حالت تاریک
  • دوشنبه, 1403/10/03 شمسی | 2024/12/23 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن خاورستان | khavarestan هستید؟
ضرورت رفع تعهد ارزی محصول زرشک خراسان جنوبی
رئیس اتاق بازرگانی بیرجند عنوان‌ کرد:

ضرورت رفع تعهد ارزی محصول زرشک خراسان جنوبی

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند گفت: با توجه به اینکه حدود ۹۹ درصد زرشک بی دانه دنیا در خراسان جنوبی تولبد می شود رفع تعهد ارزی این محصول می تواند کمک شایانی به افزایش صادرات آن داشته باشد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «خاورستان»، علیرضا خامه زر در جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند، با اشاره به اینکه متاسفانه امروز معیشت مردم به سمت حذف بسیاری از مواد غذایی پیش رفته است، اظهار کرد: محصول زرشک و عناب فواید درمانی زیادی دارد و مردم می توانند با هزینه کم آن را تامین کنند. 

وی با بیان اینکه فرهنگ صادرات محصولات زرشک و عناب باید در خراسان جنوبی نهادینه شود، افزود: اگر تعهد ارزی محصولات زرشک برداشته شود شرایط برای صادرات آن تسهیل می شود.

خامه زر با اشاره به اینکه موضوع رفع تعهدات ارزی محصول زرشک و اعتبار ویژه برای صنایع تبدیلی این محصول باید مورد پیگیری قرار گیرد، افزود: برای صادرات محصول باکیفیت در ابتدای امر باید برای کشاورزان دوره های آموزشی لازم برگزار گردد.

وی با بیان اینکه مهم ترین امر در حوزه توسعه محصول زرشک فراهم کردن بستر صنایع تبدیلی این محصول است، گفت: باید با استفاده از صنایع تبدیلی و تکمیلی ارزش افزوده محصول زرشک را در استان ایجاد نمائیم.

توپولوف‌های باری

 سلمان اسحاقی، نماینده مردم شهرستان های قاین و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه اظهار کرد: اگر بتوانیم سازمان هواپیمایی و وزارت راه را مکلف کنیم سالانه در انتهای فصل زرشک و زمان مقرر توپولوف‌های باری در اختیار خراسان‌جنوبی قرار دهند به طور قطع تاثیر بسزایی در صادرات استان خواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه کشاورزان نباید برای فروش زرشک عجله کنند چراکه فروش سریع موجب سواستفاده دلالان می شود ، افزود: متاسفانه هیچوقت از بخش خصوصی درخواست خرید محصول زرشک نشده است چراکه اگر این مهم انجام شود گمرک تخصصی راحت تر فعالیت خواهد کرد.

نماینده مردم شهرستان های قاین و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تا زمانی که محصول زرشک در استان انحصاری نشود به توسعه نخواهیم رسید، گفت: موضوع محصولات استراتژیک استان به ویژه زرشک را به طور جدی با استاندار آینده مطرح خواهیم کرد.

اسحاقی با تاکید بر اهمیت جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی و اتاق بازرگانی، بیان کرد: اگر دولت همراهی لازم در زمینه موضوعات بخش خصوصی را نداشته باشد قطعا سطح جلسات را افزایش خواهیم داد و موضوعات را در مرکز و از طریق وزرا پیگیری خواهیم نمود.

نماینده مردم شهرستان های قاین و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی پیشنهاد نمود:صنایع و معادن بزرگ استان بسته به توان اقتصادی که دارند اعتباری برای انحصاری کردن محصول زرشک اختصاص و پس از یک بازه زمانی مجدد اعتبار خود را پس گیرند.

وی با اشاره به اینکه اگر محصول زرشک انحصاری و قیمت گذاری آن توسط بخش خصوصی انجام شود قطعا به نتیجه مطلوبی خواهیم رسید، گفت: اتاق بازرگانی بیرجند باید محوریت این موضوع را بر عهده بگیرد.

اسحاقی بیان کرد: صنایع وظیفه‌ای تحت عنوان مسئولیت اجتماعی و تعهداتی جهت توسعه استان دارند که می توانند از آن بابت اعتباراتی جهت انحصاری کردن زرشک اختصاص دهند.

