی خستگی‌‌ناپذیر بود افزود: در مسیر جهاد همه ملامت‌ها و سرزنش‌ها را نیز تحمل می‌کرد: «يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ»؛ آنها در راه خدا جهاد می‌کنند و از سرزنش کنندگان هراسی ندارند. شهید رئیسی «مدیری نشسته پشت میز» نبود بلکه «مجاهدی ایستاده در میدان» بود. «فَضَّلَ اللَّهُ الْمُجَاهِدِينَ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ عَلَى الْقَاعِدِينَ دَرَجَةً وَكُلًّا وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنَى وَ فَضَّلَ اللَّهُ الْمُجَاهِدِينَ عَلَى الْقَاعِدِينَ أَجْرًا عَظِيمًا»؛ خداوند مجاهدانی را که با مال و جان خود جهاد نمودند بر قاعدان برتری بخشیده و به هر یک از این دو دسته خداوند وعده پاداش نیک داده و مجاهدان را بر قاعدان برتری و پاداش عظیمی بخشیده است. 

به گفته وی شهید رئیسی به خاطر مردم و مصلحت نظام؛ وارد دعواها و منازعات سیاسی کاهنده نمی‌شد؛ حتی اگر حق با او می‌بود؛ صبر می‌کرد تا قدرت و شوکت نظام اسلامی در چشم دیگران دچار تنازل نشود. «وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ»؛ نزاع و کشمکش مکنید تا سست نشوید تا قدرت، شوکت و هیبت شما از میان نرود و صبر نمایید که خداوند با صبر کنندگان است.

امام جمعه نهبندان به نمونه‌هایی از تلاش شهید رئیسی برای تحقق حکمرانی قرآنی اشاره کرد و گفت:اولین و مهم‌ترین شرط برای تحقق حکمرانی قرآنی؛ نپذیرفتن ولایت شیاطین عالم و اظهار تبری نسبت به آنان در قلب و سخن و عمل است. شهید رئیسی به همان میزان که با مردم نرم‌خو و متواضع بود در برابر دشمنان دین خدا و دشمنان مردم نیز سرسخت و مقاوم بود. قرآن می فرماید: «مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ»؛ پیغمبر فرستاده خداست و کسانی که همراه او هستند در برابر دشمنان سرسخت و میان خودشان مهربان هستند. «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ»؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید هر کس از شما از آیین خود بازگردد به خدا زیانی نمی رساند. خداوند در آینده جمعیتی را می‌آورد که آنها را دوست دارد و آنها نیز او را دوست دارند و در برابر مومنان متواضع و در برابر کافران سرسخت اند. دیپلماسی عزتمندانه شهید رئیسی در برابر آمریکا و غرب و دفاع از مردم مظلوم فلسطین گواهی بر وجود این روحیه در وی بود. 

وی اظهار کرد: همانطور که ذوالقرنین به مردم و جوانانی که از او کمک خواسته بودند فرمود: «فَأَعِينُونِي بِقُوَّةٍ»؛ شهید جمهور؛ به ظرفیت بی‌نظیر مردم و به خصوص جوانان ایران باور داشت و  هم در مسئولیت‌های دولتی از جوانان بهره گرفت و هم در بخش خصوصی از خلاقیت‌ها و ابداعات جوانان حمایت می‌کرد.

وی ادامه داد: دولت انقلابی باید در پی گسترش عدالت در جامعه باشد و این مسئله آنقدر مهم است که قرآن کریم یکی از اهداف بعثت انبیا الهی و تشکیل دولت اسلامی را همین مسئله می‌داند. «لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ»؛ ما رسولان خود را با دلایل روشن فرستادیم و به آنها کتاب آسمانی و میزان نازل کردیم تا مردم قیام به عدالت کنند. شهید رئیسی در مسئولیت خطیر و موفق به کارآمد خود در قوه قضاییه تا حد بسیار خوبی توانست طعم عدالت را به مردم بچشاند و احساس عدالت را در مردم به وجود بیاورد و با این پیشینه وارد دستگاه اجرایی شد تمام تلاشش اجرا و تحقق عدالت در همه بخش‌های حکمرانی دولت بود.

