حالت تاریک
  • دوشنبه, 1404/08/26 شمسی | 2025/11/17 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی خاورستان هستید؟
کاهش منابع آبی، تهدیدی برای زیست و توسعه‌
فعال ورزشی خراسان جنوبی عنوان کرد:

کاهش منابع آبی، تهدیدی برای زیست و توسعه‌

رئیس هیأت کاراته خراسان‌ جنوبی با هشدار نسبت به پیامدهای عمیق بحران آب در استان، تأکید کرد: این بحران تنها یک مشکل زیرساختی نیست، بلکه سرنوشت محیط‌زیست، امنیت غذایی، مهاجرت و کیفیت زندگی مردم را هدف قرار داده است.

محمدعلی بخشی، فعال ورزشی و رئیس هیأت کاراته خراسان جنوبی، در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان» با بیان اینکه بحران آب امروز تنها یک چالش محدود نیست، گفت: آینده زیست‌محیطی، کشاورزی و حتی امکان سکونت انسانی در برخی مناطق استان به‌طور مستقیم در معرض تهدید قرار گرفته است.

وی نخست به پیامدهای زیست‌محیطی بحران اشاره کرد و افزود: خشک‌شدن تالاب‌ها و رودخانه‌ها به معنای از بین رفتن زیستگاه‌های حیاتی و کاهش تنوع‌زیستی است. 

به گفته وی خاک بدون رطوبت، آمادۀ تبدیل شدن به کانون ریزگردهاست و شور شدن آب و خاک نیز نتیجه برداشت بی‌رویه از سفره‌های زیرزمینی است.

بخشی سپس با تأکید بر اینکه کشاورزی به عنوان محور معیشت بسیاری از خانوارهای استان بیشترین آسیب را می‌بیند، بیان کرد: بهره‌وری تولیدات کشاورزی به‌ شدت کاهش یافته و برخی کشت‌ها در حال حذف شدن هستند و هزینه‌های تولید بالا رفته و امنیت غذایی منطقه در معرض بی‌ثباتی قرار دارد.

وی بحران آب را عامل مهاجرت اجباری و فشار بر شهرها دانست و اظهار داشت: کمبود آب تنها یک مشکل فنی نیست؛ زندگی مردم را جابه‌جا می‌کند و افت کیفیت آب شرب، جیره‌بندی، تنش‌های محلی و نارضایتی اجتماعی از پیامدهای طبیعی این وضعیت است.

کاهش ۳۰ درصدی 

رئیس هیأت کاراته استان با اشاره به نقش تعیین‌کننده جامعه در مدیریت مصرف آب گفت: مصرف خانگی با چند رفتار ساده بین ۲۰ تا ۳۰ درصد قابل‌کاهش است با کنترل مصرف در حمام و آشپزخانه، رفع نشتی‌ها، استفاده از تجهیزات کم‌مصرف، آبیاری در ساعات خنک و حذف شست‌وشوی معابر و خودرو با شیلنگ، اقداماتی است که بلافاصله نتیجه می‌دهد.

بخشی نقش اجتماعی مردم را نیز مهم دانست و تصریح کرد: گزارش‌دهی درباره هدررفت شبکه‌ها، ترکیدگی‌ها و چاه‌های غیرمجاز، و همچنین همراهی با تغییر الگوی مصرف محصولات آب‌بر، از جمله وظایف مهم شهروندی است.

پیام چهره‌های ورزشی و هنری 

وی در بخش دیگری از این گفتگو، به ظرفیت سلبریتی‌ها، هنرمندان و ورزشکاران اشاره کرد و گفت: اگر قرار است حضور چهره‌ها مؤثر باشد، باید پیام را از شعار به تجربه تبدیل کنند. یک پست مناسبتی هیچ اثری ندارد و رفتار عملی، چالش‌های کوتاه‌مدت کاهش مصرف، و روایت‌سازی از مناطق آسیب‌دیده، پیام را واقعی و اثرگذار می‌کند.

او افزود: حضور چهره‌ها در قالب سفیران آب و تولید محتوای آموزشی برای مدارس می‌تواند فرهنگ مصرف مسئولانه را در جامعه نهادینه کند.

شفاف‌سازی در مدیریت آب

محمدعلی بخشی در پایان گفت‌وگو با خبرنگار خاورستان مهم‌ترین مطالبه از دستگاه‌های مسئول را این‌گونه بیان کرد:اگر فقط یک مطالبه وجود داشته باشد، آن شفاف‌سازی و ارائه برنامه مدیریت یکپارچه آب است و مردم باید به‌طور عمومی در جریان تراز آب استان، میزان ورودی‌ها، برداشت‌ها و وضعیت سفره‌ها قرار بگیرند.

بخشی افزود: تغییر الگوی کشت باید همراه با حمایت مالی و قانونی از کشاورزان باشد و همچنین کاهش تلفات شبکه‌های آب شهری و روستایی، برخورد با برداشت‌های غیرمجاز و سرمایه‌گذاری در بازچرخانی آب باید در اولویت قرار گیرد.

بخشی تأکید کرد: نجات آب بدون همراهی مردم، مسئولان و چهره‌های اجتماعی امکان‌پذیر نیست و این بحران فقط با همدلی و اقدام مشترک قابل‌مدیریت است.

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!