وی با اشاره به پیشنهاد مطرح شده از سوی رئیس اتاق بازرگانی در خصوص رفع تعهد ارزی صادرات محصول زرشک خواستار ارائه بسته توجیهی رفع تعهدات ارزی جهت ارائه به کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی شد.

قیمت پایه به ضرر کشاورزان

 احسان بیکی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به دستورجلسه قیمت گذاری محصولات استراتژیک و مزیت‌دار خراسان جنوبی، اظهار کرد: تعیین کردن قیمت پایه برای یک محصول خاص همانند شمشیر دو لبه هم به نفع و هم به ضرر کشاورزان تمام می‌شود.

وی با بیان اینکه پیگیری‌های زیادی در خصوص راه‌اندازی گمرک تخصصی زرشک انجام شده است و امیدواریم هرچه سریع تر محقق شود، افزود: برای اولین بار در استان اتحادیه تخصصی زرشک در راستای ارتقای کیفیت، نظارت و تعیین قیمت زرشک در خراسان جنوبی به عنوان تنها تولید کننده زرشک بی دانه در جهان راه اندازی شده است.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به اینکه با راه اندازی این اتحادیه وضعیت تمام کارگاه‌های زرشک پاک کنی استان از حالت پراکنده به متمرکز و تجمیعی تغییر پیدا کرده است، گفت: راه‌اندازی یک مجتمع کارگاهی از اهداف مهم ذیل اتحادیه تخصصی زرشک، عناب و زعفران است.

وی با بیان اینکه کارگاه‌های زرشک پاک کنی بعد از اخذ پروانه اتحادیه تخصصی زرشک باید از اتاق اصناف کشاورزی استان به عنوان مرجعی برای فعالیت‌های کشاورزی، پروانه فعالیت دریافت کنند، عنوان کرد: یکی از دلایل طرح راه اندازی گمرک تخصصی زرشک، حجم دپوی بالای زرشک در سایر گمرکات کشور بوده است.

بیکی ادامه داد: از آن جایی که جهاد کشاورزی باید برای این محصول گواهی قرنطینه و تعیین مبدا صادر کند و کارشناس مستقر در سایر گمرکات کشور هیچ آشنایی با محصول زرشک ندارد لذا محصول به مدت طولانی دپو و کیفیت واقعی خود را از دست می دهد.

وی با اشاره به اینکه اگر تعهد ارزی محصول زرشک برداشته شود قطعا صادرات محصول زرشک استان توسعه خواهد یافت، افزود: نحوه فرآوری محصول زرشک باید کارشناسی شده باشد.

گمرگ پاسخ نداد

مهدی لگزی، معاون فنی امور گمرکی اداره کل گمرکات استان خراسان جنوبی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه در حوزه راه‌اندازی گمرک تخصصی زرشک مکاتبات زیادی با گمرک ایران انجام شده است، اظهار کرد: متاسفانه تا کنون هنوز پاسخی از سوی مرکز در این خصوص اعلام نشده است.

وی با بیان اینکه در سایت گمرک ایران قیمت گذاری دو محصول زرشک و عناب توسط خراسان جنوبی انجام می‌شود، افزود: اگر قیمت‌ها به صورت سالانه یا فصلی تغییر می‌کند باید به گمرک جهت ویرایش اعلام شود.

لگزی مهم ترین مشکل صادرات زرشک از استان را مشکلات حمل و نقل اعلام و بیان نمود: حمل و نقل دو محصول زرشک و عناب از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که این محصولات باید با کیفیت بالا صادرات شوند، لذا با راه اندازی گمرک تخصصی زرشک تاجر می‌تواند اظهارنامه خود را از خراسان جنوبی تهیه و به هر کشوری صادر کند.

معاون فنی امور گمرکی اداره کل گمرکات استان خراسان جنوبی با بیان اینکه سیاست گذاری در استان باید به گونه‌ای انجام شود که تاجران و صادر کنندگان جذب استان شوند، عنوان کرد: تعیین ارزش صادراتی محصول زرشک و عناب می تواند به عنوان یکی از این سیاست ها در نظر گرفته شود.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه از سال ۹۷ تا شش ماهه نخست سال جاری صادرات محصول زرشک از خراسان جنوبی صفر بوده است افزود: طی ۴ ماهه نخست سال جاری ۷۲۸ تن صادرات زرشک از سطح کشور انجام شده است.