به گفته وی در رفتار شهید رئیسی عدالت با عقلانیت و معنویت همراه بود به عدالت ورزی او نه به مقابله با امام جامعه منتهی می‌شد و نه منتهی به بی تقوایی می‌شد. 

وی با اشاره به آیه شریفه «وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلَّا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى»؛ دشمنی با جمعیتی شما را به گناه ترک عدالت نکشاند؛ عدالت کنید که به پرهیزکاری نزدیک‌تر است افزود: در نظریه حکمرانی اسلام؛ عدالت و پیشرفت دو مفهوم کاملاً در هم تنیده است و در اسلام امکان پیشرفت متوازن جز در بستر عدالت و از مسیر عدالت محقق نمی‌شود. شهید رئیسی برخلاف برخی اندیشه‌های غلط اقتصادی که در دهه‌های پس از پایان جنگ در کشور حاکم بود به طور کامل معتقد به درهم تنیدگی پیشرفت و عدالت بود و در این جهت تلاش می‌کرد.

نجمی‌‌پور تصریح کرد: عدالت در جامعه محقق نمی‌شود مگر با مبارزه با فساد و دولت اسلامی برای تحقق کامل عدالت در جامعه؛ علاوه بر کارهای ایجابی باید به کارهای سلبی هم بپردازد با هرگونه فسادی که مانع تحقق عدالت می‌شود به شدت مبارزه کند. 

وی ادامه داد: مفسران گرانقدر درباره تعبیر قرآن «وَأَنْزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ» در آیه ۲۵ سوره حدید می‌فرمایند: از آنجا که به هر حال در یک جامعه انسانی هر قدر سطح اخلاق و اعتقاد و تقوا بالا باشد ز افرادی پیدا می‌شوند که سر به طغیان و گردنکشی برمی‌دارند و مانع اجرای قسط و عدل خواهند بود لذا قرآن می‌فرماید ما آهن را نازل کردیم که در آن قوت شدیدی است و نیز منافعی برای مردم دارد. کارنامه شهید رئیسی در قوه قضاییه و سپس دولت به وضوح گواهی دهنده تلاش بی‌وقفه ایشان برای مبارزه دائمی با فساد بود.

وی توجه و رسیدگی به طبقه محروم و مستضعف را از دیگر ویژگی‌های شهید رئیسی برشمرد و افزود: یکی از وجوه مهم تحقق عدالت؛ توجه و رسیدگی به طبقه محروم و مستضعف است. شهید رئیسی کارهای زیرساختی و راهبردی زیادی در دوران کوتاه مسئولیت خود آغاز کرد که برخی از آنها را به سرانجام رساند اما این کارهای بلند مدت و زیرساختی مانع توجه او به مشکلات روزمره مردم و رسیدگی به طبقه محروم و مستضعف نشد و توصیه امیرالمومنین به مالک اشتر این بود: «ثُمَّ اللّه َ اللّه َفي الطَّبَقَةِ السُّفلى مِنَ الّذينَ لا حِيلَةَ لَهُم...»؛ خدا را خدا را در نظر داشته باش درباره طبقه پایین اجتماع. 

وی افزود: در مجموع می‌توان این گونه نتیجه گرفت که شهید آیت الله رئیسی همه ابعاد و مراحل یک شخصیت قرآنی که از یک کارگزار نظام اسلامی توقع می‌رود اعم از انس با الفاظ قرآن و آشنایی با مفاهیم و مضامین متعالی قرآنی و سلوک قرآنی در زندگی فردی و سلوک قرآنی در زندگی سیاسی و و رفتارهای حاکمیتی و در نهایت تلاش برای اقامه قرآن کریم در حکومت و جامعه و تحول نرم‌افزاری در اداره حکومت را دارا بود.

 

انتهای خبر 

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!