لگزی با بیان اینکه اگر بتوانیم به سمت صادرات کالاهایی که حجم پایین اما ارزش بالایی دارند حرکت کنیم قطعا به توسعه اقتصادی خواهیم رسید، اظهار داشت: اگر بتوانیم خطوط حمل و نقلی استان را تقویت کنیم به طور قطع تاثیر بسزایی در حوزه صادرات استان ایجاد خواهد شد.

حسین کریم‌دادی، دبیر خانه کشاورزی و نظام صنفی خراسان جنوبی در این جلسه با اشاره به اینکه در جشنواره زرشک به جای معرفی محصول، بیشتر چهره های شاخص استان معرفی شدند، اظهار کرد: امروز علی رغم تمام پیشرفت‌هایی که در صنایع داشته ایم اما متاسفانه در حوزه محصول زرشک گام موثری برداشته نشده است.

وی با بیان اینکه در حوزه صادرات محصول زرشک باید به صورت کارشناسی شده عمل کرد، افزود: موضوع قیمت گذاری و صنایع تبدیلی و تکمیلی محصولات استراتژیک استان باید به صورت تخصصی مورد بررسی قرار گیرد.

 محمود هاشمی زاده، نماینده اتاق اصناف کشاورزی خراسان جنوبی نیز در این جلسه اظهار کرد: دیده نشدن بازاریابی محصول زرشک یکی از دلایل اصلی مشکلات قیمت پایین محصول زرشک در خراسان جنوبی است.

وی با بیان اینکه حلقه مفقوده عدم قیمت گذاری محصول زرشک در نامشخص بودن صادرات و مسائل بهداشتی آن است، افزود: محصول زرشک باید با یک مشخصه خاص صادر شود اما متاسفانه متولی مناسبی در حوزه صادرات این محصول در استان وجود ندارد.

هاشمی زاده با اشاره به اینکه سطح مصرف داخلی محصول زرشک پایین است لذا صادرات محصول باید در اولویت قرار گیرد، گفت: گلوگاه‌های صادرات محصول زرشک در کنار تسریع تشریفات صادراتی باید به صورت دقیق و سخت گیرانه نیز فعالیت کنند.

وی ادامه داد: شناسایی بازارهای هدف و کنترل کیفیت محصول قطعا در توسعه آن موثر خواهد بود.

 مصطفی هاشمی پور،نماینده سازمان تعاون روستایی استان در این جلسه با اشاره به اینکه تشکل های تعاون روستایی هر ساله به بخش خرید زرشک ورود می کند، اظهار کرد: میزان تاثیری که این تشکل ها می توانند در بازار داشته باشند ملموس نخواهد بود اما قطعا کمک کننده است.

وی با بیان اینکه در گذشته تعاون روستایی موضوع خرید حمایتی زرشک را مطرح کرده است، افزود: خرید حمایتی برای محصولاتی ارائه می شود که کشاورز هیچ راه فروشی برای آن نداشته باشد و دولت با قیمت تعیین شده محصول را خریداری می کند.

 

نماینده سازمان تعاون روستایی استان اظهار کرد: اگر در حال حاضر قیمت گذاری محصول زرشک انجام شود شاید به ضرر کشاورز تمام شود لذا باید در این زمینه صبر کرد.

استاندارد زرشک

مالکی،نماینده اداره کل استاندارد خراسان جنوبی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه استاندارد محصول زرشک تشویقی است، اظهار کرد: برای صادرات محصول زرشک باید استانداردهای بین المللی آن را مد نظر قرار داد.

وی با بیان اینکه هدف اصلی سازمان‌های استاندارد نوشتن استاندارد است، افزود: استانداردهای محصول زرشک را باید جهاد کشاورزی تدوین و در سازمان استاندارد مصوب کند.

وی در پایان بر ارتقاء صنایع تبدیلی و تکمیلی محصولات استراتژیک استان تأکید نمود. 

 

انتهای خبر/

 

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از